Швейцария маха ограниченията за наши работници

Предпазната клауза ще отпадне и за румънците
1 ное 2018 15:52, Елка Василева
54
Швейцария маха ограниченията за наши работници
Снимка: архив, Reuters

Швейцарският президент заяви, че неговата страна ще премахне през следващата година ограниченията за румънски и български работници, които искат да работят в страната, предаде Асошиейтед прес.

Швейцарският президент Ален Берсе заяви днес в Букурещ, че съществуващите сега ограничения, наложени на румънските и българските работници, ще отпаднат през май следващата година.

Швейцария не е член на ЕС, но позволява на граждани на ЕС да работят в страната. Но тя активира предпазна клауза, за да ограничи броя на работниците от България и Румъния - две от най-бедните страни от ЕС, заради безпокойства за това, че те заемат работни места в сектори с безработица, надхвърляща средната, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви от своя страна, че Швейцария е предоставила 180 милиона швейцарски франка /179,5 милиона евро/ на Румъния чрез кохезионните фондове на ЕС, като тези пари са инвестирани в сферата на граничната сигурност, съдебната система, инфраструктурата и околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина една от най-богатите държави е света при това наполовина извън ЕС тоест тук договора за свободен пазар не е застрашен от разни екзити.Явно са ни оценили.Поне са разбрали че това че идваме от изток не значи че сме араби или терористи и идваме не да им взимаме а дори да отваряме нови работни места в наши фирми там и не ни пука от новия документ за отказ от социални помощи срещу документ за неограничено пребиваване ние сме трудолюбива нация това с помощите само ромите го правят.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гордеят се но със древните ни четири империи не с актуалния лош човешки материал.Иронията е че ти посочи разликата сам между лошия човешки материал и истинския българин истинския е успял човек ценящ това което си заслужава тоест империите ни и борещ се против наличното съсипване, другият пишманбългарин е необразован дребнав злобен беден комплексиран материалист плюещ по всичко успяло за да си вдигне умрялата мъжественост поне така че иначе хич не може.
44
0
 
11
 
! Отговори
Юри преди 5 години
Успелите българи не плюят по България и се гордеят че са българи. Но тези българи са малцинство.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 години съм в швейцария. За нас дори неподозират че съществуваме. Когато ги попитам знаете ли нещо за България питат това къдее. Казвам им в Европа. А те ме гледат с невярващ поглед. Когато им кажа че от България е Стоичков чак тогава се сещат. В швейцария е истинската демокрация. За всичко се прави референдуми и се пита народа. Ако народа одобри даден закон или проект се приема ако не отхвърля се. Тук няма бедни всички са богаташи. Аз още несъм богаташ средна класа съм 200 000 на година.
42
1
 
3
 
! Отговори
Бруно преди 5 години
А тези от Австралия и Германия да не се правят на баровци защото знаем че спят под мостовете и обслужват хомо юнаци със задни мисли.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и ние нямаме ограничения за швейцарски работници, ама те нещо не идват напоследък...
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, "бизнеса", ко прайм сега? Швейцарците ще си внесат българи и румунци, а вие? Всъщност, дреме ми за вас. Успех с азиатците, африканците и римляните!
39
1
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
И сега работят българи в Швейцария. И бая си мисля, че ако Германия продължава да се пълни с бежанци, а в същото време ми удържат 1/3 че и повече от брутната заплата за данъци, които всички знаем къде отиват, дали да не предприема стъпки в посока или Швейцария или Нидерландия.И познайте защо в Германия има жилищна криза и защо наемите хвръкнаха до Космоса?И в Холандия има високи данъци, но не ги дерат от тези, които са с 1600-1800 Евро.
38
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавно подобие както САЩ в която няма швейцарски език, а някакъв друг език от чужди държави френски, турски,албански, немски, италиански...
37
1
 
13
 
! Отговори
мангу преди 5 години
ей сега впрягам каруцата и отиваме да берем дърва в швайцариятъ
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишман ще станат хората ако знаят какви работници ще имат.
35
1
 
13
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Айде, айде да не преувеличаваме. Както си го написал някой от Бг ще си помисли, че се мразят както се мразят провинцията и софиянци в Бг-то.Бачкаме си на работа и чужденци и базелци и тесинци и цюрихчани, женевци и берньовци и освен хуморестки нищо друго няма. Много години сме заедно и освен колеги сме и приятели. Швейцарците не обичат простаците, неуважителните и нагли хора. Ако си пич, точен и почтен човек не го интересува от Столипиново ли си, от Базел ли си или от Бъкингамския дворец.
34
3
 
15
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Митове и легенди!Швейцарците забраниха строежа на джамии...у нас са вече над 2000.Швейцарците правиха референдум - за безусловна "заплата" ....даже и на безработните...у нас ви вдигнаха МРЗ на 510лв.и то "официално"
33
6
 
8
 
! Отговори
от 35 преди 5 години
Roestigraben имам предвид. Цъкайте минуси, и в немска и италианска и френска Швейцария съм живял в продължение на 10 години. Страхотни условия за живот и нищо повече. Успех на заинтересованите мечтатели...
32
8
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Нямаш си идея за света. В италианска Швейцария само, не могат да се траят помежду си spora и sotto Ceneri, нещо като под и над Ченери. В немска Швейцария всички мразят Базел, те пък ненавиждат цюрихчани. Между немска и френска Швейцария има пропаст Röstigrsben - символ на културното различие и взаимната ненавист и забрави ретороманците. В едно единствено нещо са единни - расизъма и ненавистта спрямо чужденци, най-вече германците, французите и италианците.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швейцария е страна , в която успееш ли да се наложиш .. ставаш "гражданин на света". 3 народа са направили ЕДИНСТВЕНАТА В СВЕТА КЛЕТВЕНА РЕПУБЛИКА ( Eidgenossen - oт немски - клетвени другари ) не се делят на германци, французи, италиянци...те са швейцарци! Само у нас - има елементарници - наричащи сънародниците си избрали трънливия път на емиграцията - предатели.Срам ме е от такива откровени ***.Швейцария - държава плюнкa - c БВП колкото половината на Русия.Българите в България деградират
30
11
 
10
 
! Отговори
момиче преди 5 години
Швейцария е добра алтернатива, но трябва да си склонен да рискуваш и да започнеш "на ново". От друга страна в България не е зле, ако бачкаш и можеш да си правиш сметката. Имаш си приятели, роднини, готин социален живот и общо взето е ок.
29
1
 
5
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Лекъри? Ай стйга уе.
28
7
 
14
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Познавам доста българи тук, всяка година се събираме общноста. Не знам някой да си е сменил професията. Познавам лекъри, зъболекъри, адвокати, прокурори, инженери, електротехници, строители. И никой от тях не си е сменил професията. Дори строителите са дошли тук като строители и пак са си строители и си бачкат. Всеки си работи това което е, всеки си е дошъл с професията. Единствените които мият чинии са студентите просто защото имат забрана да работят с студентска виза.В БГ останаха лузарите
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 25Страхотен коментар!!!!Абсолютно вярно е!!!Те *** и Ганьовки да не ги мислят хората в чужбина.Щом има такива,които няма да се приберат даже и като се пенсьонират,значи не им е зле.Пък патрЕотите да се тупат в гърдите и да викат "***,***"докато живеят в силно обезопасени домове и търсят най-добрия лекар да ги лекува.Защото в някои бели страни не трябва да търсиш определения специалист,за да си сигурен,че няма да те умори.