Най-качественият шафран в света се произвежда у нас

В България вече има над 6 хил. производители на скъпата подправка
8 фев 2019 19:07, Екип на Bloomberg
13
Най-качественият шафран в света се произвежда у нас
Снимка: Pixabay

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката  са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството.

България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза той.

"У нас вече има над 5 хил. дка засети с шафран. Производителите са над 6 хиляди Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка",  обясни Тахиров.

Той коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лв., отбеляза той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.


13
Още от НОТИФИКАЦИИ
Лято, ваканция, море, хайде в колата... а горивата поскъпват!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вече няколко пъти опитвам да направя ориз с много скъп, отлично опакован ирански шафран. Е, не ми харесва - миризмата е някаква химическа и въобще не ми допада. Предпочитам да добия цвета на ястието с куркума, а и миризмата й не е натрапчива. Куркумата е доказано противораково и противовъзпалително средство и аз я пропагандирам.
10
1
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
не било изкуствен интелект а естествена простотия!
9
4
 
8
 
! Отговори
Агро преди 1 седмица
Най-качествения шафран се произвежда в Индия. Нарича се кашмирски шафран и е забранен за износ. В света никъде не се продават луковици от този шафран. Инвестицията в холандския шафранов минзухар е 160 000 бр. на дка. Ако имате 10 дща Ви е необходимо количество от 1,6 млн. бр. Цената за 1 бр. е 0.15 лв. Сумарно 240 000 лв. за 19 дка. Ако някой твърди че в България се отглеждат няколко хиляди дка насаждения с комерсиална цел, значи ние Българите сме страшно богати за да можем да си го позволим.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
общо взето Тахиров си говори глупости. Аз съм си засадил 60000 луковици на площ 1.8 дка, инвестицията в тях е 15840 лв. а размера е 9/10. Най - големия производител е Радко Кьосев. Просто Тахиров се чуди къде да отиде да се рекламира. За иранския шафран казаха че цената му достигала до 3000 евро на кг. все едно е някаква космическа сума, но никой не проверява че в Бг се изкупува на почти 3600 евро и пак хората не продават че им е ниско.
7
4
 
6
 
! Отговори
Петко преди 1 седмица
Естествено. Уникални сме. Спортни шампиони, математици, древни корени. Само на шафранът не бяхме посегнали. Време беше. Винету всъщност е от Сливен. Скоро и това ще бъде закономерно потвърдено...
6
2
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 седмица
Ох зурналя, 4000 хил... Не ми се вярва да струва 4 милиона??
5
6
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Особено от твоето семейство
4
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Въх. Това пък от къде дойде? Аз преди няколко дни четох че най качествен е шафрана от Иран.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Файк нюз.
Eee полекичка с тези най добрия, няма доказателства че е вярно и съм сигурен че е много далече от истината
2
1
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 седмица
Абе същият този Тахиров до "вчера" обясняваше по телевизия "Европа", как го развъдили от Иран. Той бил най - големият производител и какви строги условия на производството имали. Сега размина и Иран и Гърция....дано.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Освен най-качествен шафран изнасяме и най-качествени шафрантии....

Спонсорирани публикации