Увеличението на осигурителния доход ще струва скъпо на ИКТ сектора

Над 50% от заетите в сектора взимат над 2600 лв. основна заплата
12 окт 2018 15:37, Екип на Bloomberg
25
Увеличението на осигурителния доход ще струва скъпо на ИКТ сектора
Снимка: Pixabay

Увеличението на максималния осигурителен доход ще доведе до разходи от над 150 000 лв. за ИКТ сектора в България, коментира Огнян Траянов, председател на БАИТ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Негативният ефект е върху няколко аспекта, започвайки от отношението към един бързо растящ бранш, който генерира висока добавена стойност, без да хаби ресурси. Този бранш е хоризонтален и подпомага конкурентноспособността на всички сектори. Всички днес говоря за дигитална трансформация. Това са разходи, които трябва да се осигурят изведнъж за другата година и това ще се отрази в инвестициите за обучение в усвояване на нови технологии. Това са специалисти със заплати, които пазарът изисква и дава".

Над 50% от заетите в ИКТ сектор взимат над 2600 лв. заплата, пояснява Огнян Траянов.

"Общата данъчна осигурителна тежест на хората с възнаграждение над 2600 лв. е едва 10%, а за хората с по-ниски доходи тази тежест става по-голяма. Това е несправедливо от социална гледна точка.Ние живяхме доста дълго в едно общество, което се стремеше към равни доходи. Трябва да различаваме равен шанс от уравниловка. Важно е да въведем мотивация. Има над 200 000 млади хора, които не работят. Когато е имало малко намеса и регулация, нашият сектор е растял най-бързо. Разчитаме на добър партньор в правителството. Ще трябва да препланираме всичко. Това ще се отрази на плановете за развитието на фирмите. Тези по-малко инвестиции ще се превърнат в по-малко полза за българската икономика".

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Хах преди 6 месеца
От всеки един човек дето се осигурява на максималният доход, скапаната държава получава по над 900лв. А сега иска и още. А в отговор на това какво. По висок стаж за пенсии. Родителите на тези същите хора получават мизерни пенсии. А някакви скапани шапкари се пенсионират на 45. И взимат тавана на пенсиите. Не стига, че никога нищо не са правили освен да ръсят рушвети ами и най-големите пенсии взимат.
20
0
 
1
 
! Отговори
Хах преди 6 месеца
Аман от завистливи хора в тази държава. Къв ви е проблема, че някой е успял да се продаде за голяма заплата и бачка като вол по 12-14 часа висококвалифициран труд. Като сте толкова завистливи. Ами говорете и вие поне два чужди езика перфектно. Програмирайте на три. Работете върху милионни проекти с голяма отговорност и напрежение. Нямайте време за семейството и децата. Ама не ви се иска нали. И не сте инвестирали няколко десетки хиляди лева или евро в образованието си.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дреме ми за ИТ

съгласен съм с теб
работя като програмист
програмистите са като мутрите
егоисти
мислят че те са на върха на хранителната верига
и не ги е грижа за другите човешки същества
18
7
 
5
 
! Отговори
Дреме ми за ИТ преди 6 месеца
Тези които работят като програмисти взимат зверски заплати.Толкова са разглезени че няма накъде.Останалите хора се превиват за без пари,но техния труд е казано че трябва да е евтин.Всеки труд има стойност и минимум тази стойност трябва да покрива разходите за нормален живот.В Дания богатите плащат огромни данъци ,и така има баланс,няма пропаст между бедни и богати.Малко им е на ИТ-тата ,още по големи данъци да плащат.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от завистливци. Много им били парите ще ги обложим. Средно статистическия програмист плаща по 900 лева данъци на месец и срещу това не получава нищо. Нито здравно осигуряване защото е каца без дъно. Нито пенсия щото трябва да я доживее. И е в най-светлия сектор в държавата. Айде оправете си разходите и си съберете сивата икономика. А не се за имайте с хора които на 45 са умствено изстискани. Като е толкова лесно ела стени програмист работи по 12 часа изкарвай пари и дай 30 %на държавата.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В нормалните държави данъците плащани от хората с по висок доход са по висок процент от тези с по нисък доход .
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ко... Не....
Писна ми от тази андрешкивска завист...
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
заплатите в ИТ се договарят на нетно ниво, работодателя си прави сметка за брутото
така че цялата тежест ще отиде в него и ще се преподпишат малко договори
13
4
 
