Умерен оптимизъм за родната икономика, може би ръст от 3%

Притеснително би било забавяне на европейската икономика
13
Умерен оптимизъм за родната икономика, може би ръст от 3%
Снимка: Dnes.bg

Българската икономика продължава да е в добра кондиция. Евентуалното забавяне на европейската икономика е източник на притеснение, тъй като българската икономика е изключително свързана с тази на Европа, заяви Илиан Георгиев, член на УС и главен изп. директор на Българо-американската кредитна банка  (БАКБ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Георгиев коментира съкращенията в български фирми, които изнасят стоки за Германия.

"Индустриалните предприятия следят поръчките, които имат за следващия месец. Може би това е първият сигнал за действително забавяне, което може да се разпространи върху българската икономика", каза той.

"Смятаме, че БВП на България ще продължи да расте с доста по-умерени темпове. Моторите на ръста са вътрешното потребление и инвестициите. Очаква се след няколко години да започнат да се реализират големи инфраструктурни проекти. Има и довършване на доста инвестиции в сферата на строителството", заяви Георгиев.

"Оставаме умерени оптимисти за развитието на българската икономика. Тя вероятно ще нарасне с близо 3%", добави той.

Според него Brexit носи рискове за българската икономика, защото имаме много връзки с Лондон по линия на доставки и българи, които са във Великобритания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
8 преди 4 години
БВП щял да расте !? От какво - не казват ! Виждам , че у нас растат само цените - месото скочи в последните два месеца с 2 лева .Същото е и при другте хранителни продукти . Просто си играят на статистика , вземат заеми и който дойде да му мисли , а народа да опъва каиша . Това ли е управлинието ? Да не можеш да създадеш условия за изхранване на хората .Гладуваме около две трети от гражданите ! Всичко друго са прозни приказки,пропаганда , лъжи , измама на хората !Вървете си ! Не ставате !
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би ръст ,може би не :)
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За развиваща икономика от третия свят не съм оптимист щом гледаме на 3% с оптимизъм...
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако нещо нараства със 7% спрямо предходната година то след 10 нараствания резултата е двоен спрямо началото. С други думи ако сега вземате чисто 600 лв и "оптимистичния" ръст от 3% се запази всяка година, след около 25 години ще вземате... 1200 лв. днешни пари.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умерен оптимизъм?? Хххаа
5
2
 
6
 
! Отговори
lol преди 4 години
3%??по малко от америка....... за изостанала икономика под 10% е направо задно.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моторите на ръстът са внесените от българи пари работещи в чужбина и заемите които тегли правителството за да правят уж нещо.Нали сте виждали 50000 човека на фитболен стадион.Е толкова хора всяка година се махат от Бг и никога няма да се върнат.Отделно колко умират.Трябва да бъдем разсъждаваме трезво а не да вярваме на статистически измислици.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искам да съм лош пророк но догодина света ще изпадне в рецесия. Неможе всички да крадат да печатат тоалетна хартия и да има възход. Кражбата в световен мащаб унищожава икономиките. Имали държава в която управниците да не крадат. Поне аз не знам за такава. За да работи икономиката на една държава трябва да има производство и износ. Какво произвеждаме и какво изнасяме. Като изключвам износа на качествено жито и внос на фуражно от което ви правят хляба. Без набухватели хляб нестава от фураж.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пунта Мара ръст.Дължащо се на строителство главно в по-големите градове.Тук-там отворят някои цех за нещо и се вижда че цялата работа е направена така че да могат да разтурят всичко за 1 ден и да го преместят някъде другаде и тва ни е икономиката.Политиците и икономистите имат един голям недостатък.Не са реалисти говорят едно а се случва друго.Нови кофи за отпадъци и турски рейсове не означава европейска столица например.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха, догодина ще се сринем, криза идва майна.

Спонсорирани публикации