Родият с най-високо ниво от 2008 г., очакват се нови рекорди

Металът е пет пъти по-скъп от златото
14 яну 2020 19:51, Ния Христова
3
Родият с най-високо ниво от 2008 г., очакват се нови рекорди
Снимка: Pixabay

Старта на годината за паладия бледнее в този на по-малко известния, но доста по-скъп метал родия, пишат от Bloomberg TV Bulgaria.

Родият се използва основно за произвадството на автокатализатори. Пет пъти е по-скъп от златото и поскъпна с 32% този месец, достигайки най-високото си ниво от 2008 г. насам. Ралито беше подтикнато от по-стриктните правила за емисиите, като инвеститорите предсказват, че цената на родия ще достигне нови рекорди. В края на миналата седмица родият достигна цена от 7975 долара за унция.

През последните 5 години родият поскъпна дванадесетократно, като изпревари значително всички борсово търгувани стоки на фона на нарастващото търсене от автомобилния сектор. По същия начин като паладия, металът се добива като вторичин продукт от платината и никела. Пазарът му обаче е значително по- малък, така че той се определя от големи ценови движения, когато търсенето или предлагането се променят.

„Цената на родия е обект на луда волатилност“, посочи Антон Берлин, ръководител анализи и развитие на пазара в MMC Norilsk Nickel, която добива около 10% от всичкия родий.

Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
До 1ви преди 4 години
Ти купили си електрокар, като много знаеш ?Айде какво чакаш ! Нещо не ти стиска. Еакулозите само плямпате, без да разсъждавате !
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално вторичен продукт на платината а търсенето на платина спада, т.е. и вторичния продукт спада добива.

Спонсорирани публикации