Добра реколта за пловдивския Совиньон блан

Една от най-успешните родни изби New Bloom Winery стартира с прибирането на този сорт, който им донесе световно признание
Обновена: 2 сеп 2019 13:17 | 2 сеп 2019 13:13,
Добра реколта за пловдивския Совиньон блан
Източник: New Bloom Winery

Гроздоберът в Пловдивско стартира със Совиньон блан. Началото бе поставено в края на миналата седмица от New Bloom Winery - избата, която се намира в Съединение. За този производител сортът е емблематичен, тъй като им донесе редица световни награди. Техният Совиньон блан две поредни години печели най-високото възможно отличие best of class на международния конкурс в Лос Анджелис. През 2018 година ценната награда отиде за българския Совиньон блан в серията Face to Face (F2F),  а през тази - отново със същия сорт, но в по-базовата марка PIXELS.

Според екипа на New Bloom Winery тази година реколтата е с много добри показатели. „Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района, успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%", обясниха от винарната.

Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти.

Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Предимство за производителя е, че лозята им се намират в близост до винарната, защото вкусът на виното е друг, когато се реагира бързо. Структурата на лозовите масиви и избата в близост позволява на екипа да осъществи контрол във всяка една точка в производството.

Добра реколта за пловдивския Совиньон блан
Източник: New Bloom Winery

В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, така и на малко известни немски разновидности - Дорнфелдер, Регент и италианската Глера, от която се прави Просеко. Още преди засаждането е направена селекция на лозовите масиви, за да откроят тези от тях с най-добър потенциал. Конкретно за Совиньон блан са селектирани парцели до Правище.

През последните години New Bloom Winery, или както е известна избата от Съединение, следва нова линия - да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков. Всички вина се произвеждат от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийска низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители.

„Високата оценка, която получаваме от международните конкурси, показва силата на българския тероар и характерните особености на нашият регион, които обогатят качествата на гроздето и на виното съответно“, споделят експертите. Освен марките Face to Face и Pixels, избата произвежда и серията Verano Azur.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации