Истанбул вече е по-близо до България – с новото летище

Самолетите ще започват снижаване над нашето въздушно пространство
30 окт 2018 09:00, Елка Василева
81
Истанбул вече е по-близо до България – с новото летище
Снимка: Reuters

Новото мегалетище "Истанбул", което бе наречено на името на мегаполиса, свързващ Европа и Азия, се очаква да скъси времето за полети до България.

Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище "Ататюрк" в европейската част на мегаполиса и летище "Сабиха Гьокчен" на азиатското крайбрежие на Истанбул. Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България, предаде БТА.

Летище "Истанбул" бе тържествено открито вчера, в деня на националния празник на страната, от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на държавни и правителствени ръководители, сред които бе и министър-председателят на България Бойко Борисов.

"Откриването на новото, най-голямо летище в света, се превърна в главното събитие в празнуването на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция и стана двоен празник за нашата страна", заяви Ердоган при откриването му.

Още по темата

А защо летището ще се казва "Истанбул? Държавният глава обясни, че "само такъв безценен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел, затова решихме да го наречем на неговото име".

Новото летище е проектирано така, че да поеме като основен хъб засиления трафик като свързваща точка между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 млн. пътници, като броят им се планира да достигне 150 млн. души годишно и до 200 млн. души, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света.

Разширяването на летище "Истанбул" се планира да завърши през 2028 г. Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на летище "Истанбул".

Авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се пренася на новото летище. На 31 октомври в 02,00 ч. ще започне пренасянето на първия етап на съоръженията на националния авиопревозвач от летище "Ататюрк" на летище "Истанбул", съобщи на пресконференция генералният директор на турските авиолинии Билял Екши. По думите му операцията ще продължи 12 часа и пренасянето ще се извърши с 800 тира.

Първите полети от летище "Истанбул" по вътрешните линии ще бъдат за Анкара, а по международните - за Севернокипърската турска република и Баку, Азербайджан.

Общественият транспорт от града до новото летище през първите 2 месеца ще бъде с 50 на сто намаление. Летище "Ататюрк" ще продължи да функционира като аерогара, но ще се ползва за карго полети.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
Исперих преди 6 месеца
Кой е единствения наш съсед с който нямаме проблеми. Това е Турция. Вярно е че сме били под тяхно владичество или робство, както и да го наречем. Но винаги ли трябва да има омраза. Толкова поколения са минали оттогава. Гледам по форумите. Плюем и по освободителката ни Русия. Просто си противоречим. Трябва да уважаваме за да ни уважават. И да си защитаваме българското спокойно , културно , аргументирано. А най -добре е убий простака с мълчание може би...
61
1
 
10
 
! Отговори
до 59 преди 6 месеца
За това със сирийците : Новини гледали ли сте изобщо празноглавци такива . Чия армия се изпотрепа в Сирия ,за да избие терористите , а ? Турската . Знаете ли колко сирийци са се заселили в Турция и имат привилегии ? Не знаете ...естествено .... Колко жертви даде турската армия , за да избие терористите , които в противен случай вас щяха да избият и все още дава ... вие още ги мразете .Аз бих се засрамил малко.Че и на всичкото отгоре говорите за неточни и непълни неща само за да ги оплюете.
60
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 6 месеца
Турците имат научни постижения : тази година младеж на ок . 18 г. разработи технология която успешно се бори с рак и получи признание . Вие ги мразете ... като се разболеете първо при тях бягате обаче . И за разлика от вас хората не таят толкова злоба и омраза ... вие още ги мразете ...нищо че не ги познавате ...
59
0
 
9
 
! Отговори
до 59 преди 6 месеца
Хаха . Пука че им дреми , че ги мразиш . Хората поне се развиват и имат цели . И спрете с това има 1000 причини да ги мразим и т.н ... То по тази логика има хиляди причини и българският народ да е мразен ...и наистина не сме харесвани ... особено пък от австрийците ...
1) Какво са ти направили ?
2) С какво ти се виждаш по-високопоставен от тях ? С какво освен език и религия ти си по-различен от тях ?
3) Нямаш отговор ,нали ? Само оправдания и предразсъдъци .Някой ден много ще съжаляваш .
58
12
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 6 месеца
ДА
АЗ СЪМ ХЕЙТЪР
МРАЗЯ ТУРЦИТЕ
ХИЛЯДА ПРИЧИНИ ИМАМЕ ДА ГИ МРАЗИМЕ-И НИТО ЕДНА ДА ГИ ХАРЕСВАМЕ.
пИТАЙТЕ АРМЕНЦИТЕ,ГЪРЦИТЕ,ИРАНЦИТЕ ,СИРИИЦИТЕ И ВСИЧКИТЕ ИМ СЪСЕДИ ЗАЩО ГИ МРАЗЯТ.
АЙДЕ ДА СМЕ МАЛКО РЕАЛИСТИ.
А ТИЯ МЕГАЛОМАНСКИ ОБЕКТИ ИМ ГИ СТРОЯТ ЯПОНЦИ И ЗАПАДНЯЦИ С ПАРИ НА ЗАЕМ.ТУРСКИ СА САМО ЧАКЪЛА,ПЯСЪКА И ОБЩАЦИТЕ.
ХАЙДЕ ДА СМЕ РЕАЛИСТИ И ДА ВИДИМ ФАКТИТЕ КОИ СА И ЗА КАКВО СА.
И КЪДЕ СА СЕ НАСТАНИЛИ И КАКВИ СА ИМ СЪНИЩАТА НА ТУРЦИТЕ.
КАКВИ СА ИМ МЕРАЦИТЕ НА ФЕСО-ВЕТЕ.
ПИТАНКА.
57
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 6 месеца
До ...
И АЗ
56
1
 
11
 
! Отговори
Един турчин преди 6 месеца
Турция дори развива своя ядрена програма.Незнам дали знаете,но въздушното пространство на България се охранява от Турция.Това е по линия на НАТО.Турция в момента започва да пуска високо-скоростни влакове до 40 големи града.
55
1
 
13
 
! Отговори
до 2 преди 6 месеца
ти вземи погледни първо летището в София , което прилича повече на автогара отколкото на летище и после коментирай останалите . И също така : Хората без мозък , говорят най-много . Както искаш така го разбирай .
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен читател преди 6 месеца
Много извинете , но вие наясно ли сте с положението на България . Турците , които наричате ориенталци , варвари и т.н създават с всеки изминал ден нови технологии и правят нови научни открития. Ако не ми вярвате отворете и проучете !!! За съжаление разполагат с технологии , които българите не са сънували . И не само те . Вместо да плюем всеки ...да вземем да се съвземем и да направим нещо . Всеки иска промяна но никой нищо не прави . Вината не е единствево в държавниците..
53
14
 
4
 
! Отговори
... преди 6 месеца
Аз предпочитам да е по-далеч ;)
52
2
 
3
 
! Отговори
999 преди 6 месеца
Ако влезете в Гугъл Мапс и потърсете разликата в км - ще има дълго време да се опитвате да асимилирате заглавието на статията !!!
51
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Истанбул" такъв град няма, казва се Цариград!
50
0
 
1
 
! Отговори
Ok преди 6 месеца
Next by EU. But wai wait 11 years.
49
2
 
21
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 месеца
България ще остане резерват, даже Македония че ни изпревари!!!
48
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И за какво са ни да са ни `близо`??
Не ги искаме близо. Колкото по-далеч, толкова по-добре.
47
7
 
26
 
! Отговори
House M. D. преди 6 месеца
как ще ги стигнем турците?? Всеки ден с герб е пирон в ковчега на народа.
46
26
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
Още и още мръсен въздух над България...
45
5
 
32
 
! Отговори
тонката преди 6 месеца
останаха ли съседи, които да не са ни надминали? Но ние твърдо продължаваме напред с герб, тъпи и упорити сме до последния неемигрирал българин.
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"а бе, за 30 години евродемокрация, какво построихме ние???"

Ремонтирахме партийния дом в София. Опа, още не сме.
43
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Истанбул цената на жилищата е наполовина, та дори и по ниска от София, в мегаполис на два континента, световен център, а сега и с най голямото летище в света и до отчетем, че доходите им не са по ниски от софийските. И кой разправяше, ме жацата като видяла, ме подкованат коня вдигала и тя крака. Помислете пак - кой е жабата, господа европейци?