Innowave Summit – събитието, което очертава Варна като конкурент на София

Събитието дава шанс на Варна да популяризира България
Обновена: 1 окт 2018 16:41 | 1 окт 2018 16:37,
Innowave Summit – събитието, което очертава Варна като конкурент на София

Постоянно получаваме информация за събития, които се случват в столицата ни. Малки, средни, международни, световни - има по нещо за всеки в София. Обаче рядко чуваме за големи събития в страната, а ни се иска да става по-често. Едно от тези събития е Innowave Summit 2018 г., което се организира във Варна и се очертава като достоен конкурент на всички останали в страната, а и на Балканите.

За да разберем малко повече за него, говорим с инж. Димитър Василев, който е председател на Български Бизнес Форуми - сдружението, което организира международната конференция.

Дигитализацията се превърна в една от най-често използваните думи изобщо. Къде се намира Варна в това отношение?

През последните 7 години усилено работим в посока да раздвижим местната екосистема и положителният ефект от това се вижда в обединението на дигиталната общност, която пък се подкрепя от и от местната власт в лицето на общинската администрация. Миналата година за първи път организирахме Innowave Summit и доказахме, че толкова голямо събитие може да се организира и извън столицата. Тази година обаче имаме по-амбициозна цел - да го затвърдим като едно от най-големите събития на Балканите в този формат. Варна има всички предпоставки да бъде дигитален хъб - имаме 6 университета, които генерират кадри, имаме бизнес, който стъпва на чужди пазари, а паралелно с това ставаме все по-привлекателни за инвеститори и чужди компании.

Т.е. дългосрочната ви цел е стимулиране на местната икономика като цяло. Какво предстои в такъв случай?

Искаме Варна да става все по-популярна. Много се говори за политика, но малко се говори за city/country branding, a искаме да променим това. Искаме да популяризираме града пред цяла Европа и света и да ентусиазираме и други хора да го правят. Имаме планове Innowave Summit да излезе и извън България, но ще дадем повече информация за това на самото събитие.

Как виждате дигиталната трансформация на Варна?

Вече има такива процеси налице - набляга се все повече на e-мобилността,  като ние също помагаме в тази посока. Искаме да сме медиатор между интересни хора, например такива, които са участвали в изграждането на първите автономни автомобили, и Общината, за да се интегрират техни системи в градския транспорт и други полезни за гражданите приложения. Искаме примери като този да бъдат показвани и да стават все повече.

Как нашата страна и компаниите в страната са конкурентноспсообни на световната сцена?

Общото разбиране за България в организациите, в които членуваме беше едно - София. Радваме се, че лека-полека се появява и втора опорна точка - Варна. Това помага на компаниите в региона да стават все по-атрактивни за инвестиции. За да помогнем и ние, организираме най-добрата селекция от блокчейн стартъпи от страната и Европа и сме осигурили доста добър награден фонд. Още на миналогодишното събитие някои от стартъпите, които имаха презентации на Innowave получиха инвестиции и намериха реални партньори.

Kaжете нещо повече за програмата и участниците?

Постарахме се много да дадем стойност на всички страни - и на сериозния бизнес, и на стартъпите, и на държавнтие органи. Събитието се провежда паралелно в две зали. Едната е бизнес зала с фокус върху маркетинга, продажбите и потребителското обслужване. Един от лекторите ни управлява собствен бизнес в 53 държави, а друг е сертифициран лектор по маркетинг и участва по събития в цял свят. Ще акцентираме и върху потребителското обслужване, тъй като след като маркетингът и продажбите си свършат работата, някой трябва да обслужва клиента след това, а много компании губят клиенти точно в този момент. Другата зала е за иновации и вдъхновяване, както и фондонабиране. Там ще има спийкъри от световни компании като Amazon и Mozilla Firefox. Интересно е да се отбележи, че сме събрали тримата лидери в изкупуването на изкуствен интелект в светвен мащаб - Salesforce, Facebook и Google. Те ще са на една сцена с наш модератор и ще се опитаме да разкрием някои от тайните им. Ще наблегнем на качествено съдържание и случването на реален бизнес. Основната цел е за 2 дни - 19 и 20 октомври, хората да могат да получат най-много полезна информация за това как да разширят бизнеса си навън.

Също така ще има и експо част, в която над 80 компании от 23 държави ще представят своите иновативни продукти - 3D холограми, решения за автономни автомобили и други. Ще се радваме всички посетители да останат доволни и да дойдат и следващата година.

Innowave Summit 2018 г. ще се проведе на 19 и 20 октомври в Двореца на културата и спорта, гр. Варна. Билети могат да бъдат намерени тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации