БЕХ взема заем с държавна гаранция за газовата връзка с Гърция

Прогнозните разходи за газовата връзка са 240 млн. евро
16
БЕХ взема заем с държавна гаранция за газовата връзка с Гърция
Снимка: архив, БулФото

"Българският енергиен холдинг" ще може да сключи договор за държавно гарантиран заем с Европейската инвестиционна банка за изграждането на междусистемната връзка Гърция-България.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри проекта на гаранционно споразумение между Република България и ЕИБ и упълномощи министъра на финансите да го подпише.

Прогнозните инвестиционни разходи по проекта за изграждане на междусистемна връзка Гърция-България възлизат на 240 млн. евро без ДДС.

Предвидено е този ресурс да бъде осигурен чрез безвъзмездно финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване и от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция, както и собствен капитал на акционерите от проектната компания "Ай Си Джи Би" АД.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 215 млн. лв., период на усвояване 3 години и срок на погасяване 25 години.

Със свое решение от 8 ноември 2018 г. Европейската комисия постанови, че източниците за финансиране на проекта "Междусистемна газова връзка Гърция - България" са съвместима държавна помощ.

Проектът "Междусистемна газова връзка Гърция-България" предвижда изграждането на газопровод, свързващ националните газопреносни мрежи на двете страни. Интерконекторът ще има стратегическа роля за постигането на реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и Югоизточна Европа.

Чрез неговото изграждане, като част от развитието на Южния газов коридор, България и съседните й страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и до съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втечнен газ ще последва съдбата на водата- в началото по- ниски цени и, след окончателно скъсване с руския, главоломно увеличение...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на втечнения ?
14
2
 
2
 
! Отговори
проблема преди 4 години
Проблемът не е в ърговската отстъпка която правят на Германия, а търговската надбавка която налагат на България. При това положение, материалите са по-скъпи, енергията е по -скъпа и накрая за да изкараме на пазара същия продукт трябва да компенсираме със ТРЗ - заплатите. Затова заплатите са по-малки в България.Това е дългогодишна враждебна политика на Русия спрямо България.Затова Тодор Живков 1981 г им каза: "Не може малка България да изхрани Големия Съветски Съюз".
13
0
 
5
 
! Отговори
Арменчо преди 4 години
Беларус купува по 127д.за 1000к.от 2019,2018 са плащали 129,Армения плаща 165 от 2019,за Германия не намерих,най-евтино газчицата излиза за Беларус!Има данни прочетете ги!
12
2
 
5
 
! Отговори
защото преди 4 години
До Анонимен 9Защото германците са голями ползватели на газ,заради развита промишленост.Затова не се съобразиха с американците и построиха Северен поток.Като купуваш голямо количество ти правят търговска отстъпка.Пазарен принцип.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изпусна тиквата Южен поток, са вземат заеми да гарантират доставки... щото през руснаците ще спрат трасето през Украйна.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До елементарноЕдин доставчик = монополист.Колкото ти каже - толкова плащаш.Как очакваш да ти е евтино?
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До разбирачЕ като си такъв разбирач, защо белорус която е съседна на русия, плаща повече от Германия, която плаща на 3 държави транзитни такси?
8
1
 
7
 
! Отговори
елементарно преди 4 години
Как какво-преговаряме с един доставчик и няма транзитни такси на грузинци,турци и гърци.А според турските закони,щом влезе на турска земя,газът става турски и те решават каква да е цената.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво като Пжен поток е бил директно до Варна?
6
3
 
9
 
! Отговори
разбирач преди 4 години
Ти па много разбираш.Трансанадолският газопровод пак минава през Турция и през Грузия преди това.Плаща се минимум на 3 държави за газопровод.Южен паток беше директно до Варна,но нали това е целта на заниманието-да се направи гадно на руснаците.
5
2
 
3
 
! Отговори
яверт преди 4 години
До ГениалноПиши за неща които разбираш! Или чети статията до края.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената е надута към 5 пъти
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а не може ли и аз да взема такъв заем? с държавна гаранция?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕХ,мааму...
1
5
 
9
 
! Отговори
Гениално преди 4 години
Браво,руската газ през Турция,Гърция и хоп...у нас!

Спонсорирани публикации