САЩ са световният шампион по R&D

Корпорациите харчат по 7,4% от приходите си за развойна дейност
Обновена: 19 юли 2019 10:19 | 19 юли 2019 10:05, Бойчо Попов
24
САЩ са световният шампион по R&D
снимка: Ройтерс

Европейските акции се справят зле. Тяхното представяне изостава значително зад това на много американски корпорации. Инвеститорите възнаграждават по-високата възвращаемост и печалби на компаниите в чужбина, но преди всичко - по-добрите им перспективи.

А те, от своя страна, имат много общо с факта, че в САЩ се инвестира много повече в тема номер едно на бъдещето: изследвания и развойна дейност (R&D). Докато европейските компании инвестират само 5% от приходите си във важния сектор, американските корпорации достигат квота от 7,4% - при значително по-високи приходи от продажби.

През 2018 г. фирмите в САЩ увеличиха разходите си за научни изследвания средно с 12%, в Китай – при по-малък общ бюджет – с 23%, а в Европа – с едва 6%. Това показват изчисления от анализа одитора Ernst & Young (EY) сред 500-те най-интензивни в научните дейности компании, с който разполага Handelsblatt.

Американската икономика продължава да разширява водещата си позиция. Най-много пари в бъдещето влагат технологичните компании: Онлайн търговецът на дребно Amazon увеличи разходите си за иновации през изминалата фискална година с 27% до 24,4 милиарда евро, компанията майка на Google Alphabet - с 29% до 18,2 милиарда евро. Единствената германска група в топ 10 е VW – тя заема шестото място с 12,1 милиарда евро.

„Европа има проблеми с поддържането на темпото“, предупреждава изпълнителният директор на EY Александър Крон. Въпреки че 35-те германски компании сред 500-те най-интензивни корпорации в научните изследвания са увеличили разходите си с 9% до 60 милиарда евро, което е повече от средното за Европа, почти 28,3 милиарда евро от сумата се дължат на автомобилните гиганти BMW, Daimler, VW и доставчика Continental.

Като никоя друга индустрия, автомобилният бранш е изправен пред ново начало. Разработването на нискоемисионни и нови задвижващи системи е трудно, но преди всичко скъпо и следователно оказва натиск върху маржовете и печалбите. През първото тримесечие BMW, Daimler, VW и основният доставчик Continental отчетоха печалби преди данъци и такси на обща стойност 8 млрд. евро – с почти една трета по-малко от миналата година.

Всички корпорации предупреждават в годишните си доклади за изключително трудните предизвикателства през тази година и дават на акционерите си малка надежда за бързо възстановяване. А директорът на Daimler Ола Келениус издаде две предупреждения за печалбата само в рамките на последните четири седмици.

Но те не се отказват от едно нещо - въпреки проблемите с продажбите, търговските конфликти и по-слабата глобална икономика: научноизследователска и развойна дейност. „Ще продължим да инвестираме в Съединените щати, за да разширим усилията си в областта на научните изследвания и развойната дейност тук", обяви изпълнителният директор на VW Херберт Дийс в американския завод в Чатануга.

Целия анализ четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: BMWDaimler
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно сте прави -ФАЩ и на Луната отидоха преди 50 години и даже създадоха атмосфера там,специално,за да се вее на вятъра хЪЪмерканското знаме(!).Не вервате ли бе,фашколюбци - те толкова пъти го показваха по ТАЛАвизията ви,че само отявлени зомбита не могат да го "видят"!За другите "чудеса",сътворени от фашагохЪЪмерика,около това "кацане" на хора на Луната,блестящо сътворено в павилионите на Холивуд,друг път!
14
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До АнонименИ в България има сериозни разходи за развойна дейност - примерно в НСА се разработват нови методики за алкохолна подготовка на спортистите, в АМВР нови методики за гасене на пожари, за тяхното предотвратяване и за борба с организираната престъпност. Покойният проф. Петканов разработи уникална методика за борба с организираната престъпност - бандитите да се гърмят сами помежду си и идеите му се прилагат успешно.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната лошо преведена новина. Текстът на новината е някаква имитация на български.
12
0
 
2
 
! Отговори
О, неразумни и юроде преди 4 години
R&D - поредната нова българска дума ...
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО ЗА ТЕХНОЛОГИНИЯТ МАТЕРИАЛ! А УШАНКИТЕ ДА НЕ ПИШАТ ТУК, ТВА ЗА ТЯХ Е КАТО МОЗЪЧНАТА ХИРУРГИЯ!А ЕВРОПА НАЗНАЧАВА ЖЕНИ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ - ТАКА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ХВАЩАТ ТАЗИ ЕЛЕКТОРАЛНА НИША, НО ЖЕНИТЕ СА СЛАБИ ИНЖЕНЕРИ И РЪКОВОДИТЕЛИ!АМЕРИКАНЕЦА Е ПРАГМАТИК - НАЗНАЧАВА НАЙ- КАДЪРНИЯ. ФУСТИТЕ ЛЕДАМЕ В ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ, А СЕГА И В ЕКА КАК СЕ СПРАВЯТ! И НЕ СЪМ ЖЕНОМРАЗЕЦ, НАПРОТИВ!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Тя ама има е в пакета с екстрите.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Русия е шампион по консумация на препарати за баня.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и така, официалната политика на ЕС вече е поетапно закривана на евроиндустрията и завръщане към пещерния начин на живот, при разбира се полово равенство и хипи-гей култ, за какво да инвестираме в наука и технологии, те само ни пречат да постигнем крайната цел.
7
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Като няма какво да кажеш пред неоспоримите факти твоят пост е като във вица ,,Ама вие защо биете нег..те? Смешничък си точно по тази тема ,притежателю на таблет,,Юност"
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ползващите гугъл транслейт списвачета давам безплатен жокер, за да не се излагат повече от обичайното: research and development се превежда като ''научно-изследователска и развойна дейност''.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как бе това е западна пропаганда хахах, Русия е най-технологично развита, последния модел на Лада има автоматични прозорци с копче :)))
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
краварите са шампиони по правене на войни
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
R&D ....Направо да прекръстим сайта на Today.bg ?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър ден!Затова са световен технологичен лидер.В Европа също са на много високо ниво.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недай си боже някой да се излъже да предложи на държавата да извършва истинска изследователска дейност, БАН ще пропищят до небето !

Спонсорирани публикации