Заличават 71 дружества от туристическия регистър

Имената им в регистъра са оцветени в червено
11 окт 2018 21:21, Анисия Иванова
3
Заличават 71 дружества от туристическия регистър
Архив: Булфото

Министерството на туризма заличава 71 дружества, вписани като туроператори от Националния туристически регистър, съобщиха на Министерството.

Дружествата, чиято регистрация е заличена, са със седалище и адрес на управление в градовете - София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград.
Заличаването е със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова и се предприема съгласно решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти.

Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Определен е период от две години, през който заличените дружества нямат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност, считано от датата на издаване на заповедта.

Заличените дружества не са премахнати от регистъра, но е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Това се прави, за да може при справка в регистъра потребителите да получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Според действащите разпоредби на Закона за туризма, задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор за задължителна застраховка "Отговорност на туроператора" със застраховател по смисъла на Кодекса на застраховането и да я представя на министъра на туризма в 14-дневен срок от сключването или подновяването му.

Не съществува правна възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Грозната калинка не се беше появявала скоро.
1
1
 
5
 
! Отговори
м даа преди 6 месеца
Нека позная- тези 71 дружества са имали застраховка в едно ЗД дето обяви несъстоятелност и подобно на 50-60 хиляди с "невалидно" ГО , са отказали да платят още единпът