ЧЕЗ: Кражбите на кабели са саботаж и престъпление срещу националната сигурност

Интервю на Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България"
Обновена: 21 дек 2018 15:04 | 21 дек 2018 15:04, Анисия Иванова
7
ЧЕЗ: Кражбите на кабели са саботаж и престъпление срещу националната сигурност
Снимка: ЧЕЗ

Интервю на Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България"

Г-н Станчев, наскоро голяма част от столицата остана без ток след опит за кражба. Разкажете ни какво точно се случи.

Причина за аварията беше умишлен палеж в колектор в района на бул. "Сливница". Проверката ни показа, че става въпрос за опит за кражба. Констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Засегнати бяха 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Подобни умишени пожари се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Искаме ясно да заявим, че кабелите, които полагаме в последните години, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Въпреки това, докато няма стриктно законодателство в тази посока, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората.

Какви са щетите?

Неотдавна ние вложихме 130 хил. лева за подмяна на17 кабела средно напрежение  с нови в същия колектор, защото  в него отново беше предизвикан пожар, за да могат кабелите да бъдат обелени и да бъде откраднато медното им покритие. . По това време кабелите все още бяха с медна изолация. Сега са повредени новите кабели. Но това не е най-големият проблем. Нанесени са поражения върху  кабел 110 kV, положен само преди две години.  Кабелите 110 kV са високо напрежение и те касаят електрозахранването на десетки хиляди потребители. В конкретния случай успяхме да захраним потърпевшите алтернативно, но можеше много по-голям брой потребители да останат без електрозахранване за много по-дълго време. Сега предстои ние   да направим съответния ремонт, макар и сложен,  но следите остават. Разбира се, имахме на склад така наречената муфа, която се внася от чужбина, тъй като тук такива не се произвеждат - тя осигурява връзката между две части на кабела, за да можем да обезопасим наранената зона. Само преди две години ние инвестирахме в кабела 2 300 000 лв., заедно със сериозни усилия и време от страна на нашите експерти. Предполагаше, че това е съоръжение няма да аварира десетки години. Абсурдното е, че това не е първият случай, в който крадци нанасят поражения върху кабел 110 kV. Не толкова отдавна, в опит да откраднат метал, крадци бяха повредили друг такъв кабел, захранващ над 20 хил. клиенти в централната градска част на столицата, включително важни държавни институции. Безнаказани останаха тези, които застрашиха сигурността им,  навредиха на бизнеса и на спокойствието на гражданите и, не на последно място, поставиха под заплаха собствения си живот, срещу, вероятно, няколко десетки лева.
Затова ние питаме: докога ще се толерират подобни престъпни прояви? Те са заплаха за националната сигурност, защото застрашават нормалното функциониране на столицата и на институциите в нея. И не само защото са засегнати институциите, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар понася и бизнесът. Тук не говорим за обикновена авария по кабел средно напрежение, която засяга много по-малък брой потребители. Когато кабел високо напрежение не функционира, ние захранваме по алтернативен път десетки хиляди клиенти. Ремонтът е много по-сложен, а междувременно възниква рискът от претоварване на алтернативната връзка с неизвестни последици за много голяма част от София.

Какво може да се направи, за да се предотвратят подобни инциденти?   

За противодействие на кражбите са необходими законодателни промени, строги наказания и стриктен контрол от страна на компетентните органи. Ние от наша страна сме направили това, което е във възможностите ни. Взели сме всички необходими мерки за защита на колекторите, в които има толкова важни кабели, част от  стратегическата инфраструктура на София. Осигурили сме дори жива охрана чрез заплащане на външни фирми, които извършват обходи на съоръженията. Но е абсурдно да се очаква, че едно електрорарзпределително дружество трябва да осигури охрана на всяка шахта, трафопост или табло. Това е национален проблем и компетентните органи и институции трябва да направят необходимото за преуствановяване на посегателствата по електроенергийната инфраструктура. Недопустимо е в една европейска държава да се унищожават толкова ценни активи, ценни дори за националната сигурност. Крайно време е да се вземат радикални мерки и да се намери решение. От години се говори по тези въпроси, има инициативи в тази посока, но всичко в крайна сметка остава едно добро желание и резултати няма. Призоваваме за нетърпимост и ясни правила, които да защитят интересите на 7 млн. български граждани. Необходима е промяна на Закона за управление на отпадъците. Ако няма пазар – няма да има кражби. Трябва да има ефективни наказания, които да имат не само наказателен, но и възпиращ ефект. Крайно време е подобни посегателства да се третират като престъпления срещу националната сигурност. Само тогава нашите усилия няма да са напразни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Крадене на кабели, преди 5 години
релси и въобще проводници е ТЕРОРИЗЪМ!Да се приеме Закон за това и се наказват с ТЕЖЪК труд- копане на канали и др., защотот НЯМА ПОЛЗА от лехтуненето ИМ в затвора: нито ще ПОУМНЕЯТ, нито ще учат, за да РАБОТЯТ. НЕНУЖНО е присъствието на ТЕРОРИСТИ- бълг. граждани на ЗЕМЯТА.
6
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОГАТО НИЕ БЯХМЕ ВЛАСТТА / ПРИ ПАРТОКРАТСКАТА ДИКТАТУРА / - ПОСЕГАТЕЛСТВАТА НА ЕЛЕКТРОТО И ЖП СРУКТУРАТА БЯХА ТЕРОРИЗЪМ И НАКАЗАНИЕТО БЕШЕ СМЪРТ /ЧЛ.1 ОТ НК / !!!!!!!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе факт е, че за да откраднат хиляда лева, нанасят щети за милиони. Които не ги плаща чез, нали се сещате. Та затова присъдите тр да са сериозни... ама друг път
4
2
 
0
 
! Отговори
Stin преди 5 години
A vashte krajbi koi da gi kaje do okradahte bedniqt narod
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е расист, иска наказания за престъпления извършвани от хъхрещите. Не знае ли, че те са бъдещето на България и че те не носят наказателна отговорност.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и всеки път "за да се краде метал/мед" веднага се сещам кой е злонамереника, същият който ползва ток който НИЕ плащаме, нанася щети на дружеството което за да е на плюс отново ги взима от НАС.=> това е ***, във всички състояние паразита трябва да се премахва, а не да се гледа и развъжда.Трябва да се мисли веднъж за винаги да се отстрани от организма.
1
2
 
7
 
! Отговори
Крадците от ЧЕЗни преди 5 години
Преди време авария спря тока в центъра на София за 3 часа. Крадете и не инвестирате, май самите вие сте заплаха за националната сигурност.

Спонсорирани публикации