Вместо да си върне контрола, Лондон го загуби

Британците не контролираха преговорите - от графика до всички процедури
9 апр 2019 22:05, Бойчо Попов
17
Вместо да си върне контрола, Лондон го загуби
снимка: Ройтерс

Споразумението за излизане от Европейския съюз бе отхвърлено за трети път в британската Камара на общините. Това е не само огромен шамар в лицето на премиера Тереза Мей, която изглежда, че се доближава до политическата си гибел, но е и предупредителен сигнал за самия блок. Сега той се подготвя за „No Deal“ - хаотичен Brexit - на 12 април. Вече е планирана и специална среща на високо равнище в Брюксел.

Но как въобще се стигна до всичко това? По следите на този въпрос се отправя The Atlantic.

„Подобно на самия Brexit, загубата на контрол във Великобритания не беше моментно състояние, а процес. Тя започна преди две години, когато Мей започна поредица от преговори с блока, по време на които нейното правителство, без план или без управляващо мнозинство, за да подкрепи един от плановете, се оказа в най-добрия случай неподготвено, а в най-лошия случай – несигурно за това, което искаше“, пише изданието. Мей влезе в преговорите с ЕС без план и след това загуби управляващото мнозинство, припомня още Atlantic. Това обаче е само половината от историята.

Мей също така срещна ожесточена съпротива от страна на европейците срещу нейното искане да преговаря за договора за развод едновременно със споразумението за свободна търговия и партньорство. И Брюксел даде различни алтернативи на това искане.

Британците не контролираха преговорите - от графика, който диктува как ще се проведе самият процес (ЕС изключи възможността за започването на преговори, докато Лондон официално не задейства член 50, процедурата за излизане от блока), до последователността на самия диалог, която също беше определена от блока. А онова, което Лондон все пак контролираше, често се пропиляваше.

Решението на Мей за превантивно позоваване на член 50 сега се разглежда като стратегическа грешка. Неспособността ѝ да преследва стратегия за Brexit, която би могла да обедини колегите ѝ в Уестминстър и нейните съюзници в Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която подкрепя правителството на консерваторите в парламента, е друга нейна грешка.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
$1 преди 5 години
Както казват от вън работещи, живеещи-как мислиш,.., няма да се оправи България..., а всеки отвън чака, идват през лятото с децата си и като видяха и обратно. Тук колко е хубаво в бг, но... 3:1,обратно заминаване. Колко ли са с психични отклонения, не искаме да знаем, а бяха отглеждани както сегашните нови чорбаджии, бкп са от партии в партии и сега обратно пак в бсп ще да е по думите им. Ще има замитане. Търсят пари за болното дете, а с пари купуват земя, е това драги ми комунисти, сега в герб,
13
1
 
3
 
! Отговори
, (нерегистриран) преди 5 години
Дано не се наложи__да дойдат танковете да не освободят от чумата българска. Без войни затриха България и всичко българско. Старите чакаме децата си да ни дадат една чаша вода, а те как да се върнем, като всичко вече е на 20 години, а и заплати 560 лева, кой би ги взел, никой казва женската майка, ще си вземем зет от чужбина, макат да е стар, с деца, но с пари и идват, купуват, а.. Плачевно за едни, а за други, мама нап, герб, охолен живот, фирми, старци, мъже чужденци.. Много са нещата, а има
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Спечели 2 световни войни"Спечели... Не ме разсмивай, особено втората война ако не бяха задокеанските кравевъди все бяха потънали. То и франсетата се водят "победители" незнайно на какво отгоре.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tази статия е ни в клин, ни в ръка. Просто превод на някакви статии от британския печат без никаква връзка. Някакви генерални прозрения, които всеки ги знае и нищо съществено. Това го гледаме вече 3 години - празно философстване.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай *** 1Дали ще спонаваш Туск след като те прегазят мигрантите, дали ще се псуваш че си повярвал на българските медии и "течове", ще се събудиш набързо но гол без ***. "Прожината" по българските граници е опъната до струна. Магарешките доброволци ще снимат и въздишат.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мигрантите напират а Англия е остров, та да му мислят "смелите" българи и оправниците крадливи които отслабиха България. Задават се оловно чежки облаци и яйца-градушки.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Край 6Токът скача в нашата родна страна България. Дойде ли зимата на 2019 много от "умните" и "вярващи" българи няма да имат пари за ток че да си включат копютъра. Идва глада за дъски и парцали за отопление, поживейте сега лятото но от Октомври ще има скърцане и бръмкане.
7
2
 
3
 
! Отговори
anon преди 5 години
Англия върви надолу от 1938 година насам. Империята залезе отдавна. Само сервилност. Не ги чака нищо добро. Както и Европа. САЩ изсмукаха мислещите и кадърни хора отдавна.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е гордите британци да излязат от ЕС и да почнат сами да си берат зарзавата. тогава ще проуменят каква световна тъпотия са направили, но ще е късно...
5
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Точно така 5 - много си прозорлив. А САЩ, Австралия и Канада говорят английски заради англичаните, а не заради грузинците.Ако някой тук официално ви каже че англичаните много добре знаят какво искат от брекзита после ще трябва да обясни - Къде сме ний?!?Политкоректно е да ви промиват колко смешни и глупави са англичаните. А дано, ама... на дали.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Света говори английски заради САЩ,Канада ,Австралия !А дали винаги са вземали правилни решения е доста съмнително!Държави като Сърбия,Франция,САЩ,Холандия,Австралия и др. също бяха победители през двете световни войни
3
10
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
Май не вдявате, че всички медии тук ви обработват колко са объркани англичаните и как се чудели как да има нов референдум. Няма такова нещо. В истинска демокрация като английската когато народът каже нещо - политиците козируват и изпълняват. Брекзит не е желан от политиците на Англия но ще стане. Най-вероятно без сделка. Разводите по взаимно съгласие винаги започват с мисълта да се запази приятелството. Почти никога обаче това не става. Англия няма вечни приятели.
2
22
 
10
 
! Отговори
КРАЙ преди 5 години
Англичаните не грешат - разгледайте историята им и ще видите само ВЕРНИ решения. Народ е територия колкото България завладя 1/3 от света и го накара да говори английски. Спечели 2 световни войни почти без жертви. В Англия има действаща демокрация със всичките и недостатъци. На референдум народа каза че иска вън от ЕС и политиците въпреки нежеланието си ще го послушат.Там политик не може да каже че народа му е *** и не разбира както ни казаха тук след референдума на Слави.
1
4
 
22
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
както каза туск веднъж:излизането им е основано на техни си илюзии а не на реалности.Британците свикнаха на прекалено хубаво прекалено дълго и загубиха инстинкти за лошите времена какво всъщност става след като всичко се обърка.помислиха си че както всеки възникнал проблем се решава лесно някак си но подцениха процеса по излизането си от ЕС.Жалко за европа че губи такава силна икономика но също жалко и за британците които също ще загубят много от раздялата