Хотелите в Пампорово с персонал от Украйна, Молдова, Армения...

Общо 42 чуждестранни работници са наети за зимния сезон
15 яну 2020 19:25, Анисия Иванова
31
Хотелите в Пампорово с персонал от Украйна, Молдова, Армения...
Архив: Булфото

Общо 42 чуждестранни работници от Украйна, Молдова, Армения и Руската федерация са наети през зимния сезон в хотели в Пампорово, съобщиха от Инспекцията по труда в Смолян.

За пореден сезон хотелиерите в курорта ангажират по условията за временна заетост чужденци от трети страни, заради недостига на български кадри в определени професии.

Туристическите работници от страни извън ЕС се наемат за сервитьори, бармани, администратори, камериерки, помощник- готвачи. Част от тях пристигат на същите работни места за пореден сезон. Сред наетите от Украйна и Молдова понякога има и чужденци с български произход, за които езиковата бариера се оказва лесно преодолима, уточняват хотелиери.

Наемането на кадри за временна заетост от страни извън ЕС решава донякъде проблема с недостиг на работници в туризма и се избягват сътресения около зимния сезон, обяснява Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" и заместник-кмет на Чепеларе.

Готвачи и сервитьори са най-търсените кадри преди началото на зимния сезон, съдейки по заявките на хотелиери от курорта, твърдят от Българо- германския център за професионално обучение в Смолян. В центъра в момента се провежда курс с 22 бъдещи готвачи. За останалите професии от туризма няма особен интерес за квалификация и обучение, въпреки постъпващите питания от хотелиери и работодатели, твърдят от Центъра. (БТА)


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
16
 
! Отговори
Жорката преди 2 месеца
А заплатите там са буквално нищожни под минималната за страната карат ги хората да работят по 12часа и без почивен ден и накрая не им ги дават. Пълни мошеници нищо общо с морето.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За това ходим на почивка в чужбина!
28
4
 
10
 
! Отговори
Лондончанин преди 2 месеца
Aбе, като имам предвид , че DNES bg се чете основно от българи в чужбина и съответно коментарите са от там. .се чудя: Аджеба ..какъв е процента на интелигентните българи работещи в чужбина? Не изглежда да е голям съдейки по висотата на коментарите , което пък говори добре за процента интелигентни хора останали на родна почва. Като се върна искам красиви и интелигентни хора около мен. От другите- с лопата да ги ринеш тука
27
1
 
2
 
! Отговори
Спец преди 2 месеца
До До 24

Спокойно, знаят езика.
26
13
 
2
 
! Отговори
Мустафа преди 2 месеца
Ами на българите като не ви се работи, това не значи, че на другите народи не им се работи. И ето - хората идват и работят.
25
0
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 2 месеца
Принципно си прав, но някои професии като сервитьори и бармани трябва да знаят местния език.
24
8
 
6
 
! Отговори
Спец преди 2 месеца
Най нормалното нещо в съвременната икономика и в една развита държава - да привлича работна сила от други страни. Което е и най- доброто доказателство , че се развиваме в правилната посока. Независимо от типичния ни негативизъм ..и прословуто мрънкане
23
0
 
7
 
! Отговори
Митко преди 2 месеца
Другите 420 са без договори
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Некой си

Айде стига бе негодник копи пейст.. Измисли нещо
21
20
 
3
 
! Отговори
Нешо преди 2 месеца
Какво ми блъскате минуси, завистливци. Уредете се и вие да вземате колкото Ани Салич. Хлебарки. Като се върна напролет ще ви газя с БМВ-то докат подтичвате с торбите от Лидл.
20
6
 
10
 
! Отговори
Емо преди 2 месеца
Брей....голямо мърморене.Ганьо е спец по -,,мър,мър"...Харесва им на хората и затова са дошли. То пък Модова е една държава....
19
18
 
8
 
! Отговори
Нешо преди 2 месеца
Не знам ама аз съм рецепционист и бачкам сезонно в Швейцария за ктм 6000 ле на месец. Това не ми пречи да мрънкам и оплаквам. Все пак съм българин - ако не мрънна преди лягане, не мога хубаво да се нахъркам.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наемат младо , никой не иска дъртото..

българските младежи като завършат средно или стават програмисти или който е негоден за програмист веднага бега на запад.
17
9
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 2 месеца
робуват на мутро-чорбаджия за 300 евро. И така като постоят известно време без работа хората рано или късно поемат към Терминал 2 и към белите развити държави.

Аааааа, сега "към развитите държави".??
Русия и тя е "развита" ама не искате да ходите там. Ах, гиди мискини!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
42ма за пампорово слаба работа в запдна европа в някви малки градчета има доста повече чужда работна ръка , щото плащат щом за пампорово са толкоз малко значи или си имат кадри или няма работа
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко! С тия заплати, догодина ще наемат от Зимбабве и Етиопия, а може и от Судан. Дори арменците и украинците ще са избягали на запад.
14
2
 
18
 
! Отговори
СВЯТ преди 2 месеца
ЗАЩО НЯМА ОТ АЗАРБЕЙДЖАН
13
1
 
14
 
! Отговори
Bg izmet преди 2 месеца
ДОЛНА ОТВРАТ. ПЛАНИРАХМЕ СЕМЕЙНО ДА СМЕ СКОРО ТАМ НО УВИ. НЕКА БГ ЛЕШОЯДИТЕ СЕ НАСЛАДЯТ ЧЕ СА НИ ПРОГОНИЛИ.
12
0
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Затова и заплатите в туризма няма да се вдигнат скоро.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тия са едни работници...
А пъ къ искам и мутрите се опитат да не им платят...
Ма нема смеят...