Мрежата на ЧЕЗ Разпределение България – напълно готова за зимния сезон

Въведени са повече автоматизирани елементи за по-голяма сигурност
Спонсорирано съдържание | 6 ное 2018 09:52, Екип на Dnes.bg
Мрежата на ЧЕЗ Разпределение България – напълно готова за зимния сезон
Снимка: архив Reuters

Eлектропреносната мрежа на "ЧЕЗ Разпределение България" АД е готова за зимния сезон, увери главният оперативен директор на дружеството Виктор Станчев.

Инвестициите в интегрирането на все повече автоматизирани елементи, създаващи по-голяма сигурност на електрозахранването.

Екипите на ЧЕЗ през тази есен обходиха 20 хил. км електропроводи средно напрежение, като направиха 704 км просеки на мрежа средно напрежение. Подмениха близо 5200 изолатора, монтираха 476 стълба и е извършена ревизия и профилактика на подстанциите, които са собственост на ЧЕЗ Разпределение, както и на 1200 трафопоста. Аварийните екипи на дружеството вече се намират в постоянна готовност на прага на зимния сезон. В случай на извънредни ситуации и природни бедствия, компанията е готова да увеличи броя на екипите на ефективно дежурство, сподели още Станчев.

За първа година в проверките на мрежата на ЧЕЗ бе въведено облитане на съоръженията с дронове. Това дава възможност на екипите да видят отблизо най-малките детайли и евентуални външни повреди. Извършено бе и заснемане с термовизионна камера и ултразвуков детектор.

На фона на подготовката на мрежата за зимния сезон статистика, представена от Института за енергиен мениджмънт, показва, че цената на електроенергията за битовите клиенти в България през септември 2018 г. остава най-ниската за Европа.

Още за подготовката на ЧЕЗ за зимния сезон четете в Investor.bg


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации