Биткойнът – риск или шанс за голяма печалба?

Dnes.bg разговаря с експертите Васил Альошин и Давид Бонев
15 юли 2019 10:50, Екип на Dnes.bg
Биткойнът – риск или шанс за голяма печалба?

Васил Альошин е предприемач и специалист в областта на медиите и PR. Той е съосновател на едни от най-успешните криптопроекти в България до момента - международната платформа за здравеопазване, базирана на технологията блокчейн - CURES Token, и уникалния за българския пазар криптоексчейндж – BoneX. От март 2017 година Васил е съосновател и главен оперативен директор на Vision - първият софтуер за далтонисти, за работа в реално време.
 
Давид Бонев е експерт в сферата на финансите и блокчейн технологиите, работи като инвестиционен банкер във финансова къща, също така е финансов директор на платформа базирана на блокчейн в областта на медицината. За българската аудитория е най-разпознаваем като един от Co-founder-те на най-иновативния криптоексчйндж в България  -
BoneX. Dnes.bg разговаря с двамата за криптовалутите, тяхното бъдеще и възможностите за печалба от тях.

Давид Бонев

12


Имат ли доверие на криптовалутите българите и доколко са активни на този пазар?

България е страна, в която има сериозно количество биткойни. Младите българи са хора със значителни познания и умения в IT сектора, дори имаме очаквания, че страната ни може да се превърне в едно малко “ново поколение” Монако. И то съвсем скоро.

Това, което ги плаши най-много може би е неинформираността. Къде може да се научи повече за криптовалутите?

В момента наблюдаваме включително фалшиви новини свързани с биткойн, целящи да го дискредитират като актив и инвестиционен инструмент. Потребителите трябва да проверяват информацията, която четат, минимум от три независими източника, за да я верифицират като вярна. Също така, в BoneX публикуваме всичко най-важно, което се случва в тази област.

Какви са най-големите рискове при тях?

Определено човек, който няма елементарни познания, трябва да се обърне към специалист, който да го посъветва и насочи. В BoneX предлагаме такива услуги. Рисковете варират от това някой да бъде измамен и вместо биткойн да получи някаква картинка, до това някой умишлено да открадне личните ви данни и да източи наличността ви. Хубаво е да се използват максимални мерки за сигурност.

Когато се говори за криптовалути у нас се разбира най-често за биткойни. Към тях ли е най-големия интерес? Какви са очакванията ви за цените на биткойна?

Разбира се, това идва от факта, че неговата капитализация към момента е 205 милиарда долара. Неговото съществуване е от ключово значение за абсолютно всички останали криптоактиви. Ние сме оптимисти, едновременно и реалисти, смятаме, че тази година е напълно възможно да видим биткойн в най-високите му стойности, виждани някога. Според нас до 3 години цената му може да бъде над 100 000 долара за 1 биткойн.

Вие какви препоръки бихте дали - в кои криптовалути да се инвестира?

Това е доста труден въпрос. Бихме посъветвали потребителите по-скоро да четат много подробно и задълбочено в какво инвестират парите си. В BoneX имаме екипи, които работят 24 часа и винаги могат да отговорят на всеки, който има запитване в платформата ни. Всяка криптовалута има така наречената своя “бяла книга”. В нея е обяснено подробно какво точно изпълнява тази валута и каква е нейната цел. По това можем лично да преценим дали в нея има смисъл и сигурност.

Как бихте коментирали желанието на Facebook за собствена валута. Може ли да се регулира и как ще се промени пазара?

Съвсем очакван ход на Facebook. "Либра" вече има публикувана бяла книга, така че вече не е само намерение. Този койн може да се окаже неприятна изненада за всички банки по света. Представете си банка с няколко милиарда клиента и експресни разплащания по целия свят. Такава валута може да влияе на целия световен пазар, но вече сме наблюдавали това и с други стабилни койни. Виждаме, че Китай също има намерение да издаде своя виртуална валута в отговор на Либра, ако това се случи ще сме свидетели на следващата стъпка към изчезването на книжните пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание