Увеличението на осигурителния доход ще струва скъпо на ИКТ сектора

Над 50% от заетите в сектора взимат над 2600 лв. основна заплата
12 окт 2018 15:37, Екип на Bloomberg
23
Увеличението на осигурителния доход ще струва скъпо на ИКТ сектора
Снимка: Pixabay

Увеличението на максималния осигурителен доход ще доведе до разходи от над 150 000 лв. за ИКТ сектора в България, коментира Огнян Траянов, председател на БАИТ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Негативният ефект е върху няколко аспекта, започвайки от отношението към един бързо растящ бранш, който генерира висока добавена стойност, без да хаби ресурси. Този бранш е хоризонтален и подпомага конкурентноспособността на всички сектори. Всички днес говоря за дигитална трансформация. Това са разходи, които трябва да се осигурят изведнъж за другата година и това ще се отрази в инвестициите за обучение в усвояване на нови технологии. Това са специалисти със заплати, които пазарът изисква и дава".

Над 50% от заетите в ИКТ сектор взимат над 2600 лв. заплата, пояснява Огнян Траянов.

"Общата данъчна осигурителна тежест на хората с възнаграждение над 2600 лв. е едва 10%, а за хората с по-ниски доходи тази тежест става по-голяма. Това е несправедливо от социална гледна точка.Ние живяхме доста дълго в едно общество, което се стремеше към равни доходи. Трябва да различаваме равен шанс от уравниловка. Важно е да въведем мотивация. Има над 200 000 млади хора, които не работят. Когато е имало малко намеса и регулация, нашият сектор е растял най-бързо. Разчитаме на добър партньор в правителството. Ще трябва да препланираме всичко. Това ще се отрази на плановете за развитието на фирмите. Тези по-малко инвестиции ще се превърнат в по-малко полза за българската икономика".

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria


23
Още от Политика
Застрахователи бойкотират реформата на Ананиев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Дреме ми за ИТ

съгласен съм с теб
работя като програмист
програмистите са като мутрите
егоисти
мислят че те са на върха на хранителната верига
и не ги е грижа за другите човешки същества
20
5
 
4
 
! Отговори
Дреме ми за ИТ преди 4 дни
Тези които работят като програмисти взимат зверски заплати.Толкова са разглезени че няма накъде.Останалите хора се превиват за без пари,но техния труд е казано че трябва да е евтин.Всеки труд има стойност и минимум тази стойност трябва да покрива разходите за нормален живот.В Дания богатите плащат огромни данъци ,и така има баланс,няма пропаст между бедни и богати.Малко им е на ИТ-тата ,още по големи данъци да плащат.
19
0
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 4 дни
Просто в един момент когато Горанов прекали с кражбите ще се регистрирам като ООД ,ще се самонаема на минимална заплата а за останалото ще плащам корпоративен данък от 10%.
И нищо чудно да ми останат още повече пари и от сега (разбира ще леко затормозаващо ,но все повече ме бутат в тази посока).

И в крайна сметка ще е по-зле за всички освен за мен.

И между другото в съседна Румъния програмистите са освободени от ДОД с цел да насърчават индустрията. И това работи.
18
0
 
7
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 4 дни
Разбира се тия 50 лв допълнително дето ще ги открадне държавата няма да ме съборят финансово.
Неприятното ,че чиновническото упражнение 'как да изтупаме ИТ фирмите' зачестява.

Има достатъчно места където се крият данъци и осигуровки ,но данъчните не смеят да погледнат - Лукойл неплатил и стотинка данък печалба за толкова години, туристическият бранш където редовно се крият обороти и хора работят без договори.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аман от завистливци. Много им били парите ще ги обложим. Средно статистическия програмист плаща по 900 лева данъци на месец и срещу това не получава нищо. Нито здравно осигуряване защото е каца без дъно. Нито пенсия щото трябва да я доживее. И е в най-светлия сектор в държавата. Айде оправете си разходите и си съберете сивата икономика. А не се за имайте с хора които на 45 са умствено изстискани. Като е толкова лесно ела стени програмист работи по 12 часа изкарвай пари и дай 30 %на държавата.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В нормалните държави данъците плащани от хората с по висок доход са по висок процент от тези с по нисък доход .
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ко... Не....
Писна ми от тази андрешкивска завист...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
заплатите в ИТ се договарят на нетно ниво, работодателя си прави сметка за брутото
така че цялата тежест ще отиде в него и ще се преподпишат малко договори
13
4
 
