Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо

Венецуела вероятно ще премине към нова валута
22 апр 2019 19:32, Екип на Bloomberg
53
Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо
Снимка: Federico Rios/Bloomberg

Много вероятно е след края на кризата във Венецуела да се премине към една изцяло нова валута, а стойността на боливара да остане само колекционерска. Това коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи коментара си по повод данните на Bloomberg Misery Index, отчитащ инфлацията и безработицата в различни страни, според който комбинацията от двата показателя във Венецуела достигна 930 000% към края на 2018 г.

"Трябва да имаме предвид, че от един момент нататък точното число на инфлацията няма значение. Венецуелският боливар е загубил своята стойност до такава степен, че на практика с него вече не може да се купи нищо... Още повече, че обезценяването на валутата би имало значение, ако населението имаше достъп до стоки – там обаче вече има съществена липса на храни и медикаменти".

Икономистът коментира и факта, че в индекса на Bloomberg за най-висока инфлация и безработица в челните места попадат две съседни на България страни - Турция и Гърция. Той отбеляза, че една от основните причини за водещото място на Турция е обезценяването на лирата, на което станахме свидетели през 2018 г., което увеличи инфлацията.

„В Гърция има един по-сериозен структурен проблем, защото безработицата там е на много високи нива. Донякъде ние дори спечелихме от това положение, защото много бизнеси потърсиха работна ръка у нас“.

Като една от най-стабилните държави по тези показатели Николов определи Швейцария.

„Според данните на Bloomberg най-ниска безработица и инфлация се отчитат в Тайланд, но страната е много особен казус, тъй като тя подхожда по друг начин при измерването на безработицата, така че не може да се каже дали информацията е реална“.

Целия разговор може да проследите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само боливарът не струва нищо. Нито една съвременна валута в действителност не струва нищо. Това са т нар."fiat money", тоест пари с въображаема стойност, поддържана от съответните правителства. Това стана след премахването на златния стандарт на долара от Никсън през 1971. Сега никоя валута няма реално златно или друго покритие. А и физическите пари са само 7-8 процента.Останалите "електронни" пари съществуват само в компютрите.
25
3
 
18
 
! Отговори
До 6-Анонимен преди 5 години
Ти в ред ли си бе момче? На коя планета живееш? Колко народ измря от глад в С-Корея.И в момента има лимит на 300 гр хляб на ден. В провинцията добавят дървесна *** и трева към дажбите си.С.Корея и Сомалия са страните с най-големият глад и смъртност от недохранване/ и някои части на Индия/
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като турската тоалетна хартия-лира
23
8
 
27
 
! Отговори
до някой по-долу преди 5 години
Стига мокри сънища от колхоза, долара не бил струвал нищо хахахахаВчера гледах статистика,че 65% от корпорациите с най-голяма капитализация са американски , 16-17% са китайски и 14% европейски. пък ти чакай да фалират.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Белгия например и ишиаса какво произвеждат, какво стои зад техните пари.какво стои зад техните пари - акъл ве, акъл!
21
10
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
След като разберат ,че по лошо от симбиозата комунизъм и путинско "приятелство" няма, с малко помощ бързо могат да дръпнат напред.
20
33
 
17
 
! Отговори
Напомняне преди 5 години
А доларът струва само хартията и мастилото с което е напечатан. Покритие няма.
19
6
 
28
 
! Отговори
Гошо Димитров преди 5 години
Канибализъм от глад няма само в Северна Корея - забравихте Сесесер през 20-те!
18
5
 
14
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 5 години
А защо не пишете нещо за бруталната хуманитарна криза заплашваща 22 милиона от гладна смърт? Техният йеменски риал има ли някаква стойнокт?
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минават на долари и готово. В Косово са приели вече еврото, а България ще кандидатства да чака в Чакалнята на еврото.
16
3
 
19
 
! Отговори
Гошо Димитров преди 5 години
Половината население на Северна Корея измря от глад - сравнете го с населението в Южна Корея и ще видите!
15
7
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Те и лева не струва абсолютно нищо, както и долара, еврото, рублата, турската лира и всяка една хартийка с печатни знаци и малко лентички. Който не вярва да извади някоя стара стотачка зографка или хилядарка от края на 90-те и да се опита да си напазарува нещо.Това може да го каже човек нямащ си хал хабер от монетарна политика, т.ест. необразован човек.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
инфлацията във Венецуела достигна 930 000% към края на 2018 г.--------------------------Казах ви аз, че трябва да благодарим на Румен Гечев! Той само до 3000% ни докара през 1996! Ама ха!
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела като изключим рублата, най-вървежен е US DOLLAR!Нали един пич сподели, че за 5 долара във Венецуела си просто цар!
12
17
 
7
 
! Отговори
8 преди 5 години
Те и лева не струва абсолютно нищо, както и долара, еврото, рублата, турската лира и всяка една хартийка с печатни знаци и малко лентички. Боливарът няма да е сам, всички накрая винаги достигат истинската си стойност - нула! Който не вярва да извади някоя стара стотачка зографка или хилядарка от края на 90-те и да се опита да си напазарува нещо.
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва черно злато. Какво ще стане с българския лев, ако сега някоя велика сила ни конфискува резерва в БНБ в евро? Ще стане хиперинфлация, спекула. Великите сили пазят валутата си с армии и въоръжение. Малките държавици се прикрепват към някоя от тях.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6В СК са единствените случаи на канибализъм от глад регистрирани в 20-ти век
9
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боливара доби реалната си стойност остава обаче въпросът защо другите валути са завишени имат ли парите златно покритие. Венецуела има петрол и парите им са обезпечени със петрол а другите Белгия например и ишиаса какво произвеждат, какво стои зад техните пари.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще направят валутен борд към юана. Българският лев струваше ли нещо, когато постоянно печатаха пари след 1989 година?
7
10
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...инфлацията във Венецуела достигна 930 000% към края на 2018 г. ...Хахахахахахаааааааа, е това са *** и диктаторите :)))))))))))))))))))))))))))))))))Нещо подобно са турската и руската Лира :))))))))))))))))))))))))) като туитне Бай Дончо и стават на тоалетна хартия!!!В същото време Мъдуро продава на безценица петрол и суровини на Китай... трупа пари зад граница, но нали си е шофьор на автобус /дападжия/ не си прави сметката добре!!!

Спонсорирани публикации