$2,39 млрд.: Парите от българите зад граница - повече от чуждите инвестиции

Изпратените средства от българските емигранти са 3,8% от БВП на страната
10 апр 2019 07:10,
173
$2,39 млрд.: Парите от българите зад граница - повече от чуждите инвестиции
Снимка: pixabay.com

Българите, работещи и живеещи в чужбина, през 2018 г. са изпратили на своите близки в страната 2,395 млрд. долара (2,13 млрд. евро), пише в доклад на Световната банка. Като тук влизат само парични преводи, без да бъдат отчитани парите в брой, които влизат в страната. Преводите от българи в чужбина нарастват с 8,6% спрямо предходната година, пише "Труд".

Още по темата

Изпратените пари от българските емигранти са 3,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като по този показател се нареждаме на първо място в ЕС. Оказва се, че парите на емигрантите имат най-голяма роля за българската икономика, спрямо останалите страни от ЕС.

Средствата, които са изпратили българите зад граница, са с близо 40% повече от преките чужди инвестиции в страната, които според данните на БНБ през 2018 г. са в размер на 1,532 млрд. евро. С парите от емигрантите техните близки в страната покриват текущите си разходи като например за храна и дрехи, но част от средствата се влагат и в имоти.

Като се прибавят и парите в брой, които емигрантите носят при завръщането си за лятна ваканция или за да бъдат с близките си по време на празници, се оказва че българите зад граница имат значително по-голяма роля за икономическото развитие на страната от чуждите инвестиции.

Увеличават се и парите, които изнасят от страната работещи тук чужденци. През 2018 г. тези средства са 221 млн. долара, което е ръст с 11%.

През 2018 г. за страните с ниски и средни доходи емигрантите са изпратили рекордните 529 млрд. долара, което е увеличение с 9,6%, пише в доклада на Световната банка. Ако от данните се изключи Китай, се оказва че паричните преводи на емигранти към държави с ниски и средни доходи (462 млрд. долара) са значително по-големи от преките чужди инвестиции в тези страни (344 млрд. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно кой праща пари в България?! Аз самият имам роднини в чужбина, моите роднини и познати също масово имат роднини в чужбина, но никой не получава пари от тях. Обикновено се дават пари от родителите, за да замине детето в чужбина, издържа се докато учи, а после само ако детето в чужбина закъса, му се пращат пари. По-голяма сума от България към чужбина се праща, когато родителите помагат за закупуването на жилище, който може разбира се и с колкото може да помогне. Такива сме българите.
62
3
 
6
 
! Отговори
Мишев преди 5 години
Това е ясно ами кажете защо храните вече не са храни и жените не са жени? Останаха ли жени да раждат в България?
61
4
 
4
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
Трябва да си мега интелигентен човек за да не разбереш, че в нормалните държави има институции, които реагират адекватно и светкавично на неадекватни ситуации. И да смешно ми беше- внимавайте как формулирате изказванията си прочетете, моля, какво конкретно сте написали. И не, не пия хапчета, не желая да Ви обиждам, това е разликата между нас,предварително благодаря, че ще престанете да ми причиняват себе си. Приятен ден.
60
4
 
5
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
Продължавай да се смееш, но първо си изпий хап четата.Никъде не съм казал, че всеки ден през тези 18 години съм изпращал пари. Пращал съм когато трябва и колкото трябва. Разбира се, че отдавна работи (от 18 години) и си изкарва само парите, но винаги се случват непредвидени случки и е гадно да се смееш на глас за тях.
59
3
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Пращате пари в чужбина за детето си 18 години!? Извинете, смея се с глас!
58
2
 
16
 
! Отговори
Емигранти преди 5 години
3 милиона емигранти, това са резултати от война.Мислете, кога хората емигрират, на БГ е обявена война.Обявена ни е война от Монополи, Корупция - Законодателна, Съзебна, Изпълнителна власт.ИКонвенция променят генофонда на тази държава, толерират нераждането на деца.Поскъпване на цени - възрастните хора умират, младите бягат.О С Т А В К А
57
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели седете си в новата родина - никой не ви иска парите , ще оцелеем и без вас..
56
5
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Това са пари за 18 години, а не сумата наведнъж. Започнахме преди 18 години със заем от 12 хиляди лева, с които изпратихме детето някъде си.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките ми познати с деца в чужбина, всяко лято отиват при децата си, за да им помагат с внуците, когато там детските заведения не ряботят. Напълно безплатно го правят и сами си плащат пътя. Тези, които се пенсионираха и получиха на куп някакви заплати при пенсионирането, пратиха парите на децата си в чужбина, за да ги подпомогнат. Докато децата им все още учеха в чужбина, те бяха на издръжка на родителите им от България. После поне това отпадна.
54
4
 
17
 
! Отговори
До анонимен 66 преди 5 години
И аз съм в чужбина, мама и тати нямат 216 000 долара за да ми помогнат! Учих и вече работя без чужда помощ. Извинете, откъде намерихте подобна сума? С нея детето Ви можеше да развие бизнес и да има достоен живот в България. Пс. Аз пращам 300? месечно в Родината
53
2
 
12
 
! Отговори
О С Т А В К А преди 5 години
Радев да разпуска правителството, да назначава служебно Ренета Инджова премиер.Увеличението на цената на тока, парното, водата е война, целяща българите биологически да умират.Убийство на цял народ чрез 2-3 милиона емигранти, внасяне имигранти и ИК - целяща да няма деца в БГ, това е политика, целяща унищожаването на БГ народът.ОСТАВКА на ГЕРБ, ДПС, ОП и Воля.Правителството е обявило война на БГ народ.Време е да наричаме нещата с истинските им имена! На българският народ е обявена война!!!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтичане на работна ръка в чужбина струва на България между 60 и 100 млрд. евро всяка година.
51
0
 
16
 
! Отговори
истината е... преди 5 години
Че БВП на България е прекалено нисък и затова жълтите стотинки които спестяваме имигрантите и успяваме да пратим на някой близък са важен процент от бюджета.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
срам и позор мухобоико крадливо недоразумение време е да те изметем
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбрах колко умна тиква имаме за премиер. Той мисли за бъдещето на България. Гледа условията на живот в България да са толкова мизерни, за да изгони колкото се може повече българи, които после да пращат пари от чужбина. Ето това е икономика, това е мислене за бъдещето на България. Гениално, господине Тиква!
48
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега за 18 години само за едното ми дете в чужбина съм похарчил около 216 хиляди долара. Не знам кой получава пари от чужбина. Според мен повечето хора пращат пари в чужбина, а не получават.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...е и аз това им разправям, че изпращам, а не получавам. И познавам и доста други на тоя хал.
46
2
 
14
 
! Отговори
Кой да смята ... преди 5 години
2.13 млрд. евро на година при 2 милиона (номер 42) избягали от България.2,13 милиарда /12 месеца = 177,5 милиона177,5 милиона / 2 милиона - 88,75 евро на чочек на месец.При това сметките са малко по-различни, защото не са 2 милиона избягалите, а над 3 милиона, т.е. по 59 евро на човек на месец.Странна ми е тази сума. От многото мои познати с деца в чужбина, никой не получава пари от тях, но много от тях пращат пари на децата си, вкл. и аз.
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре,че пращат за да не умират хората от глад.Живи и здрави да са и дълъг и спокоен живот.Те си знаят какво е да си в чужбина и никой няма право да ги съди.От хубаво не са заминали. КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
61, ама и ти си "силен" в смятането :)

Спонсорирани публикации