Дисбаланси в еврозоната съдържат възможности за нас като страна

Експерти на форума на Клуб Investor “Банки и финанси“
12 юни 2019 10:35, Петя Славова
3

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

  Структурните дисбаланси в еврозоната съдържат възможности за нас като страна. Застаряващото население в Европа не осигурява гъвкавост, затова бизнесът търси консолидация, която да намали разходите. Това се усеща като пренасяне на много дейности и изнесени процеси в Източна Европа, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ, на форума на Клуб Investor “Банки и финанси“.

Според председателя на управителния съвет на Асоциацията на банките в България сега българските заплати не са конвертируеми и постигането на средните нива са възможност, но предупреди, че при ниската раждаемост и миграция този потенциал бързо ще се преодолее при липсата на качествени професионалисти. "Ще загубим това предимство, ако не се подобри качеството на образованието", коментира банкерът.

Имиджът на България

Андронов е категоричен, че в Европа има заложени проблеми, защото „политически се действа ден за ден“, а проблемите дългосрочно остават.

Той потвърди, че влизането в еврозоната за България е цел. Банкерът отчете, че списъкът с изискванията е "бюрократски инструмент, където те оценят по норма, че можеш за влезеш", но става все по трудно в ядрото на еврозоната това да се продаде на избирателите политически. "За България във Financial Times през последните два месеца информацията е свързана само с "апартаментгейт", даде пример банкерът и подчерта, че за България е най-важно да има стабилна финансова система.

Петър Андронов не скри притеснението си, че интеграцията към европейската банкова система създава неудобства на банките. "Европейската централна банка, като инструмент да регулира и да е законотворец, се старае да създава стабилност, но бълва толкова много норми", посочи банкерът и изрази мнение, че това потиска банковия растеж и трудно ще даде тласък на развитие.

"Докато Базел I започна с 40-50 страници, сега документите, които регулират, са стотици страници. Не можеш да прилагаш единствения си инструмент", не спести критиката си Андронов и призова да се стимулира икономическият растеж и потребление. Той е категоричен, че финтех индустрията няма да осигури този ефект, защото банките масово изкупуват технологичните дружества и те не са алтернативата, която ще осигури на Европа растеж.

Андронов отчете, че мерките на БНБ не се свеждат само до влизане в ритъма на ЕЦБ, но когато централната банка вижда растежа на кредита над нормалното при потребителското и ипотечното кредитиране, както и дисбаланси, се намесва. "Централната банка иска от банките да имат в резервите си повече капитал", каза Петър Андронов и обясни това, че при ниските лихви и при евентуална турбулентност на икономиката, няма да се стигне до повече загуби.

Вижте още за събитието в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма да има кво да внасяш, щот боко ше помага на бедните - гърция, италия, португалия, белгия и т.н.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Централната банак искала от местните да имат повече капитал в резерв - и откога това е нещо лошо?
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влезем ли в еврозоната тия ще са първите които ще фалират Аз ще си внеса парите в Дойче банк нема ги държа в банки като КТБ и ОББ и други измислени БГ банки с няколко клиента роми.

Спонсорирани публикации