Родното вино – все по-търсено на международните пазари

Имаме 263 винарски предприятия, 260 от със собствени лозя
30 авг 2018 21:45, Екип на Bloomberg
10
Родното вино – все по-търсено на международните пазари
Снимка: Pixabay

Всяка година България увеличава износа си на вино. Страната предлага продукти с високо качество и българските вина се търсят на пазари като САЩ, Швейцария, Великобритания и Германия на по-високи ценови сегменти. Това каза Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Изпълняваме програмата за развитие на лозаро-винарския сектор в България за създаването на нови лозови насъждения и подмяната на старите с нови и по-конкурентни. В крайна сметка няма фалирало предприятие".

Коев направи сравнение между румънските и българските производители на вино.

"Румъния произвежда повече вино, тъй като страната е по-голяма по площ и има 3 пъти повече декари лозя. Въпреки това виното, което се произвежда в България, надминава в пъти качеството на продуктите в Румъния. Това се вижда от осъществените продажби и завоюваните отличия на всички международни дегустационни конкурси".

В България оперират 263 винарски предприятия, като 260 от тях имат собствени лозарски площи. Цената на гроздето се определя на пазарен принцип спрямо търсенето и предлагането, каза още той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното даде своя коментар и за ценообразуването на виното.

"Винопроизводителите не могат да си позволят да повишат стойността на своята продукция заради огромната конкуренция в световен мащаб.Поради това не се допуска формирането на нова цена, тъй като това би довело до загуби при продажбите. Не смятам, че виното ще повиши цената си в страната и напитката няма да влезе в луксовата категория за българите".

Коев посъветва винопроизводителите да се застраховат предварително.

"Би било добре всички производители в бранша да се подсигурят със застраховки. Трябва да се чувстват спокойни, че при година с природни бедствия ще бъдат обезщетени от застрахователя".  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
За вас лъжа, преди 5 години
За мен истина.Прди 5-6 години карах цистерна. От Италия ще товоря наливно вино за Германия. Напълних 22 тона вода, дойде един жабар, изсипа две кафе нещо си и ми казва давай за Вюрцбур, до като идеш виното е готово.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия накрая малко като рекламка прозвуча ;)Аз бих допълнил в Олимпик има доста добри оферти налазвайте :)А за виното: най-ме (кефи) вино от 3 лева от 2007 година :)Чепка грозде е 2 евро !
8
2
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Да не го бъркат с кисело мляко. Тук в немски магазин стоки от Бг само млечни.
7
2
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Няма начин да е друго, БЪЛГАРИЯ Е РОДИНАТА НА ВИНОТО!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късайте си дипломите и ставайте лозари.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, така е. Tелевизори също много се търсят, все търся бълтарски теевизор да си купя.
4
0
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Е къде се продава в Германия в Кауфланд,Реал, едека не съм ги виждал ,там един морков не ни дават да продадем та бутилка вино
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто из е става евтините африканско и южноамериканско вино, защото е по-евтино заради шоги стоката. Не си мислете, че ще предлагат български винени меню в мишелинивите ресторанти.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-малко грозде слат, толкова е по-търсено. Важното е да е филтрувано с наноцедка и картинката на етикета някакси по-оригинално да изглежда.
1
10
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво на правителството и лично на премиера ген. Борисов, който неуморно се грижи за всички сектори на българската икономика, включително и за по-малко значителните като винопроизводството!Виждаме как благодарение на неговите денонощни усилия сега продаваме много повече вино в Европа, САЩ и други западни страни!Браво!

Спонсорирани публикации