Собственици на земя търсят купувачи за ниви, които не ползват

Лидерът в управлението на поземлени активи "Агрион" предлага безплатна оценка на имотите
17 сеп 2018 12:02,
Собственици на земя търсят купувачи за ниви, които не ползват
Източник: Агрион

Основният двигател на пазара на земеделски земи в момента са собственици на имоти, които са оставени да пустеят. Това твърдят брокери на недвижими имоти, според които пазарът през последните седмици се раздвижил чувствително. Част от собствениците дори нямат представа какво се случва със собствените им парцели. Обикновено това са хора, които живеят в София или големите градове, а земите са им в отдалечени райони, често над 100 км разстояние от местоживеенето им. Те имат други професии и нямат интерес и желание да се занимават с производство на селскостопанска продукция.

Според официалните данни на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) през 2018 г. се е увеличил размерът на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За сравнение преди година изоставените парцели са били с над 16 хил. декара по-малко. Най-висок е процентът на необработваемите земи в областите Плевен, Враца, Благоевград и Пловдив.

Обобщените данни на брокерите на недвижими имоти показват, че към момента за продажба са обявени около 870 хил. дка земя в цялата страна. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя надхвърля 58 хил. души.

Според проучване на водещата компания за управление на поземлени активи "Агрион" собственици на земеделски земи са предимно хора над 55 г., като размерът на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка, които обаче са разхвърлени в различни землища. В повечето случаи парцелите са раздробени на малки части от наследници и за тях често се водят съдебни спорове.

Анализът на "Агрион" показва, че най-важните фактори избора на купувач са сигурността на сделката и бързото ѝ реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно "Агрион" като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

Собственици на земя търсят купувачи за ниви, които не ползват
Източник: Агрион

Проучването показва още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името "Агрион" и все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на компанията в опит да сключат сделка. Сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота. Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от 20-те офиса „Агрион“. На разположение е и онлайн заявка за безплатна оценка или продажба.

"С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си", споделят от ръководството на "Агрион". "Това спестява време и разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации