Аутсорсинг индустрията избира България, само Полша пред нас

Ръстът на индустрията у нас ще продължи през следващите години
8 мар 2019 17:30, Екип на Bloomberg
125
Аутсорсинг индустрията избира България, само Полша пред нас
Снимка: Pixabay

В аутсорсинг индустрията в България вече работят близо 70 хил. души. Приносът на индустрията към БВП е почти 5% за 2018 г., показват данни на Българската аутсорсинг асоциация. В Европа България е на второ място след Полша като степен на атрактивност. Това каза Юлиян Милев, вицепрезидент "Финанси" в TELUS International Europe, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Независими изследвания доказват, че ръстът на индустрията в България ще продължи през следващите години, коментира Милев.

"Причината България да е атрактивна за аутсорсинг индустрията е, че в страната има добре образована работна ръка и много хора, които владеят чужди езици. Препъни камък продължава да е липсата на кадри".

Ръстът изисква все повече хора да припознават BPO сектора като възможност за добра работа. Над 60% от младите хора в страната не припознават сектора като място, където могат да започнат своята първа работа, заяви той.

"В сектора се развиват особено силно София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас, тъй като там има големи университети и млади хора, които владеят чужди езици и са запознати с високите технологии".

Аутсорсинг индустрията се променя в глобален мащаб, включително и в България, отбеляза гостът.

„Услугата започва да се видоизменя все повече. Предлагат се много повече изнесени услуги, споделени услуги в сферата на финанси, счетоводство, човешки ресурси, управлението на транспорт и логистика“.

Той говори и за преговорите за Brexit между Брюксел и Лондон.

„Вярвам, че Брюксел и Лондон ще се разберат за отлагане на Brexit. Чисто икономически някои от клиентите на TELUS може да отложат инвестиции в Англия или разрастване“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво беше това, телефонистите ли?
1
1
 
30
 
! Отговори
a преди 5 години
"Причината България да е атрактивна за аутсорсинг индустрията е, че в страната има добре образована работна ръка и много хора, които владеят чужди езици. Препъни камък продължава да е липсата на кадри". Моля четете си глупостите преди да ги публикувате!

Спонсорирани публикации