Златото печелившо, ще му донесе ли 2020 г. нови ръстове?

През септември ценният метал удари най-високото си ниво от 2013 г.
10 дек 2019 16:43, Красимир Ангелов
9
Златото печелившо, ще му донесе ли 2020 г. нови ръстове?
Снимка: Reuters

Впечатляващато представяне на златото през 2019 г., подпомогнато от търговската война, паричната политика на водещите световни икономики и устойчивото му изкупуване от страна на централните банки, се очаква да се прехвърли към следващата година, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

С наближаването на 2020 г. от инвестиционната компания BlackRock остават позитивни към ценния метал като възможност за хеджиране. В същото време от Goldman Sachs Group и UBS Group очакват цената на златото да се покачи до 1600 долара за тройунция – ниво, последно достигнато през 2013 г.

Златото е напът да регистрира най-големият си годишен ръст от 2010 г. насам, изпреварвайки дори представянето на индекса Bloomberg Commodity Spot Index. Традиционно възприемано като убежище златото беше актуално през тази година поради несигурността в отношенията между САЩ и Китай и намаляването на лихвите от страна на Федералния резерв.

Все пак, тъй като световните фондови пазари продължават да се представят добре и американският пазар на труда се оказва устойчив, перспективите за златото не са ясни, поради липсата на яснота какво ще направят централните банки през 2020 г.

"При евентуални сътресения на пазара на акции и възникване на опасения относно растежа и/или геополитиката златото вероятно ще се окаже ефективна защита", смята Ръс Коестърич от BlackRock Global Allocation Fund.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.