Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай

През 80-те, друга азиатска държава заплашва Америка
25 май 2019 17:10, Нели Христова
159
Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай
Снимка: Reuters

Докато Китай и Huawei търсят начини да се справят с търговското нападение от страна на САЩ, Доналд Тръмп канца в Япония, където ще е на посещение в следващите няколко дни.  Президентът на Америка ухажва азиатската държава както никоя друта страна по света. Но преди години, обстановката е била съвсем различна.

Още по темата

През 80-те Япония е втората най-силна държава в света.  Естествено, първенецът САЩ се страхува, че ще бъде задминат от нея. Във вестниците се появяват заглавия като „Японизирането на Америка” и „Икономически Пърл Харбър”, тъй като много японски компании се развиват добре и на територията на САЩ. Дори самият Тръмп казва през 1989 година, когато все още може би и не си е помислял да е президент, че "Япония изпива кръвта на Америка и това е проблем, който ще става все по-голям". "Те ни се подиграват", казва в заключене Тръмп.

Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония – търговска война. И вместо азиатската държава да се превърне в най-силната в света, тя всъщност пропада много назад в класацията.
Роналд Рейгън става президент на САЩ през 1981 година. Именно той настоява, Япония да отвори пазара си за американски компании и така да уравновеси дисбаланса между страните.  Азиатският гигант се съгласява на условията и дори приема клауза, която да ограничава броя на автомобили, които се изнасят от страната към САЩ. Но бизнесът усеща, че нещо не е наред. Адвокати и от двете държави призовават за премахване на мерките.

При одобряването на законопроект, призоваващ за тежки търговски репресии срещу Япония, Робърт Пакууд, тогавашният републикански ръководител на финансовата комисия на Сената, обеща да даде на Токио "око за око ... това е всичко, което те разбират."

А на заседанието на финансовата комисия през 1985 г., сенаторът Макс Баукус припомня, че: "Рейгън прогнозира" бъдеще, в което търговията ще бъде цар, орелът ще се издигне, а Америка ще бъде най-мощната търговска нация на Земята.” Но това далеч не се случва така, тъй като „Търговията може би е крал. И орлите може би се издигат... Но те не са американски орли. Търговията в Америка никога не е била по-лоша.

Във войната срещу Япония се вклйчват още Източна Германия, Фанция и Великобритания. Те, заедно със САЩ, подписват споразумение, което девалвира щатския долар спрямо японската йена (и германската германска марка). Така Америка увеличава износа си и намалява търговския си дефицит с много европейски страни. Но това не е краят – атаката срещу Япония продължава.

През 1987 г. Вашингтон налага 100% тарифи на японския внос на стойност 300 млн. долара, като по този начин го блокира от американския пазар. Така, след като йената се вдигнала, продуктите на Япония стават все по-скъпи и по-скъпи, а много държави и компании започват да се отказват от тях. Опитът на Централната банка да поддържа цената на йената обаче пука ценовият балон и страната изпада в рецесия. Врагът е победен.

И макар кабинетът на Доналд Тръмп да не е споменал войната с Япония след започването на конфликта с Китай, те със сигурност ще се опитат да почерпят опит от спечелването в полза на Америка през 80-те. Но през 2019 година, Китай не е Япония. „Врагът” е много по-силен, както икономически, така и политически от своята съседка през 1980-те. И със сигурност също е научил своя урок от старата война и никога не би повторил грешките на Япония.

 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 месеца
СЕГА НАЯСНО ЛИ СТЕ С : КРЕТЕНИЗМА НА ЖУРНАЛИЗМА !?!? С ДВЕ АТОМНИ БОМБИ Е ПОБЕДЕНА ЯПОНИЯ ОТ СТРАХЛИВИТЕ ЩАТИ !!! ПРЕДИ ТОВА ,КОЙ ПОБЕДИ ЕЛИТНАТА КВАНГТУНСКА АРМИЯ ??? ПО ПАКТОВЕТЕ ЗА КАПИТУЛАЦИЯ / ДНЕС ВСЕ ОЩЕ ИЗПОЛЗВАНИ ОТ САЩ -СТРАХЛИВИТЕ "БОМБАРДИРОВАЧИ" / САМО ИТАЛИЯ СИ ИМА СВОБОДА НА ДЕЙСТВИЕ !!! РУСИЯ НЯМА ПРЕТЕНЦИИ ,НО СТРАХЛИВИТЕ И ПОДЛИ САЩ ИМАТ !?!?!?
141
3
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 9 месеца
До Анонимен

Това е коментар на лайк и може би тинейджър. Америка може да не произвежда толкова колкото Китай, но за това си има други чисто икономически причини,. Щом стане рентабилно отново, да се произвежда в САЩ, САЩ имат технологии, пари и население, да произвеждат колкото искат. Стига да има търсене.
Твърдението че само Русия произвежда ракетни двигатели е .... В САЩ се произвеждат много повече такива и то от
Затова драги, не ги мисли, а си стой в мизерия и с глупави разбирания за света.
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То се вижда защо Тръмп е фалирал три пъти досега, сега ще фалира и САЩ.
Търговска война... с кого? С държаата, с най-голямата икономика, която произведа 90% от електрониката и компонентите за нея - Китай. И с държавата, която има всякакви ресурси, че и е единтвеният производител на космически двигатели - Русия.
От това по-добрият изход е фалитът. Иначе САЩ остава без сателити и без електроника (защото нямат нито един производител на своя територия). Ще остане връщане към индианския живот.
139
0
 
