Домати, картофи... Защо скачат цените на зеленчуците?

Данни на селското стопанство показват ръст на цените на дребно
22 авг 2019 09:37,
23

С 40% са поскъпнали картофите през тази година, а доматите с близо 20 на 100, отчитат от НСИ. Данни на селското стопанство показват ръст на цените на дребно за периода от април до юни.

Още по темата

Разликата за цените на едро през 2018 г. и 2019 г. е от порядъка на 3 до 5 стотинки на килограм за картофите, а при доматите разликата е още по-малка, посочи Дарин Ангелов от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

"Това са цени на едро за цялата страна. Не виждам толкова голяма разлика", уточни той.

По думите му причините за разликата между цените на едро и дребно, от една страна са транспортните разходи, а от друга - липсата на конкуренция в някои населени места, което дава възможност на търговците да вдигат цените.

"В момента всички зеленчуци са станали. Дефицит няма. Вносът, който го има през март, април е в много малки количества", посочи Ангелов.

Цените на вносните продукти са по-ниски, а най-често внасяме от Гърция, Турция и Северна Македония, допълни той.
Министерството на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени в България, да се облагат с нулева ставка на ДДС.

"Идеята е по този начин да останат средства в дребните производители, да реинвестират и да разширят бизнеса си. Може да има много положителен ефект, но нека я въведем и ще видим резултата", обясни Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството дава прекрасни идеи за криене на ДДС. Вносителите на домати от Турция ще ги продават като собствено производство без ДДС.
16
2
 
3
 
! Отговори
Браво Браво.... 15 преди 4 години
Комунизма може и да дойде, когададеш дупе за кило домати.ТЕ това е ИСТИНСКИЯ КОМУНИЗЪМ: ВСИЧКО ЗА ДУПЕ/без пари/!
15
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
Какво ДДС?Какви 5 лева? Как Баба Къна ще начисли ДДСто за доматите които ще продава пред рортата си, домати отгледани в двора? Някой може ли да ми обясни това как ще стане?
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото целенасочено, методично и системно се унищожава българското земеделие, както и животновъдството, за да имат пазарен дял само големите търговци с веригите магазини, които се отчитат после по партийните каси на политиците у нас.
13
0
 
8
 
! Отговори
дядо Мраз преди 4 години
Зеленчуци който не ядеТой голям не ще да порастеНе ще има розови страниВсеки ще го победиДа, даМорковчето вика ела тукЯбълка крещи и тя напук хе-хеЛелка, зелка в ъгъла се смей хъхъА домата червеней
12
4
 
10
 
! Отговори
жълтопаветник преди 4 години
Ми сейте си на вилите,и ще имате на корем!Ама българина е комплексар и пита за мотиката "кво е това"!Ех,мъка,мъка!
11
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Цените се увеличават, защото има кой да плати. Не купувайте на тези цени и зеленчуците ще поевтинеят.
10
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ще дам *** ОТГОВОР на въпросът -Защо лятото долатите и ктасравиците и всичко е в пъти по скъпо - ЗАЩОТО ЖИВЕЕМ В БГ -ЗАТОВА !! ТОВА Е КАТО "СВОБОДНАТА" ЕНЕРГИИНА БОРСА ! ПАРАДОКС И ЦИНИЗЪМ - А НЯКОИ ХОРА ПОСЛЕ ХВЪРЛЯТ ТОНОВЕ ДОМАТИ -НО ПО ЕВТИНО НЯМА ДА ГИ ПРОДАДЪТ! ЖИВЕЕТЕ В НАЙ ПАРАДОКСАЛНАТА АРОГАНТНА ДВУЛИЧНА ЦИНИЧНА ОВЦЕДУШНА И СМОТАНА КОРУМПИРАНА БЕЗМИСЛЕНА БЕДНЯШКА ПРОСТАШКА ДЪРЖАВА НА ПЛАНЕТАТА- АЙДЕ ЧЕСТИТО ! АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ ! НА ИВАН ВАЗОВ !
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо скачат цените ли, защото има чума по доматите и картофите и тя се нарича посредници!
8
2
 
13
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата това са лентяйте търговци на едро. Който си имат модел от времето на СССР. И за света тази държава СССР я няма на картата. За търговците тя съществува по старите пътеки.
6
0
 
11
 
! Отговори
до бай евстати преди 4 години
Нещо не си раззбрал за 12 години.В ЕС мита няма между държавите членки.А с Турция ЕС има споразумения с нулеви или почти нулеви такива.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е в ДДС-то, а в космическите търговски надценки, които слагат търговците на дребно. Всички държавни органи си затварят очите за това, защото държавата събира повече данъци вследствие необосновано напомпаните приходи на бизнесмените-изедници. А пък обикновения човек най-често няма избор да троши време и бензин, обикайляйки с часове в търсене на най-добрата цена. Бачкал си до 21 ч., имаш супермаркет до вас - там отиваш и оттам купуваш, без значение от цената. Пазарна икономика, брат.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Журналистите трябва да видат , къде отиват доматите на едро с цена стотинки на килограм. За това трябва да застанат на митница Варна и ще получават вного интересна информация.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С 40% са поскъпнали картофите през тази година, а доматите с близо 20 на 100"Дарин Ангелов от Държавната комисия: "Не виждам толкова голяма разлика"Да де, какво са някакви си 20-40%? И надолу четем:"да се облагат с нулева ставка на ДДС... много положителен ефект, нека я въведем и ще видим резултата"Чакай де, нали 20-40% не беше кой знае какво? А сега излиза, че с 20% надолу и отрасъла ще литне???Боже, прибери си гербаджиите!!!
2
6
 
11
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Нормално е цените да скачат, все пак ние се стремим да постигнем целите на ЕЦБ за инфлация от поне 2% годишно. А това няма как да стане ако не се вдигат цените. Така че нека да имаме разбиране и да се радваме на постигнатите цели.
1
2
 
14
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
щото наще мили политици буквално съсипаха цялата икономиканяма производителиняма контролняма субсидиинали уж за това беше това прочуто МИТОако вкарваш нещо дето си го произвеждаме ти тряскат мито което после да се даде за подпомагане на нашето си производствонещо обаче тия пари изчезвати накрая ем немаме производство ем се събират пак мита ем нема контрол и всичко скача