България и Азербайджан да си партнират в износа на природен газ!

Подобно сътрудничество ще е полезно и за двете страни
5 окт 2018 14:23,
15

Партньорство между България и Азербайджан в износа на природен газ ще доведе до ползи и за двете страни. Това каза Гюлмира Разаева, водещ енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания при президента на Република Азербайджан, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите и купуването на газ от Азербайджан ще насърчи България да диверсифицира източника на доставките си, а за Азербайджан от друга страна подобно партньорство е важно, защото българският пазар и с голям потенциал и не е никак малък.

"Основната електрогенерация в страната е на база горенето на въглища. Европейският съюз (ЕС) обаче предвижда използването на по-чисти за околната среда и щадящи климата горива. Природният газ е именно такова. България ще има възможността да премине на генерирано с газ електричество, което ще увеличи и пазара в страната“, коментира още Разаева.

Според нея интерконекторът, който ще свързва България и Гърция, дава достатъчно добри възможности за страната, тъй като той ще повиши възможността ѝ да изнася излишни обеми газ, ако има такива.

Разаева добави, че необходимостта от превръщането на България в един пълноценен физически хъб за региона не е толкова съществена.

 "Да се превърнеш в хъб е технически и политически сложен въпрос, чието решение е изключително трудно. За физически хъб са необходими тръбопроводи и инфраструктура, която ще изисква огромни инвестиции“, коментира още анализаторът.

По думите и за финансирането им трябва да участва българското правителство, ЕС, както и отделни страни, износителки на газ. Така ще се повдигне въпросът кой именно трябва да осъществи инвестициите, а отговорът на този въпрос обикновено е свързан с различни пререкания и не се намира лесно.

Още икономически новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олигарси , комунисти -- общиприказки на едро . Интересуватни имена и даже списъци отимена и факти за състава насобствеността .
13
0
 
3
 
! Отговори
остап бендер преди 5 години
Ето така трябва да се действа- идеите наши,а газът -ваш !?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азербайджан са добър и нормален народ но предния коментиращ е прав управляват ги и там руски олигарси
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SAMO CHE I V AZERBAIDJAN GO DYRJAT RUSKI OLIGARSI
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SCHTE SCHTE AAXAAX
9
1
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Колко газ планирате да изнесе България за Азербайджан през следващите 10 г.?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкия *** Балкански се е засилил да продава на Германия газ и да живее от това. И чии газ искат да продават ...ами руския и азерския !А, после се питат защо Германия си прави Северен поток 1,2,....!Ще се оставят германците Андрешко да го рекетира !!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хе-хе младо хубаво момиче, ама водещ енергиен анализатор ха-ха-ха трябва да е единствената там.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ ВУЧИЧ БЕШЕ В МОСКВА И СЕ ДОГОВОРИХА, ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧАВА ГАЗ ОТ ТУРСКИ ПОТОК ПРЕЗ ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия заяви желание да купува 12 юилиарда кубика газ от България...АКО има откъде да дойде....
4
5
 
7
 
! Отговори
Бг газз преди 5 години
България и природен газ, прасета в космоса ... пак ще сме на гибещата страна то е ясно. До кога бе хора, до кога
3
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Аз така го разбирам ние го купувамe от тях и после го подаваме през газовия хъб ако има на кой, щото ЕpдоГаня и той ще продава а Германия също строи СП-2. Те тия ако могат да го продадат някъде с нас ли ще се занимават и с тръби до тука.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз Разаева май е некаква азерска калинка виждала ли е въобще газов хъб през живота си аман от експерти и специалисти по газови хъбове.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азерите си имат газ и ще изнасят, а ние откъде, че да си партнираме в износа с тях? Може би Боко и всички от шайката да ядат по 3 пъти на ден боб и .....Другаде няма откъде, след като и руската тръба замина в посока Турция

Спонсорирани публикации