България и Мароко ще произвеждат заедно космически храни

Проектът вече е стартиран, бизнесът върви
19 юли 2019 17:05, Екип на Bloomberg
17
България и Мароко ще произвеждат заедно космически храни
Снимка: Pixabay

Потенциалът на Мароко да бъде хъб за Централна и Западна Африка и потенциалът на България да бъде хъб за Балканите са в основата на създаването на Мароканско-българската търговско-промишлена палата. Това каза Аспарух Карастоянов, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Африканският континент се развива с много бързи темпове, отбеляза той.

"Анализирахме пазара и вече стартирахме конкретни проекти благодарение на палатата. Планираме изграждането на фабрика за космически храни в Мароко", обясни Карастоянов.

Мароко привлича много преки чуждестранни инвестиции. Лицето на мароканската икономика се промени. Привличат се инвеститори, които отварят заводи за производство на автомобили. Компании като Boeing, Bombardier и Airbus са отворили подразделения за производство на самолетни компоненти, заяви Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите.

"Мароко не е земеделска страна, която изнася само суровини. Имаме тежка индустрия, която се развива. Също така Мароко e първият инвеститор в Западна Африка. Страната не само привлича инвестиции, но и изнася средства", допълни Хмидуш.

В края на септември планираме да изпратим българска делегация в Мароко, коментира Карастоянов.

"Винаги е имало много добри отношения между България и Мароко. На икономическо ниво и при търговските отношения не правим достатъчно. След посещението на българския министър-председател Бойко Борисов в Мароко бяха повдигнати редица въпроси и възможности, за да се разреши проблема с ниското ниво на търговия между двете страни, които имат огромен потенциал", обясни Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко в България.

"Тогавашният ръководител на делегацията отбеляза, че България би могла да бъде платформа за мароканския износ към останалата част на Балканите, а Мароко може да бъде платформа за износа от България към останалата част от Африка".

Според нея създаването на смесената палата за търговия между България и Мароко е вследствие на решенията на ръководителите на двете делегации, външния министър на Мароко и българския министър-председател.

Необходимо е да се проучи кои са продуктите с добавена стойност, които биха могли да се изнасят с печалба, каза Мидауи. 

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Ahmed Salem Amr Khad преди 4 години
Автономната власт в Западна Сахара (южно Мароко) ще бъде чест да сключва сделки с компании от България. Много неща трябва да се направят заедно между Мароко и България. Истинският език за комуникация трябва да бъде език на взаимно уважение и взаимен интерес. Нека го направим, да развиваме нашите две страни. Благодаря
11
0
 
1
 
! Отговори
от СиднейАвстраляя преди 4 години
На колко голяма клиентела ще продавате космичната храна?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой на тази "демократична" планета не говори за държавата Зап.Африка, "подарена" на същото това Мароко, с мълчаливото съгласие на великите сили. Мароко е държавата,изпратила хиляди терористи в Сирия и прави нищо за да не се наводнява Испания с нелегални. Отвреме-навреме поизтрепват невинни европейски туристи.Ето това е нашия северноафрикански партньор
9
0
 
4
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Абе помня,че България и Бразилия след посещението на балканския миротворец при Дилма Русеф щяха да произвеждат космически ракети,ама какво стана?Още чакаме проектите май!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От нас мушмулите, от Мароко - фурмите.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние ще правим"зрънчо", турците фолксвагени....
6
1
 
4
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Мароко е сравнително от най - добре развитите африкански държави и шегите са неуместни!"Закиа Ел Мидауи, посланик на Мароко в България." Тази жена и нейният оръженосец бяха и в Европа ТВ, но там почерпиха с традиционни марокански сладки и подариха поднос и чайник с който правят техният си чай.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Мароко чушките от нас чушкопека
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе не бих казал, че с много бързи темпове се развива Африка. Може би в северната част, дето са аpaбecките, правят и нещо друго освен войни, ама останалото е глад и мизерия. Особено след като изгониха бeлите от разни африкански държави, там е тотален срив.
3
0
 
4
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 4 години
Космически кус кус и шакшука няма смисъл.Да измислят космическо наргиле и всички ще се напираме да станем космонавти.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, напредваме ... днес Мароко утре Комго. Държавата цирк, всички ни заобикалят на поне 1000 км когато е възможно.
1
1
 
22
 
! Отговори
Невъзвращенец преди 4 години
Браво, скоро ще обединим усилия и с Уганда и Чад.

Спонсорирани публикации