7
 
! Отговори
Четящ преди 6 месеца
Става дума за цифром и словом 79 лв на месец , допълнителна сума за осигуровка. Разделена между работник и работодател. Т. Е работодателя трябва да се бръкне за около 45 лв на месец. На заплата ит.... Хиляди, дали е много....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До8. Този сектор се следи прецизно от НОИ и Статистическия Институт. Тук лабаво няма. Чужденеца в западната страна за такъв специалист на месец, ще плати 8000- 10000€ / от тях ДОО ще е 2000€/ . Тук съответно /3000- 4000лв. И ДОО средно 900лв на месец
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди няколко години в ИТ сектора голяма част от заплата се получаваше под масата, явно скоро отново ще е така
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След време сега младия, но после пенсионер. Ще установи, че голям процент от тия пари липсват. И ще покаже на НОИ, колко му е превеждал чужденеца. Но Чиновника от НОИ ЩЕ каже, че е било в друго време. Времето на корупцията, сегашното.
А дотогава ще ни всички ще борим корупцията и ще я гониме далече на изток да бяга.
Защото на запад тия внесени пари от частни фирми са в индивидуални сметки. И там в осигуряването лабаво няма. Защото общ чувал - солидарен, масов, кооперативен, цетрализиран- няма.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проблема е сериозен от това, че чужденеца - шеф на фирмата. С платеното от него ДОО / включено и здравно/ отива пряко в НОИ.
В НОИ като влезе сумата примерно за платено на човек на месец 800- 1000лв. Направо влиза в пробития чувал на здравната каса, както и за пробития чувал пенсионна каса.
Чужденеца това него интересува.
8
10
 
9
 
! Отговори
One преди 6 месеца
Ще доведе до разходи в размер на 150 000 лв. Смях. Това за бизнес с оборот стотици милиони лева годишно. Ако може понеже са много куул изобщо този сектор да не плащат осигуровки. Най добре
7
10
 
12
 
! Отговори
Счети преди 6 месеца
В този сектор се работи на зверски печалби, така че трудно ще ме трогне въпросният господин. Има други отрасли на икономиката, които въпросното повишение, ще удари доста сериозно, защото ИКТ сектора е конкурентоспособен спрямо европейските цени и дори и с това увеличение пак техните цени ще са по-ниски, нали точно за това има такъв наплив от чуждестранни фирми.
6
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия изобщо не ме вълнуват и без това печалбите на работодателите им изтичат навън, а с това което заработват на ишлеме нямат никакъв проблем да живея и то добре у нас така, че да плащат и да не ревът.
5
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 6 месеца
Огняне, вместо да плямпаш, обърни се за помощ към двамата си приятели - г-н Торментор и г-н Микеланджело.
4
0
 
12
 
! Отговори
Тошо артиста преди 6 месеца
Никои няма да се интересува за тия които работят в чужди фирми или в чужбина. Така бе в соца така е и сега.
След 10.10. Правителствата се интересуват да запазят власта.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на правителството не му дреме за бъдещето
то гледа как да оправи положението до изборите
пари за пенсии няма, за това изтисква от бизнеса каквото може сега
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Познавам много такива които не искат да работят за без пари. Предпочитат да им пращат родителите им от чужбина евро и да си живеят живота. Докато заплатите не станат европейски за каквито претендират че сме едвали младите ще започнат работа. Неможе да претендират че сме в европеци а в същото време да живеем като Африканци. Какви европейци сме като неможе да си платиме тока водата парното храната. Та истинските европейци изобщо не се притесняват за това как да си платят консумативите.