Фалитът на Томас Кук - заради нискотарифните компании и AirBnB

Компанията е изостанала от съвременните тенденции
24 сеп 2019 16:12,
21
Фалитът на Томас Кук - заради нискотарифните компании и AirBnB
Снимка: БТА

Дигиталната трансформация, навлизането на нискотарифните авиокомпании и приложения като AirBnB доведоха до фалита на Томас Кук, зяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма Bloomberg TV Bulgaria.

Според него компанията е изостанала от съвременните тенденции.

"Вчера създадохме кризисен щаб в Института за анализи и оценки в туризма, като установихме, че около 36 млн. евро ще бъдат загубите за хотелите по българското Черноморие заради неплатени от Thomas Cook плащания".

Още по темата

2345 е броят на британците, които трябва да бъдат превозени обратно във Великобритания от България, обясни Драганов.

"В момента сме в ситуация на безпрецедентна кампания, която организира Гражданската въздухоплавателна администрация на Англия. Тя поддържа гаранционен фонд съгласно английското законодателство чрез Асоциацията на лицензираните туроператори. Гаранционният фонд е изцяло с парите на Thomas Cook и няма да бъдат похарчени пари от държавата или други туроператори".

"Има голяма вероятност тези 36 млн. евро да бъдат отписани като несъбираеми вземания след съдебното решение, което ще прекрати дружеството и ще го обяви във фалит", допълни гостът.

"Ролята на Министерството на туризма е да информира. Целта е да се запази спокойствие по отношение на английските туристи, те да бъдат обслужени в хотелите и да не бъдат връщани".

Загубите ще нараснат, прогнозира той.

Вижте целия разговор в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
12
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Сега се връщам от Златни пясъци, пълен пансион в х-л Амбасадор - шри звезди и прилична кухня - 40 лв нощувката. В с.Рогачево ( до Албена) AirBnB стая с сервизни 60 лв на нощ.Всезнайкото в туризма през последните 40-50 години Румен Драганов се изказва неподготвен , а може би лобира за хотелиерите срещу конкуренцията им.
17
1
 
9
 
! Отговори
БГ “хотелиер” преди 4 години
Мислех, че и с хотелиерството е като с рекета - боднеш чадърче, опнеш шезлонг за 40 лв., туриш такса празен стол, разлееш на Цар Киро ментетата в маркови шишета и айде народе на кочана! А то требвАло анализи, прогнози, следене на тенденциЙ, грижа за клиента - бегай бе! Връщам се към бухалката, а другото лето ме чекайте у Гръцко, сиртаки, сувлаки и трики-траки!
16
0
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
До Анонимен 9Аз давам в AirBnB и си плащам дължимия данък.
15
1
 
15
 
! Отговори
Edin преди 4 години
Румен Драганов повече бърка, отколкото е прав. Хотелите работят много повече с Букинг, Експедия и т.н и много по-малко с AirBNB. Там е съвсем друга ниша. Иначе всички туроператори са изостанали от съвременните тенденции.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Thomas Cooked...
13
0
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
AirBnB, нискотарифните ......дрън дрън! Как се стигна до 2,1 млрд кредит и колко бонуси са взели банките, че са раздали толкова пари?
12
3
 
15
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Гърция и Турция без проблем ще извози британските туристи във Великобритания но от България ингилизите май ще се приберат на автостоп до острова.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНа хотелските услуги ДДС-то е 9%А колко хотели декларират реалния брой нощуващи, а не по максимум човек в стая?
10
0
 
4
 
! Отговори
names преди 4 години
До АнонименТи май не четеш, някъде да съм написъл че имат ангажимент да ги извозват. Възмущавам се че спокояват гостите и ги лъжат че ше бъдат настанявани в хотелите, като ясно е написано по сайтовете на групата че няма.
9
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Нали се сещаш, че тези даващи на АирБНБ не плащат нито ДДС, нито данък печалба, нито туристическа такса.Т.е. тръгват с едни 20% напред. За каква конкуренция говорим, когато двама продавачи на услуга са поставени при различни условия - единия го наказват с данъци, другия не.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе,хе,хе ,на ви британци ,,Брекзит",още ще фалират докато цялата държава не им фалира,тогава ще се молят отново да са в ЕС!
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До namesТи хахав ли си?какви ангажименти има нашия министър към зарязаните от ТК клиенти?Ако Англия изпрати самолети да си ги превози - хубаво.Ако не изпрати - багажа пред хотела и да се оправят.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно Air Bnb ще е причината. Ако предлагаха конкурентни цени на клиентите си вероятно нямаше да избират друг пред тях. Същото важи и за полетите. И не, че нещо, но туроператорите извиват ръцеte на хотелите за възможно най-ниска цена, която едва ли може да се сравни дори и с цените в Air bnb, така че си е тяхна вината, ако заради алчността си фалират.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Първо трябва да ги хванат.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Добре, че си ти да помислиш за останалите 450 хиляди, че какво ли щяха да правят без тебе.
3
4
 
13
 
! Отговори
names преди 4 години
Който е писал тази статия да си къса дипломата. В всички сайтове на ТК групата (немци, англичани, унгарци и др) е написано че от 24,09 няма да сепревозват в никоя посока гости и няма да се настаняват по хотелите. Кой ще излъжете и успокоите уважаеми министри на туризма. Те хората може да са глупави ама могат да четат: Leider können Kunden mit Abreisetermin 24., 25. oder 26. September ihre Reise nicht antreten, da sie weder von Airline noch Hotel als Gast akzeptiert werden
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 600 хиляди туристи на Томас Кук към момента само 150 хиляди са от Великобритания. Англичаните ще ги извозят, а останалите 450 хиляди?
1
48
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това AirBnB отдавна трябваше да се забрани в този му вид, или на тези които си отдават жилищата за по няколко нощувки да им се сложат поне 70 % данък

Спонсорирани публикации