Най-качественият шафран в света се произвежда у нас

В България вече има над 6 хил. производители на скъпата подправка
8 фев 2019 19:07, Екип на Bloomberg
13
Най-качественият шафран в света се произвежда у нас
Снимка: Pixabay

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката  са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството.

България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза той.

"У нас вече има над 5 хил. дка засети с шафран. Производителите са над 6 хиляди Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка",  обясни Тахиров.

Той коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лв., отбеляза той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няколко пъти опитвам да направя ориз с много скъп, отлично опакован ирански шафран. Е, не ми харесва - миризмата е някаква химическа и въобще не ми допада. Предпочитам да добия цвета на ястието с куркума, а и миризмата й не е натрапчива. Куркумата е доказано противораково и противовъзпалително средство и аз я пропагандирам.
9
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
не било изкуствен интелект а естествена простотия!
8
4
 
14
 
! Отговори
Агро преди 5 години
Най-качествения шафран се произвежда в Индия. Нарича се кашмирски шафран и е забранен за износ. В света никъде не се продават луковици от този шафран. Инвестицията в холандския шафранов минзухар е 160 000 бр. на дка. Ако имате 10 дща Ви е необходимо количество от 1,6 млн. бр. Цената за 1 бр. е 0.15 лв. Сумарно 240 000 лв. за 19 дка. Ако някой твърди че в България се отглеждат няколко хиляди дка насаждения с комерсиална цел, значи ние Българите сме страшно богати за да можем да си го позволим.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
общо взето Тахиров си говори глупости. Аз съм си засадил 60000 луковици на площ 1.8 дка, инвестицията в тях е 15840 лв. а размера е 9/10. Най - големия производител е Радко Кьосев. Просто Тахиров се чуди къде да отиде да се рекламира. За иранския шафран казаха че цената му достигала до 3000 евро на кг. все едно е някаква космическа сума, но никой не проверява че в Бг се изкупува на почти 3600 евро и пак хората не продават че им е ниско.
6
5
 
10
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Естествено. Уникални сме. Спортни шампиони, математици, древни корени. Само на шафранът не бяхме посегнали. Време беше. Винету всъщност е от Сливен. Скоро и това ще бъде закономерно потвърдено...
5
6
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Особено от твоето семейство
4
4
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Въх. Това пък от къде дойде? Аз преди няколко дни четох че най качествен е шафрана от Иран.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Файк нюз.Eee полекичка с тези най добрия, няма доказателства че е вярно и съм сигурен че е много далече от истината
2
1
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Абе същият този Тахиров до "вчера" обясняваше по телевизия "Европа", как го развъдили от Иран. Той бил най - големият производител и какви строги условия на производството имали. Сега размина и Иран и Гърция....дано.
1
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен най-качествен шафран изнасяме и най-качествени шафрантии....

Спонсорирани публикации