Саудитска Арабия инвестира в "Балкан" заради бизнес интереси

Инвестицията е голяма, но пък печалбите си стрували
Обновена: 26 фев 2019 23:04 | 26 фев 2019 20:25, Екип на Bulgaria On Air
15

Премиерът Бойко Борисов и саудитският министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф обсъдиха възможностите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в проекта за изграждане на европейския газов хъб "Балкан".
Още по темата
Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх. Интересът на Саудитска Арабия към България е огромен и е потвърден и от краля и от външния министър на страната.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че в момента има отворена процедура за избор на изпълнител и всеки може да участва в нея.

По думите му интересът на Саудитска Арабия е чисто инвестиционен, защото по данните, които са изнесени по проекта за реализация, нормата на възвращаемост е 86,6%.

"За да може да се одобри проектът за газовия хъб "Балкан", изискването е да има три независими източника на газ като доставчици и инфраструктура. Ние реално ги имаме", обясни проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той представи данни, които сочат, че с реализацията на новата идея ще получаваме по 330 милиона лева като приход от това, че през страната ни влиза и излиза някакво количество газ.

"Ние не само запазваме позицията си на транзитиращ, но и увеличаваме приходната част, а от там и бюджета на държавата", заяви Тасев.

Енергийният експерт коментира и загубите на ТЕЦ "Марица Изток".

"Това е политиката на Европейската комисия. Много строго решение беше взето и в Катовица - да се намалят емисиите. Цената само за една година скочи от 5 евро на 25 евро и това не е краят. Ако се следва тренда, до 2030 година ТЕЦ-ът ще трябва да плаща милиарди", обясни Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
аз не желая никакви връзки със са това е дива-шка територия където убиват женитес камъни след така наречените инвестиции идват джамиите и ислямските училищатака че забравете са не откриваите посолство там и всеки да си живее както иска
9
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 5 години
дали тази "инвестиция" няма да е като онази, за която бълнуваше преди години Стоян Ганев?
8
5
 
12
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Спокойно другарки и другари,дами и господа,ханъми и ефендита!Ако трябва денонощно ще ядем фасул,газ за хъба на Баце ще има!
7
2
 
19
 
! Отговори
яха биби преди 5 години
Добре че е с добронамерени бизнес интереси, а не заради някакви дългосрочни геополитически интереси. Ще си вземем забележка от заглавието и няма да се съмняваме в лоялността на ислямиститие.
6
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Борисов комунисте мой !Къде са ти измислените милиарди , златните мостове и тунели под Шипка, магистралката север юг , Варна Бургас .......от предишните екскурзии . Жалък си бойчО !
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До там ли я докарохме, че да немаме пари и за един нищо никаков хъб, че арабите да инвестират. Пълен срам ! Що за държава сме тогава.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ни правят на маймуни, къде са тези три независими източника на газ?!Аз виждам са газ от ватенки, отново бедния български народ ще плаща данък Русия! Къде е интерконектора от Гърция? Строи се вече 10 години и всяка година обещават първа копка. Къде е интерконектора от Румъния? Излезе дефектен и не може да подава газ за България! Нищо хубаво няма да види България от тоя газопровод само загуба на 1,4 млд евро. Боко трябва да бъде съден за тази глупост.
3
3
 
24
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Обаче инвестициите на СА вървят заедно с джамиите....Поне при слаби държави без собствена независима политика-като нас.
2
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Не знам "Мариците" ще работят ли до 2030-та година,ама както вървят нещата-ЕС може и да го няма,или най-малкото ще е в друг вид дотогава.Тия въглеродни емисии са лу.да работа,някой здраво се гуши, полза никаква даже и вреди.
1
6
 
24
 
! Отговори
1234 преди 5 години
А *** бб първо спря заместителя белене, плати 1.2 млрд с дълг на бех а сега пак щял да строи.... Обесването му е единственото правилно решение, особено след като за св2 никой не иска хъб и три доставчика! Това да не е концерт пожелание? Искат три за да вкарат и американска газ, след което с регулации ще я направят уж по изгодна като крайна цена нонз а сметка на бюджетните приходи. Сащ на е ба България за пореден път