В България: Повече жени в IT сектора от другите страни

Липсата на кадри - заради голямата нужда от технологии
17 дек 2019 20:08, Петя Славова
16
В България: Повече жени в IT сектора от другите страни
Снимка: Pixabay

Технологичният свят не е изолиран и всичко около нас вече е технология. Затова е важно жените да присъстват не по-малко от мъжете в IT сектора. В много малко компании по света жените са преобладаващи, но България е изключение от глобалната картина.

Това каза Росица Факалиева, директор "Софтуерно инженерство" - Progress Software, в предаването "Бизнес старт" в водещ Живка Попатанасова.

"Почти 30% от кадрите в технологичния свят в България са жени. Това е много в сравнение с почти всички останали страни".

Тя говори подробно за състоянието на IT сектора.

"Липсата на кадри в сектора се получава заради голямата нужда от технологии. Екосистемата в България е много добра, има доста академии и се преподава в университетите. Бих казала, че не става дума за липса на кадри, а за липса на качествени кадри".

Целият разговор вижте на BloombergTV.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: жениIT секторBloombergtvbg
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз знам само Правец едно време...Стигна ли IT сектора онова ниво от 70-те и 80-те..."Стигна го и го мина. Не помня Правец, да даваше над 2 пъти средната работна заплата на служителите си, нито да имаше над 35000 заети, било то и телефонисти. Има един селтров икономиката ни, който е сравнително добре, а аз не разбирам, каква е нуждата, той да бъде омаловажаван и отричам.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2"Не липсват кадри, а липсват качествени кадри"Цитат на деня...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко часа написах нещо шеговито за дежурния форумен женомразец и коментарът ми почти веднага изчезна, макар че в него нямаше обидни или неприлични думи.Започнах да се питам дали този женомразец е реален потребител на сайта или някой от редакцията пише постингите му, за да предизвиква спорове между участниците и съответно повече влизания тук :)
7
5
 
5
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 години
Как може такава злоба към жените? И искате да ви уважаваме и да ви се възхищаваме? Но и българките са много виновни, възпитавайки синвете си в готованщина и мачовщина, особено по-старите с допотопните си схващания за семейство за ролята на жената!!!!!
6
2
 
6
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
До 1Абсолютно! Като ги махнат тия всичките кол центрове от статистиката си, цифрчиките са доста различни.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е страна на жените, на всички нива жени и жени. Иначе сме последни по всичко в европа но първи по корупция. Мисля връзката е очевидна
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни приказки за будали...30% от колелетата произведени Украйна са оцветени в сиво...простотийки за наивници. Като няма развитие на нещо, се спускат простотийки
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си заслужава да ги коментираш тия с IT сектора...кой продукт? да знаете за някакъв български продукт..Аз знам само Правец едно време...Стигна ли IT сектора онова ниво от 70-те и 80-те....Не мисля че е стигнал онова ниво.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега не липсвали кадри, а липсвали качествени кадри...смешна държавица. По какъв критерий можеш да отличиш качествен кадър. По- качествен, по-по-качесвен, по-по-по качествен и така докато всички станат качесвени...но сега ни трябва по-по-по-по-качесвтвени...Елементарно можете да сравните порсловутият ни IT сектор с този в Сърбия, Гърция или Румъния...никаква разлика, освен че тук заетите за по-малко. Бизнесът имал нужда от кадри...кой бизнес? 35 000 заети, това ли е големия ни Ай Ти сектор
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шматки, спрете да наричате кол центровете ай ти сектор! *** смахнати!

Спонсорирани публикации