Коя компания ще стане инвеститор на АЕЦ "Белене"?

Участват "очакваните заподозрени", коментира Трайчо Трайков
20 авг 2019 13:48,
17

Mинистърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява компаниите, които са подали заявки за инвеститор на АЕЦ "Белене". По-рано стана ясно, че това са руската държавна корпорация "Росатом", Корейската хидроядрена компания и китайската Си Ен Ен Си, като само за руската компания е потвърдено официално.

Още по темата

По предварителна информация американската "Дженерал електрик" и френската "ФрамАтом" са готови да участват като доставчици на техническо оборудване.

"Проектът е банкируем. Хубавото е, че той представлява инвеститорски интерес. Липсват частни компании, но не бива да забравяме, че инвестиционната му стойност е огромна и всички очаквания ни водят към мисълта, че цената му ще достигне близо 20 млрд. лева", коментира енергийният експерт и бивш директор на ЕСО проф. Валентин Колев.

По думите му, след като България е инвестирала до момента толкова много в АЕЦ "Белене", не бива да отхвърляме проекта в никакъв случай, а да помислим за технико-икономически изгодната му реализация.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков обаче отбеляза, че в конкурса са кандидатствали единствено "очакваните заподозрени", за които нямало никакво значение дали този проект е банкируем.

"Русия и Китай, чрез държавните си компании, преследват съвсем различни интереси от търговските. Това е начин да влязат в преговори с българското правителство, надявайки се то да отстъпи от първоначално заявената рамка за пазарните принципи", допълни Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Обявата за избор на стратегически инвеститор беше публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз на 22 май, като крайният срок изтече вчера. Изборът се очаква да отнеме около година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникална държава сме! И готови неща ни е трудно да имаме.Само търсят някой да налива готови пари и те да му покажат как ще ги окрадат.Скоро нищо няма да вирее тук. От социализма и капитализма запазихме най-ypoдливите им страни.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май разбрахме, че сме прекарани с изтребителите Ф-16? Купихме стара технология самолет, който 40 години няма да сменяме.Що за иддиоти сме?!! Искаме да ги сменяме на 5 години с нови, като кола.
15
1
 
0
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 2Тези 72 изтребители ще те топлят и ще ти светят? Скоро всички модерни коли ще бъдат на ел. Изтребителите могат само да те загробят-теб и близките ти. И не се безпокой- още сега мога да ти кажа кой ще строи с държавни помощи от българската държава и договорът за изкупуване на електрическата енер. ще бъде по подобие на този с "Мариците" 1 и 3.
14
2
 
3
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 11"Все едно да не си купиш нова, съвременна кола, а жигула произведена 1982 г" на цена като нова технология и или щя я получиш след 5 години или няма - за изтребителите ли говориш, че не разбрах.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези кашони да не се окажат като складовете на МВР край гривица с конфискуваните контрабандни цигари и алкохол! ПРАЗНИ СКЛАДОВЕ, ОХРАНЯВАНИ СТРОГО- а съдържанието отдавна сублимирало и телепортирано в банковите сметки на висшите милиционери.
12
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Вестинхгаус"Вероятно НЕ директно,но ПОДСТАВЕНИ "фактори"-с лопата да ги ринеш!..Честито на "Ф-16 феновете"!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за *** трябва да си, за да инсталираш реактори на 38 години?Все едно да не си купиш нова, съвременна кола, а жигула произведена 1982 г,-допотопна,първобитна и ядрено опасна!!!!!!!Тези азиатски варвари са воденичният камък, който е закотвил България на дъното на блатото.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уестингхаус, преди да фалира, предложи несъществуват още един ядрен блок А 1000, на цена 5 милиарда долара. Всички евроатлантици бурно и продължително ръкопляскаха.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските Дженерал Електрик ще вземат парите на руснаците. Руснаците дават пари за проекта, а американските вземат пари от проекта. Едно си либертарианска баба знае, едно си бае...
8
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен20 милиарда ще хвърли само някой, който харчи чужди пари! При тази цена централата не може да се изплати - какво остава за печалба! Даже по 500 милиона годишно чист приход да носи - трябва 40 години само за да се изплати?! Доколкото знам - АЕЦ Козлодуй (приблизително същата мощност!) носи по-малко!
7
4
 
10
 
! Отговори
Рушките лайна преди 4 години
Ще откраднат едни 20 милиардаИ БеляНе пак няма да я има
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корейски, китайски и руски държавни компании ще инвестират в България. Това показва глупостта на българските правителства и партии, които са като слепи последователи на западните лъжи.
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трайчо още кара катарския газ към Хъб Балкан. Ще дойде, не бързайте.Те получават средства от фондации, но на останалите им трябва ток.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До там стигнахме, производството на електроенергия да не е приоритет на държавата. Е поне ще фъркат скъпи изтребители, които няма кого да плашат.Скоро май няма да има смисъл от нищо....
3
5
 
9
 
! Отговори
оня списък преди 4 години
Как кой КТБ 2 и боко бушона.....цирк.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам кой ще е но това са пари колкото за 72 бр Ф16 тъй че да нечувам руско квичене
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще хвърли 20 милиарда в тоя гьол, бе.

Спонсорирани публикации