След санкциите срещу Иран – скок в цената на петрола

Васко Начев, енергиен експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 7 авг 2018 14:39 | 7 авг 2018 12:07, Екип на Bloomberg
0
След санкциите срещу Иран – скок в цената на петрола
Снимка: Pixabay

В последния месец цените на петрола отбелязаха лек спад, но има притеснения, че след днешния ден, когато влизат в сила санкциите срещу Иран, цената ще тръгне нагоре. Иран има 3,8 млн. барела дневен добив, който така или иначе се представя на пазара. Това ще внесе лек смут, най-вече при спекулантите. Там те очакват да има изкуствено повишение на цената. Това коментира Васко Начев, енергиен експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Аз не очаквам такова нещо за тези санкции, които ще влязат в сила през ноември, по една единствена причина – фючърсните сделки трябва да бъдат изпълнени и едва тогава да влязат в сила. Освен това търговците трябва да са наясно, че предстоят такива неща. Въпреки че още от миналия месец част от фючърсите намаляха драстично именно по тази причина конкретно за Иран, не трябва да очакваме драстично поскъпване. Другите фактори на пазара ще окажат влияние, защото има потенциал за компенсация,като доставки“.

Експертът коментира още, че френската енергийна компания „Total” е съобщила, че след като не е успяла да издейства от САЩ изключването си от обхвата на санкциите, ще се откаже от ангажимента си за инвестициите в иранското газово находище Южен Парс. Същевременно от Иран са съобщили, че тя ще бъде заменена от американска компания. Начев поясни, че оборудването, което така или иначе „Total” е трябвало да ползва, е производство на американски компании.

„На „Total” може много да им се иска да участват в Южен Парс, защото действително това е много голямо находище и всеки, който влезе там, ще има работа за следващите поне 30 години. Няма как да участват, при положение, че санкциите са толкова сериозни. „Total” има и сериозно присъствие в САЩ. Ако отидат в Иран, трябва да забравят за участието си в САЩ“.

Начев поясни още, че дори тези начинания и намерения от европейска страна, че има контрасанкции и контрамерки, няма да окажат влияние за нефтения бранш, защото нещата там са много различни. Според него след като Европа е 89% внос на нефт и газ, няма как да указва влияние в тази насока.

Енергийният експерт коментира и открития транзитен газопровод към Турция.

По думите му е странно, че акцентът пада върху това, че трансбалканският газопровод няма да функционира през 2019 г., каквото е мнението на редица експерти, но той е убеден, че това няма да бъде точно така.

„Наистина е много сериозно значението на тази отсечка. Освен, че с още почити 2 млрд. се увеличава капацитетът за пренос, това отваря възможност за реверсивната връзка, която чакаме вече от 2009 г. С тази връзка ще можем да направим реверсивна доставка на природен газ посока Турция - България, защото до сега беше възможно само обратното. Тя отваря и възможност за така наречените суапови сделки. От тук насетне, ако „Булгаргаз“ кърши пръсти и казва, че няма други възможности, хората трябва да знаят, че се отваря възможност и за такива сделки“. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари