Обмислят затваряне на кръчми, в които се дими

НПО-та искат: Пълна забрана на рекламата на цигари
21
Обмислят затваряне на кръчми, в които се дими
Снимка: flickr

Един милион българи, половината от пушещите 2,2 милиона, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия, твърдят изследвания.

Пълната забрана от 2012 година вече не е актуална, каза Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към Министерството на здравеопазването.

Тя съобщи, че се мисли за промени - собствениците на заведения да носят отговорност за системно нарушаване на забраната, като дори тези обекти да могат да бъдат затваряни. Освен това няма яснота в определението "закрито обществено място".

Неправителствени организации ще внесат предложение в Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката да се забрани външната реклама и рекламата на тютюневи изделия в местата, в които се продават. Крайната цел е пълна забрана, предаде БТА.

За разлика от страни като Азербайджан, България не може да отчете ново законодателство в насока тютюнопушенето, каза д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация.

Той цитира доклад, според който не може да се говори за по-малко вредни продукти. Почти всички токсични вещества в конвенционалните цигари се срещат и в тютюневите нагреваеми изделия, посочи той.

Новите продукти се рекламират основно сред млади хора, посочи Околийски и припомни, че в много държави има забрана за рекламиране на всички тютюневи изделия.

Общественото здраве у нас изостава, каза Околийски и отчете, че в България няма здравно образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
примерно в Австрия има заведения за пушачи за непущачи и такива които са разделени на зони.защо тормозите хората всеки сам да решава дали ще пуши или не.а нпо-тата са създадени да усвояват средства.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а рекламирането на пушене и пиене в разни пошли предавания, като биг брадъра?
18
2
 
1
 
! Отговори
666 преди 5 години
Стига ЩЕ, направете нещо, и то после го проверявайте ежедневно. Режете "глави". Нямам вече вяра, Излесте извън София, да знаете, че тук вашите закони не важат. Никой от "големите", че и малките вече не ги спазват. За едно кафе се умирисвам както в 90-те беше.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха. 1 милион българи се очаквало да умрат преждевременно. Кога е това преждевременно? Утре, след месец, след 5 години, след 30 години? То и пенсионерите все ги чакате да умрат, за да не тежат на пенсионната система, ама все се появяват нови на мястото на умрелите.
16
11
 
11
 
! Отговори
Nobi преди 5 години
Айде всички вегани , непушачи и свидетели на йехова , да спрат дами дават наклон на ***.Защо непушачите да не са навън , на чист въздух. А ние вътре. А и забравих - умрeте всички
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да ни затворите и нас Българите ако има къде, защото ни пушат главите в тая мизерия.Затворете и държавата защото комините и колите ни пушат. Глоби данъци грабежи това е БГ политик злобен алчен и ниско образован.
14
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време никой не е пушил според тях по заведения и кръчми и са живяли по 90 години. Не цигарите са причината а ОТРОВНАТА храна и ГМО тютюна за смъртноста сред народа. Вместо да се противопоставят на мутрите че ни тровят с ГМО и фалшив тютюн те се занимават с глупости. Колкото до Тютюна то този тютюн не е като онзи от преди 40 години. Този тютюн е ГМО затова е отровен. Аз имам тютюн от Татово време и разликата от този който ни продават в момента е огромна. Това знаят ли го.
13
5
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Аз не съм пушач и страшно ме дразни цигарения дим. Почвам да кашлям и ми идват позивни като да повърна. Просто физически не го понасям, не че се правя на превзет. Та бяхме поканени на един рожден ден в Once Upon A Time - Библиотека, на Кремена Халваджиян заведението. Такъв димилник и лисичарник беше вътре, че много ми се пиеше хубаво уиски на аванта, ама не издържах повече от 15 минути и си тръгнах. Не вярвам, че някой ще спазва законите, каквото и да приемат
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пуша, но съм доволен от забраната. Няма нужда да тровя други хора
11
4
 
17
 
! Отговори
мак преди 5 години
Персоналът слага пепелници, а пушачите се възползват и пафкат. Законите са врата у поле.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като тежък пушач, от 25 години също не понасям задимени помещения, където се консумира храна. Нямам нищо против винаги да изляза да си задоволя порока навън, за да не го натрапвам на другите.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятай да имаш кръчма и да влезне Болен(белата златка) с пурата. Не можеш го изгони, пък после те затварят
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПО-тата работят, като IE - къде се рекламират цигари. Това спря преди мноого години.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да въведат един годишен лиценз на квадратен метър застроена площ и готово. 50 лв. на квадрат идва 5000лв. на година за 100 квадрата малко заведение. Който мисли че ще си избие парите - да си плаща лиценза, който не - няма да се пуши в заведението
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дима ви виновен.Акъла също допреди години нямаше тия ядове сега ми е интересно що за глупости са това от редовни хора политици работа няма Дима е важен що за държава е това да работиш за минимална заплата и да работиш за друг аман от такива прости управници
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И навсякъде в Пловдив
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези действат по нацистки и не оставят избор на собствениците на заведения дали ще може или няма да може да се пуши както е в Германия например.
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох преди време изследване, според което белите дробове на пушач от планинско село са по-чисти от дробовете на непушач в голям град.
2
4
 
11
 
! Отговори
Иван преди 5 години
да почнат от Витошка, тогава ще им повярвам...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бесо, Планет, Харем и всички други вървежни заведения, в които се пушат наргилета нямат никакви ограничения да се пушат и цигари. Просто си имат къртици в агенциите и когато предстои проверка винаги биват информирани предварително. Иначе държавата е стабилна и бори корупция.