Капитализмът ли е решението за климата?

Фотоволтаиците могат да произвеждат ток до три евроцента на киловатчас
1 фев 2019 17:00, Бойчо Попов
30
Капитализмът ли е решението за климата?
снимка: Pixabay

Докато в момента много финансови инвеститори са загрижени за световната икономика, техният колега Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, е в наистина добро настроение - енергийният преход и опазването на климата предлагат според него най-добрите възможности за доходоносни инвестиции - просто трябва да се използват.

Така например според него сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас. Ако това се преобразува в енергийното съдържание на суровия петрол, това би съответствало на цена от пет долара за барел, която е една дванадесета от текущата цена. "Това е празник за мен", казва Вермут в интервю за Бернхард Пьотер от TAZ.

Вермут е убеден, че пазарната икономика предлага чудесни инструменти за ефективно ограничаване на изменението на климата. Политиците биха могли да се ограничат до определяне на правилните предпазни граници с цената на CO2, отразяваща екологичните и социалните разходи на емисиите. Но дори и да не се случи това, "капитализмът може да спаси климата", казва Вермут.

Предпоставка за това обаче е наличието на достатъчно инвестиционни средства. Понастоящем специалистът смята това е най-голямата пречка: най-големите инвеститори в света - пенсионните фондове - са консервативни по рождение и следователно не са склонни да навлизат в нови сегменти. Но Вермут развива идеята си: не е достатъчно да се изтеглят капитали от изкопаемите индустрии, те трябва да бъдат специално целево инвестирани там, където се подобрява защитата на околната среда.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците казаха, че има глобално затопляне и го гласуваха, сега напълно случайно имат и фотоволтаици, всички в ЕС да си закрият реакторите да си спрат Южните потоци и да си купят немски фотоволтаици и да дишат дълбоко.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младо момче, образовай се малко, преди да задаваш т ъпи въпроси.
2
2
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като спадне населението на Земята до под 2млрд. и ще се решат всички еко-проблеми.Как ще стане ли?Питайте Богоизбраните-те ги кроят тези планове.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като произвеждат ток, тока ли замърсява въздуха или химическите компании и подобни.