Ще стигне ли туркменски газ до България? Няма да е лесно, има и пречки!

Технически и търговски е възможно, смята Кирил Темелков
13 авг 2019 21:55, Екип на Bloomberg
22
Ще стигне ли туркменски газ до България? Няма да е лесно, има и пречки!
Снимка: Pixabay

Технически и търговски е възможно да достигне газ от Туркменистан до България, но за съжаление това не може да се случи нито лесно, нито бързо.

Пречките за това са основно геополитически. Това е обусловено от факта, че страни, които се намират географски между България и Туркменистан, са също така нетни износителки на природен газ, с които трудно може да се договори само транзитиране през тяхна територия. За тези държави (Казахстан, Азербайджан и Русия и Иран) не са валидни европейските правила, те водят една самостоятелна политика по отношение на това каква газ ще влиза и ще излиза от тръбопроводите им. В тези зони има и някои политически напрежения и риск за реализиране на големи тръбопроводи. Икономически е целесъобразно, но е изключително трудно и не се знае как би станало във времето, каза Кирил Темелков,  експерт в Българската газова асоциация, в Bloomberg TV Bulgaria.

"Освен през руски тръбововоди, туркменски газ може да стигне до България и през Южния газов коридор – TANAP – Турция, Грузия и Азербайджан, биха могли да се ползват и ирански мрежи при някои условия, но това е чисто технически. Реално, търговски, в момента няма как да се случат такива сделки", каза гостът.

Има проект за Транс-каспийски газопровод, който се коментира от 10-15 години, но там проблемът е преминаването на Каспийско море. Но там не може да се изгражда инфраструктура по геополитически причини – не са урегулирани отношенията между каспийските държави, където няма яснота какви са икономическите зони на отделните страни, както това е например ясно в Черно море. Екологията е частен случай на този въпрос. За да се вземе подобно решение, е нужен консенсус между всички държави там, което е почти невъзможно. Една от страните в това уравнение е Русия, която изкупува туркменски газ, а тя няма интерес от конкурентния Южен газов коридор, обясни още Темелков.

Повече вижте на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да дойде газ от Туркменистан трябва да мине през Русия. Русия не транзитира газ. Русия го купува от Туркменистан и след това го продава на който иска. Де факто газа става руски. Тиквун говори глупости като за селяци каквито сме и ние гълтаме ли гълтаме.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мехлеман Нагазян 11Стига с тази кравария бе........какво само ни бъркате с нея?? Това недоносено образование няма и 300 години от нашете 1300, ние сме съществували и ще съществуваме даже когато тия се затрият, защото са сбириток от мошенници и напълно шашардисани хора, които вече не знаят какво е добро и какво зло! ***, 50 вида полове, сатанисти, които издигнаха бюст на дявола (да ми прости Господ).......пълни и-з-ч-а-д-и-я!!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мили Боже, нашите само от Марс не са се опитвали да докарат газ!! Макар че сигурно оттам ще е по-лесно!!!
11
2
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
За мижавата икономика на 5-милионна България, винаги ще има газ.А, ЧЕ ТРЯБВА МИНЕ ОТ ТУК, Е КРИСТАЛНО ЯСНО.НЕМА ОТ КЪДЕ ДРУГАДЕ!!!!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно от къде е газта.НАЛИ ИДВА ОТ ТУРЦИЯ?!!!КВО СЕ КОСИТЕ ТОЛКОВА??!!!ЩОМ НЕМА ЗА НАС, НЕМА ДА ИМА И ЗА СЪРБИТЕ!!!!
9
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
"Изтърви питомното,па гони дивото"-стара народна мъдрост.
8
4
 
17
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
Не е невъзможно но самия Тюркменистан е политически нестабилна държава брулена от много дълбока корупция като у нас. Най-удачния доставчик за България си остава Русия така че трябва да си подобрим икономическите отношения. И от САЩ можем да доставяме ресурси но пътя оскъпява стоката и няма да има вечни намаления. Това е голата истина!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще стигне ама когато американците кацнат на луната
6
1
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Можехме да сме фактор на Балканите, но уви с тази некадърна шайка неграмотни люде в управлението така ще е.. И албанците ни се смеят колко сме загубени. Проекти за нов АЕЦ, основна транзитна страна за източна Европа (южен поток) - всичко ***.. Тури му пепел! Златото от една от най-големите мини в света {да близо до Челопеч} отива незнайно къде.. Направо сме пълен Батак!
5
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво е виновен Нойко Борисов, че Просия ни мрази? Той всеки път им се мазни, комплименти им прави, но те си ни мразят по дефиниция.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да може, като го купим от Русия и ни го пратят през Турски поток. Друг начин няма.
3
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо Просия нямала интерес, нали ни мисли доброто? Затова ли имаме толкова руски паметници у нас?
2
0
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
НЯМА НАЧИН ДАСТАНЕ ВЬПРЕКИ ЧЕ ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това бе една празнична разходка на елита да поздрави мюсюлманите. За газта няма как да стигне. Без разрешението на Путин.Само наивник може да си мисли, че това е възможно.

Спонсорирани публикации