Аутсорсинг индустрията избира България, само Полша пред нас

Ръстът на индустрията у нас ще продължи през следващите години
8 мар 2019 17:30, Екип на Bloomberg
125
Аутсорсинг индустрията избира България, само Полша пред нас
Снимка: Pixabay

В аутсорсинг индустрията в България вече работят близо 70 хил. души. Приносът на индустрията към БВП е почти 5% за 2018 г., показват данни на Българската аутсорсинг асоциация. В Европа България е на второ място след Полша като степен на атрактивност. Това каза Юлиян Милев, вицепрезидент "Финанси" в TELUS International Europe, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Независими изследвания доказват, че ръстът на индустрията в България ще продължи през следващите години, коментира Милев.

"Причината България да е атрактивна за аутсорсинг индустрията е, че в страната има добре образована работна ръка и много хора, които владеят чужди езици. Препъни камък продължава да е липсата на кадри".

Ръстът изисква все повече хора да припознават BPO сектора като възможност за добра работа. Над 60% от младите хора в страната не припознават сектора като място, където могат да започнат своята първа работа, заяви той.

"В сектора се развиват особено силно София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас, тъй като там има големи университети и млади хора, които владеят чужди езици и са запознати с високите технологии".

Аутсорсинг индустрията се променя в глобален мащаб, включително и в България, отбеляза гостът.

„Услугата започва да се видоизменя все повече. Предлагат се много повече изнесени услуги, споделени услуги в сферата на финанси, счетоводство, човешки ресурси, управлението на транспорт и логистика“.

Той говори и за преговорите за Brexit между Брюксел и Лондон.

„Вярвам, че Брюксел и Лондон ще се разберат за отлагане на Brexit. Чисто икономически някои от клиентите на TELUS може да отложат инвестиции в Англия или разрастване“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
BG преди 5 години
Някой коментират, че видиш ли било по-добре да си извън страната си... Да, ама не. Няма по-хубаво от родината. Ако не съм крайно закъсал, никога няма да и да си помисля за чужбина.
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113Не, ама 80% :)
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не разбирам, кой иска да живее изобщо в България!!!Ужасно е! Пилицията са едни дебели гадни, институциите са ШЕГА! Парламента прилича на филм на Дисни от 80те (пародия и той) ...
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак в чужбина само чистели къщи. Аз бях в чужбина и то точно аутсорсинг в голяма фирма. А че да си счетоводител или телефонист не е хубаво, така е. Яко те тормозят психически.
98
1
 
4
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Индустрията на Ало-апашите и ТЕЛК'ирането на тунеядци също са разновидност Аутосорсинг, по което се познава колко е напреднал Андрешко в тези изключително печеливши браншове !
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка добра новина за България е трън в задните части на русофилите.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9630-40 000 души програмисти? Ако броим всеки, дето цъка на компа, може и да докарал. Не вярвам, да имае повече от 15000 свестни.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До спироПърво - аутсорсинга не се ограничава смо до телефонистите. Второ - предпочитам. 1/3 от 6000 лева в Германия, отколкото 100% от минималната в България.А ти какво работиш? Нещо свързано с изкувствта? Предприемач? Ем супер, ама. 99% от останалото население не е така.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 105Така си е. Едно време казваха на деца си да учат езици, сега се оплакват, че децата им имат работа. А ако децата им сега метяха пода в нечий къщи в чужбина, по-добре ли щеше да е? Ама аз и ти знаем, че на Тея не им пука. Искат всичко да е под тях, че да се чувстват значими.
93
3
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 5 години
Аутсорсинга е работа за бели роби на които им плащат за да ги псуват по телефона на чужди езици. Работа "мечта"! И плащат заплата 1/3 от тази в Германия.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 102Путал съм за скандинавските. Ако говориш много добре на шведски, норвежки и датски (не е толкова труд о, ако знаеш един - те там са бетер сръбски, македонски и български) дават даже 3200. Въпросът е, че ко ги знаеш и имал акъла д ги научиш, защи ще седиш в кол офис в София, вместо да изкарваш 3 пъти повече в много добри за живеене страни, на 6 часа реално работно време, прекрасна социална система и много по-спокоен живот?
91
2
 
8
 
! Отговори
червендалест трол преди 5 години
Червендалестите *** налитат като муха на *** когато видят статия за аутсорсинга.И почват да обясняват колко е лошо да си 'телефонист' , как аутсорсинга не произвежда нищо , колко са ниски заплатите и т.н.Дразнят се защото това с млади хора , с умения , знаещи западни езици и печелещи в пъти повече от тях. И най-лошото не искат да се навеждат като тях на североизточните им господари.Завистливо племе са червендалестите.
90
0
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
Май е нещо свързано с истамбулската конвенция
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нокийне обясни какво произвежда този аутосоринг ?
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В София и чистачите в кол центъра взимат над 1000 лева."ПЪЛЕН МИТ! АКО знаеш Скандинавски език може и 2000 да ти дават, с по-масовите 1500 макс и то бруто. А ако знаеш 2-ри НЕ ти плащат двойно. Просто ти дават повече работа за същите пари като на тези с 1 език. Езиците не са никакво ценно унение явно, учете програмиране, гледайте да влезете в някоя партия или залагайте над изкуствата ако сте по-креативни.
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пари нека дават но това ли искаме от живота - телефонисти дето не ги пускат до тоалетната да ходят? Автоматизацията и изкуствения интелект ще направи всички такива професии излишни. А и кой вече поръчва по телефона?
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тея, дето ревът, че американските фирми давали по-малко пари в България, отколкто в САЩ, да ми кажат, какво щяха да правят толкова народ, ако не им даваха . тези 1000 до 3000 лева? Ами щяха да си бият камшика и да са нейде на запад. Знам, че ви е мечтата, да плюете смачканите хора, които от недоимък бягат в чужбина, за да се ХРАНЯТ, но айде малко по-човечно, а?
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Разни други съпътстващо професии в ИТ-то не се броят (тестери,кабелджии)"А трябва. Нашата система от NAP нямаше нито QA нито добър Network. Цяло чудо е, че някой не я е изплющял. Подобно начинание, трбяваше да има поне 100 души, да се скъсат да го тестват. Ама нито един не се е чул, да каже как е било по време на development фазата. Пичовете направо скочиха на production, ей така. Съмнявам се, да се е работели повече от 2 месеца за цялото нещо ...
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пол ПотТи като станеш президент, след 5 години ще те обесят с главата надолу ... Аман от кандидат диктаторчете, дете ще наказват и тормозят хората, които не им харесват.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бъда честен, това изобщо е е лошо. Виждам, че все повече стартъпи (простете ме, хора над 45 години - "нови бизнес начинания") започват да се поевяват. Макар азаплатите да са още на 1/4 от това, което са на запад и да имаме доста проблеми със спазването на много регулации, нещата са добре. Но ме е страх, че се получава едно мнгоо нездравословно разделение в страната, където една група живее друг живот, под други правила, а останалите се хранаят с чакъл и кал :/

Спонсорирани публикации