След реформата: Да очакваме ли по-ниски сметки за тока?

Битовият потребител няма интерес да излезе на свободния пазар
24 сеп 2019 13:00,
6

От 2020 г. цената на електрическата енергия за бита трябва да се формира и според тази, която предлагат играчите на свободния пазар. В момента тарифите, срещу които потребяваме енергия, се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране след преговори с трите големи електроразпределителни дружества.

"Нито един битов потребител няма да има интерес да излезе на свободния пазар, защото неговите разходи ще се увеличат. Българският потребител не е мотивиран финансово да го направи", заяви енергийният експерт проф. Валентин Колев.

Още по темата

Според бившия директор на ЕСО цената на електрическата енергия за битовите потребители е подценена. Тя трябва да бъде равна или приблизителна на цената на ел. енергията на свободния пазар, смята той.

"Трябва да се направят организационни мероприятия за освобождаване на цената на електрическата енергия за битови потребители. До миналата година средната цена на Българската независима енергийна борса беше 80 лв. Ако и тази година бъде 80 лева, значи имаме средно 7-8 лева по-ниска цена на борсата", обясни проф. Колев.

Енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков коментира, че цената на ел. енергията за бита се определя в голяма степен от това предстоят ли избори в страната през съответната година.

Той поясни, че цената на енергията за бита е застрашена от повишаване заради опасността България да бъде лишена от 24% от свободните си квоти за търгуване.

"Ако бъдат намалени, не ни очаква нищо хубаво в цената. В крайната цена участва едно нещо, което се нарича задължение към обществото", каза още Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нека тока от АЕЦ Козлодуг да е само за битово потребление, а ВЕИ-тата и американските Марици да формират свободния пазар.
4
0
 
11
 
! Отговори
пенко преди 4 години
МОЩНОСТИТЕ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ДЯДОВЦИТЕ НИ -БАЩИТЕ НИ И НАС /ПО СТАРИТЕ / !!! КАКВО ОЗНАЧАВА -СВОБОДЕН ПАЗАР ??? НИЕ -ДЪРЖАВАТА ПРОИЗВЕЖДАМЕ -НЯКОЙ НА ВЛАСТ ПРОДАВА / КАТО КАДИЕВИТЕ В ЧУЖБИНА / !!! КАК ТАКА "РЕГУЛАТОРА " Е СДС - КОЙ БЪЛГАРИН ГО ИЗБРА ??? ДОРИ ПРИ Т. ЖИВКОВ СЪДИИТЕ УЧАСТВАХА В ИЗБОРИ И БЯХА "ИЗБИРАНИ" !!! ВСЕКИ ВИСШ ПАРТОКРЕТЕН ТРЯБВА ДА МИНЕ ВСЕНАРОДНИ ИЗБОРИ --АМИ КЪДЕ СА РЕФЕРЕНДУМИТЕ БЕ С.*** !!?????????!
3
0
 
27
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
През последните 30 години нямам спомени нещо да е в интерес на битовият потребител напротив винаги е губещ.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът лобира той да получи евтин ток, а гражданите да получат скъп ток от свободния пазар. Свободният пазар бързо се монополизира и картелира и сега бизнесът иска да получава държавни купони срещу спекулантите. Сами се рекетират и искат да прехвърлят рекета пак върху гражданите, а те да получат държавна гаранция за евтин ток чрез лобиране всеки ден.
1
1
 
21
 
! Отговори
НЕФТА ИГРАЕ преди 4 години
нагоре на долу, а тока у нас все нагоре. ФОКУС БОКУС ПРЕПАРАТУС

Спонсорирани публикации