Китайските инвеститори търсят по-големи и задлъжнели фирми

Изпълняват стратегическата политика на правителството
Обновена: 9 апр 2019 17:44 | 9 апр 2019 17:30, Бойчо Попов
11
Китайските инвеститори търсят по-големи и задлъжнели фирми
снимка: Ройтерс

В чужбина китайските инвеститори купуват по-големи и по-силно задлъжнели компании, отколкото други инвеститори. Това е резултатът от проучване на института Ifo в Мюнхен, за което икономическите изследователи са анализирали повече от 70 000 придобивания в 92 страни от 2002 г. насам. Сред тях са 1900 поглъщания от китайски купувачи, от които 171 от целите на били германски компании.

Средностатистически придобиваните от китайците компании са седем пъти по-големи от компаниите, закупени от инвеститори от други страни. Също така съотношението на дълга на китайските придобивания е с 6,5 процентни пункта по-високо. За разлика от това средната рентабилност към момента на придобиването е „близо до нулата“. Най-често тези компании са по-евтини, а сделките са били без наддавания.

Другите инвеститори се фокусират върху по-малки компании с положителни приходи и по-нисък дълг.

Фактът, че китайските инвеститори купуват по-евтино, според проучването на Ifo противоречи на широко разпространеното твърдение, че китайските компании, които използват държавни субсидии, системно превъзхождат другите инвеститори и ги изтласкват от пазара. „Китайските инвеститори изглежда по-скоро оценяват размера, отколкото рентабилността, като по този начин избягват конкуренцията с други участници в наддаванията", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст, цитиран от Spiegel.

Предпочитанието към по-силно задлъжнели компании с по-ниска рентабилност би могло, според Фюст, също така да се обясни с по-дългосрочен инвестиционен хоризонт или по-добри възможности за финансиране от китайските държавни банки.

„Проучването разкрива също, че китайските държавни предприятия изпълняват стратегическата икономическа политика на правителството, по-специално тази за „Новия път на коприната“ и Made in China 2025.", казва Фюст.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
бай Ван преди 5 години
За топлата фокация не знам, но за Петрочайната чух че една трета от шефовете са на топло в затвора.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това. че купуват е само началото, после за някои по корумпирани ръководители има и затвори.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайските инвеститори търсят по-големи и задлъжнели фирмиФирмата БСП е задлъжняла до ушите поради кражби и далавери на ръководството и. Препоръчвам я на китайските инвеститори, но при условия че ще сия вземат в Китай.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да купят Топлофикация АД. АМА НЕ ЩАТ страх гие.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне купуват едни други обикалят и изнудват цял свят.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амчи да дойдат и да изкупят НЕК.Ей ся и 20% отгоре.