0
 
! Отговори
dgentalmen преди 10 месеца
Kitai ste se provali. bomba sas zakasnitel.
MR.TRAM SI ZNAE BISNESA.
SKORO S PUTIN STE RECHAT KAKVO DA STANE I V EVROPATA...VSICHKO E IGRA. GALKO ZA FRANZIA.
PREVSECHA IA CHERNILKI I ARABI KAMIKADZETA A SEGA I KITAIZI MIZERNIZI OT MADAGASKAR I DR. SUCHTETA. MAKRON GO ZABATACHI.. MNOGO LIBERTE I FRATERNITE. ZA EGALITE DA NE GOVORIM...
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено ОС на хуауей първо ще бъде направена на китайски ,след това на руски и чак тогава на английски а за българския вариант ще почакаме известно време.Но вярвам и тя ще бъде факт един ден.Така ще имаме конкурентни системи .Всеки знае , че софтуера се разви много яко благодарение на конкуренцията Линус и Уиндоус.Така че за нас ще интересно и следващото развитие на бъдещите технологии.
137
0
 
2
 
! Отговори
От 141 преди 10 месеца
Не подценявам Майкрософт и техния Уиндоус за телефони но самите те не подходиха сериозно към този пазар и правенето на тази операционна система.То ух имаше ОС от голям играч, но всъщност не съвсем.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Очаква се нова операционна система ,конкурент на андроид, андроид има много алтернативи в момента но нито една от тях не е подкрепена от някой от големите, просто не се налагало поради това че всички искаха да развият една работеща на всички, но сега става ясно че трябва да се направи алтернатива не от типа на убунту която е добра но се подържа от шепа ентусиасти на свободния софтуер.От това ще спечели само негово величество потребителя.
135
3
 
18
 
! Отговори
et.galen1 преди 10 месеца
Китайците ще победят във търговската война.Те ще успеят да заместят със собствени продукти необходимите им части и др .
134
0
 
11
 
! Отговори
ЕВОА преди 10 месеца
Това е поредната безсмислена и лошо преведена и лошо копирана статия в Днес.Лошо!

Канца,вклйчват и какви ли още не чудизми!
133
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Ако сега Huawei преодолеят тези трудности и си осигурят софтуер и чипове"Хей каскет........знаеш ли как се преодоляват "тези трудности"........да си "осигурят софтуер и чипове"......имаш ли идея, какво означава..........
132
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Китай доминира в югоизточна Азия, а това е пазар от 3 млрд. души."А колко са платежно способните в тези "3 млрд. души".......знаеш ли?
131
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Русия решава какво ще става"


Твоята русия.......никой не я е бава от десетилетия.
130
1
 
22
 
! Отговори
Ще надвие Китай, преди 10 месеца
когато си види ушите без огледало!? 1/3 от студентите в САЩ са китайци, които ежедневно провеждат промишлен шпионаж. Нищо секретно няма САЩ, Китай скоро ще ги смачка!
129
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще питат Путин.
Русия решава какво ще става.
Това е положението.
128
16
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 10 месеца
.....освен това Китайците развиха мощна шпионска мрежа. Не се свенят да корумпират и вербуват западни правителства и Медии, за да им продължават спокойните годинки до безкрайност, до пълна победа на комунизма. Ама не случиха с Тръмп. А Тръмп не си поплюва, а поставя нещата на място
127
14
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 10 месеца
.........и Япония и ЮКорея се оправят сами вече, без търговски преференции и крадене на технологии. Плащат си за патенти, и сами си патентоват, без да произвеждат ментета. И това е нормално и похвално. Дойде ред и на Китай. И на Китай дадоха същите първоначални облекчения и разхлабен режим и Китай дръпна също напред. Разликата между Япония ЮКорея - и Китай е, че Китай е комунистически и там неща като благодарност и почтеност - няма. И не искат да се откажат от преференции, кражби и ментета
126
3
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 10 месеца
Повърхностна и дори *** статия. Тия който не са първа мнадост помнят, че тогава Япония беше икономическото чудо. Особено в техниката. Сони , Панасоник, Митцубиши и т.н. Също както Китай сега, с евтина работлива работна ръка, преференции в търговията, крадене на иновации без наказания и т.н. ОК Япония се замогна и стъпи на крака. И настана време да и се спрат преференциите, и да спре да краде технологии безнаказано а да ги плаща. И да изобретяват сами. След нея ЮКорея мина по същия път
125
3
 
17
 
! Отговори
Маер Амшел Ротшилд преди 10 месеца
преди 250 години е казал:

"Give me control of a nation's money and I care not who makes the laws."

"Дайте ми да печатам валутата ви и мен няма да ме е грижа кой пише законите ви"

ето така се печелят "търговски войни" .... евреиския долар е убил не едно "икономическо чудо" и е заробил не един народ
124
2
 
13
 
! Отговори
ьзц преди 10 месеца
Сравнение с Япония няма как да има... нещата са много различни. Китай доминира в югоизточна Азия, а това е пазар от 3 млрд. души. Тези санкции вредят и на САЩ, превръщат се в надпревара по издръжливост. Нещата продължават ли по този начин няма да доведат до нищо положително в САЩ - ще станем свидетели на нова финансова криза, като и този път САЩ ще се прехвърлят на останалия свят.
Това само ще направи позицията на Китай много по-силна. Защото просто разполагат с повече ресурси.
123
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много сте наивни уфци Ей , отбор хейтъри. Китай без пазара на Сащ и ЕС е нищо, ще се срина за 5 години. Сега , когато джендърите загубят изборите в ЕС , Сащ ще стане отново най - добрият съюзник на ЕС. Сащ са една Германия , 60 милиона германци живеят там, Тръмп е германец , кръвта вода не става. Какво сте ревнали да защитавате една диктатура азиатска Китай, с император начело. Китай , без да краде технологии , е един Тайланд, даже Тайван не е. Най - високите технологии се създават в Сащ и ЕС.