НАП сметна: Милиарди загуби от манипулиран софтуер

Средногодишно хазната губи суми от порядъка на 300 млн. лв.
70
НАП сметна: Милиарди загуби от манипулиран софтуер
Снимка: архив, БулФото

Милиарди са загубите за бюджета през последните 10 години от манипулиране на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти.

Това обяви говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров във Варна. Експерти на НАП разясняват на производители и ползватели на софтуери привеждането на дейността на търговците в съответствие с новата наредба за касовите апарати, предаде БНР.

"Проблемът е, че софтуерът е използван както за улеснение на бизнеса, така и за неплащане на данъци. Това води до средногодишни загуби от порядъка на 300 млн. лв. в продължение на 10 години, което в общи линии е една сума от три милиарда за последните 10 години, която всъщност не е била получена от българското общество", коментира той.

"Това, което НАП казва, е: време е софтуерът да спре да може да прави подобни манипулации и идеята е с възможно най-малка адмистративна намеса това да се случи", допълни Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им трябва софтуер, за да видят, че цели области в бизнеса НЕ ИЗДАВАТ касов бон!
59
2
 
2
 
! Отговори
?! преди 4 години
Колко ли евро са взели софтуерните фирми от НАП, за да позволят целият този труд на клиентите им да бъде предаден без нито един протест от тяхна страна ! Тези софтуери, които НАП нарича СУПТО са притежание единствено и само на ползвателите и никой няма право да има достъп до тях ! Има счетоводство, касови апарати и НАП да не се правят на ощипани ! Защо никой не ги е осъдил вае още ?! До рецептурника на кока- кола дали ще имат достъп от НАП ?!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости. Който иска пак ще намери начин. Само затруднения измислят. Накрая на всички ще им писне от глупости. То и без това бизнеса едвам крета.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нап да си гледат защитата на данните най напред и после да мислят как да товарят хората с още данъци гадове мръсни
56
1
 
6
 
! Отговори
XARI преди 4 години
Това е защото държавата се управлява от МУТРИ, които вместо да са в затвора ...УПРАВЛЯВАТ
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То от къде ли в тая тържава не се краде, това е защото прокуратурата, съда и полицията си вършат отлично работата.
54
2
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Тия май са спали на течение и са сънували кошмари.
53
1
 
7
 
! Отговори
МаМа му преди 4 години
Нека се направи извтка кой има и притежава повече или никакво имущество-предприемача или държавния служител.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
идеята е с възможно най-малка адмистративна намеса това да се случи", допълни Бъчваров.Точно обратното става, пишат правила, които са безумни, неясни и за тях самите и се чудят как да тълкуват всеки отделен казус на бизнеса и пишат нови обяснения. Безсмислено се получи всичко това, за 300 милиона направиха редовния български бизнес да подлудее и да не могат интернет магазините да се конкурират с чуждите.
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето пак се вглеждат в някваки дребни търговци със смешни обороти. А дори и да не са смешни, сакън да не се скрие нещо. За вас иначе може, постоянн вратички си намират, постоянно не си декларират всичките жилища, коли и т.н. Айде първо дайте пример с вашето положение и собственост и тогава към малкия и среден бизнес! Когато обикновения гражданин няма вяра в управляващите го и в тяхната изрядност, няма как и той да е изряден!
50
4
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Бъчваров манипулира обществото ! Няма софтуер за манипулации на продажбите ! Софтуерите помагат на ползващите ги и са тяхна собственост ! Тази наредба ще падне във всеки нормален съд , не Български ! Продажбите се извършват чрез касови апарати, които и в момента са свързани с НАП , който не е маркирал до сега и в бъдеще ще го прави !
49
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ужас
48
2
 
29
 
! Отговори
Милиардите ги опроща преди 4 години
НАП опрощава милиарди на едрия бизнес и на олигархията, така че няма проблем.
47
1
 
10
 
! Отговори
Маг Балкански преди 4 години
Някакви жени смятали , че може би били неплатени едни пари. Три млрд. данъци са за 10 млрд. печалба!!!! Интересно е къде са тези пари, това са страшно много пари и как никой не ги е засякъл до сега? Или просто някой пуска парата през свирката
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След хакването на цялата ни система,изобщо не ме учудва и това,страхливците които управляват са безсилни да се справят,а опозицията е още-по-некадърна.Откъде пари тогава?България потъва все повече.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потенциални печалби не са загуби.
44
3
 
8
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Малко са държавните чиновници. Назначете още.
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полуидиотите от нап които лийкнаха данните на целия български народ, щели нещо там да защитават и блабла... сериозно?
42
2
 
13
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Софтуера си е софтуер. Той прави това което му каже ползвателя. Това е като ножа - може да режеш хляб, а може и главата на някой от коментарите по долу.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде по света няма задължителен софтуерът,след като се издава касов бон всичко преключва.Има закон за личните данни а този софтуер излага на опастност.Проблема е че всички пишат разбират истината,но какво от това,ако всички българи не излязат на протест ще бъдат МАЧКАНИ,във всички области е така вземат се решения от един човек.Комунизъма беше така ,сега е отново същото София реши и край.Няма организаций и адвокати да защитят хората.

Спонсорирани публикации