Токът за бизнеса у нас - скъп, в челната тройка сме

Имало повишение с над 50% спрямо май миналата година
Обновена: 21 май 2019 21:37 | 21 май 2019 21:07, Екип на Bulgaria On Air
14

България отдавна не е страната с най-евтина енергия за индустрията, вече сме държавата с третия най-скъп ток за бизнеса, а в отделни дни сме дори с най-скъпия. Това стана ясно от думите на председателя на АИКБ Васил Велев, който беше гост в предаването "Денят ОN AIR".

Той обясни, че има повишение на цената с над 50% спрямо май миналата година .

"Имаме монопол без да имаме регулиране. Главната цел е интегритет, с оглед получаване на добро качество и добра цена", подчерта Велев.

"Определено смятаме, че има признаци на манипулация и действията на НЕК са съзнателни и умишлени", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Велев главният проблем е недостататъчната либералицазия по отношение на енергетиката.

"Ако не се свържат борсите пак ще сме на картата като едно петно. Другите страни имат свързаност", отбеляза председателят на АИКБ.

АИКБ смята, че претенциите на малките ВЕИ производители са неоснователни. Факт е и санкция от 28 млн. лева заради двойното им субсидиране, съобщи Велев.

"Има обжалване на закона в Конституционния съд, но инстанциите, до които те са отнесли жалбите си, са отхвърлили претенциите им. Малките ВЕИ-та нямат персонал, те се управляват от мобилни устройства, легенда е, че създават поминък за хората. Те имат претенции за още 200-300 милиона лева", каза той.

От АИКБ настояват и за въвеждане на задължителна матура по математика, както у нас, така и в целия ЕС, тъй като бъдещето на цифровизацията минава именно през по-задълбочените познания на хората в тази сфера. Това на свой ред означава и по-високи доходи за този тип специалисти, смята Велев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са се оплаквали от скъп бензин. Не смеят. Сега искат пак държавата да трупа дългове заради тях, за да им е евтино. Защо не излязат работодателите пред Лукойл на един протест? Само обикновени хора недоволстват.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не разбирам , как тока за бизнеса куде се ползват огромни киловати е на същата цена, като на едно домакинство на дребно. Няма никаква логика. Трябва да намалите тока на фирмите , за да имат условия да се развиват още подобре. Има машини по 30 50квч ..
7
2
 
14
 
! Отговори
Как преди 4 години
Половината държави в ЕС нямат атомни централи и копуват от свой съсед, но не са в топ 3 на най-скъпия ток. Още един монопол от ГЕРБ. Добър закон написаха за уш "свободния" пазар на ток.
6
1
 
10
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Същия този бизнес три пъти избира градушкарската шайка, даже излезе да протестира срещу ...... ОПОЗИЦИЯТА! България е най смотаната страна не само на този континент а не беше!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално 50% не го платат ...
4
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БЕЛЕНЕ ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА Е ГОТОВА И ДА РАБОТИ!! БЛАГОДАРЕТЕ НА БОРИСОВ ЗА СКЪПИЯ ТОК ЗА СКЪПИТЕ ТАКСИ И ВСИЧКО ДРУГО СКЪПО!!!УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ НИ СТРУВА 10 МИЛИАРДА РЕЗЕРВИ НА ДЪРЖАВАТА САМО ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ И ОЩЕ ТОГАВА ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ КОЙТО ПРОФУКА НА 100% САМО ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!
3
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Велев викаше на работниците ТЪРТЕИ - А сега Плачи ! Твоят рев няма да ни трогне - ФАлирай все ни е тая!!
2
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 4 години
На робовладелците,нищо не им е угодно,когато трябва да плащат...След 28 годишен ток почти без пари..Сега,ще плащате Господа...Евтинията свърши айдуци...
1
1
 
21
 
! Отговори
и още ще поскъпне преди 4 години
когато западните ви господари ви затворят Козлодуй и Марица-Изток

Спонсорирани публикации