6
 
! Отговори
Четящ преди 5 дни
Става дума за цифром и словом 79 лв на месец , допълнителна сума за осигуровка. Разделена между работник и работодател. Т. Е работодателя трябва да се бръкне за около 45 лв на месец. На заплата ит.... Хиляди, дали е много....
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До8. Този сектор се следи прецизно от НОИ и Статистическия Институт. Тук лабаво няма. Чужденеца в западната страна за такъв специалист на месец, ще плати 8000- 10000€ / от тях ДОО ще е 2000€/ . Тук съответно /3000- 4000лв. И ДОО средно 900лв на месец
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Преди няколко години в ИТ сектора голяма част от заплата се получаваше под масата, явно скоро отново ще е така
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След време сега младия, но после пенсионер. Ще установи, че голям процент от тия пари липсват. И ще покаже на НОИ, колко му е превеждал чужденеца. Но Чиновника от НОИ ЩЕ каже, че е било в друго време. Времето на корупцията, сегашното.
А дотогава ще ни всички ще борим корупцията и ще я гониме далече на изток да бяга.
Защото на запад тия внесени пари от частни фирми са в индивидуални сметки. И там в осигуряването лабаво няма. Защото общ чувал - солидарен, масов, кооперативен, цетрализиран- няма.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Проблема е сериозен от това, че чужденеца - шеф на фирмата. С платеното от него ДОО / включено и здравно/ отива пряко в НОИ.
В НОИ като влезе сумата примерно за платено на човек на месец 800- 1000лв. Направо влиза в пробития чувал на здравната каса, както и за пробития чувал пенсионна каса.
Чужденеца това него интересува.
8
9
 
9
 
! Отговори
One преди 5 дни
Ще доведе до разходи в размер на 150 000 лв. Смях. Това за бизнес с оборот стотици милиони лева годишно. Ако може понеже са много куул изобщо този сектор да не плащат осигуровки. Най добре
7
9
 
12
 
! Отговори
Счети преди 5 дни
В този сектор се работи на зверски печалби, така че трудно ще ме трогне въпросният господин. Има други отрасли на икономиката, които въпросното повишение, ще удари доста сериозно, защото ИКТ сектора е конкурентоспособен спрямо европейските цени и дори и с това увеличение пак техните цени ще са по-ниски, нали точно за това има такъв наплив от чуждестранни фирми.
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тия изобщо не ме вълнуват и без това печалбите на работодателите им изтичат навън, а с това което заработват на ишлеме нямат никакъв проблем да живея и то добре у нас така, че да плащат и да не ревът.
5
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 дни
Огняне, вместо да плямпаш, обърни се за помощ към двамата си приятели - г-н Торментор и г-н Микеланджело.
4
0
 
11
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 дни
Никои няма да се интересува за тия които работят в чужди фирми или в чужбина. Така бе в соца така е и сега.
След 10.10. Правителствата се интересуват да запазят власта.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
на правителството не му дреме за бъдещето
то гледа как да оправи положението до изборите
пари за пенсии няма, за това изтисква от бизнеса каквото може сега
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Познавам много такива които не искат да работят за без пари. Предпочитат да им пращат родителите им от чужбина евро и да си живеят живота. Докато заплатите не станат европейски за каквито претендират че сме едвали младите ще започнат работа. Неможе да претендират че сме в европеци а в същото време да живеем като Африканци. Какви европейци сме като неможе да си платиме тока водата парното храната. Та истинските европейци изобщо не се притесняват за това как да си платят консумативите.

Спонсорирани публикации