Хотелите в Пампорово с персонал от Украйна, Молдова, Армения...

Общо 42 чуждестранни работници са наети за зимния сезон
15 яну 2020 19:25, Анисия Иванова
31
Хотелите в Пампорово с персонал от Украйна, Молдова, Армения...
Архив: Булфото

Общо 42 чуждестранни работници от Украйна, Молдова, Армения и Руската федерация са наети през зимния сезон в хотели в Пампорово, съобщиха от Инспекцията по труда в Смолян.

За пореден сезон хотелиерите в курорта ангажират по условията за временна заетост чужденци от трети страни, заради недостига на български кадри в определени професии.

Туристическите работници от страни извън ЕС се наемат за сервитьори, бармани, администратори, камериерки, помощник- готвачи. Част от тях пристигат на същите работни места за пореден сезон. Сред наетите от Украйна и Молдова понякога има и чужденци с български произход, за които езиковата бариера се оказва лесно преодолима, уточняват хотелиери.

Наемането на кадри за временна заетост от страни извън ЕС решава донякъде проблема с недостиг на работници в туризма и се избягват сътресения около зимния сезон, обяснява Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" и заместник-кмет на Чепеларе.

Готвачи и сервитьори са най-търсените кадри преди началото на зимния сезон, съдейки по заявките на хотелиери от курорта, твърдят от Българо- германския център за професионално обучение в Смолян. В центъра в момента се провежда курс с 22 бъдещи готвачи. За останалите професии от туризма няма особен интерес за квалификация и обучение, въпреки постъпващите питания от хотелиери и работодатели, твърдят от Центъра. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
16
 
! Отговори
Жорката преди 4 години
А заплатите там са буквално нищожни под минималната за страната карат ги хората да работят по 12часа и без почивен ден и накрая не им ги дават. Пълни мошеници нищо общо с морето.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това ходим на почивка в чужбина!
22
4
 
10
 
! Отговори
Лондончанин преди 4 години
Aбе, като имам предвид , че DNES bg се чете основно от българи в чужбина и съответно коментарите са от там. .се чудя: Аджеба ..какъв е процента на интелигентните българи работещи в чужбина? Не изглежда да е голям съдейки по висотата на коментарите , което пък говори добре за процента интелигентни хора останали на родна почва. Като се върна искам красиви и интелигентни хора около мен. От другите- с лопата да ги ринеш тука
21
1
 
2
 
! Отговори
Спец преди 4 години
До До 24Спокойно, знаят езика.
20
13
 
2
 
! Отговори
Мустафа преди 4 години
Ами на българите като не ви се работи, това не значи, че на другите народи не им се работи. И ето - хората идват и работят.
19
0
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Принципно си прав, но някои професии като сервитьори и бармани трябва да знаят местния език.
18
8
 
6
 
! Отговори
Спец преди 4 години
Най нормалното нещо в съвременната икономика и в една развита държава - да привлича работна сила от други страни. Което е и най- доброто доказателство , че се развиваме в правилната посока. Независимо от типичния ни негативизъм ..и прословуто мрънкане
17
0
 
7
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Другите 420 са без договори
16
20
 
3
 
! Отговори
Нешо преди 4 години
Какво ми блъскате минуси, завистливци. Уредете се и вие да вземате колкото Ани Салич. ***. Като се върна напролет ще ви газя с БМВ-то докат подтичвате с торбите от Лидл.
15
6
 
10
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Брей....голямо мърморене.*** е спец по -,,мър,мър"...Харесва им на хората и затова са дошли. То пък Модова е една държава....
14
18
 
8
 
! Отговори
Нешо преди 4 години
Не знам ама аз съм рецепционист и бачкам сезонно в Швейцария за ктм 6000 ле на месец. Това не ми пречи да мрънкам и оплаквам. Все пак съм българин - ако не мрънна преди лягане, не мога хубаво да се нахъркам.
13
9
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
робуват на мутро-чорбаджия за 300 евро. И така като постоят известно време без работа хората рано или късно поемат към Терминал 2 и към белите развити държави.Аааааа, сега "към развитите държави".??Русия и тя е "развита" ама не искате да ходите там. Ах, гиди мискини!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
42ма за пампорово слаба работа в запдна европа в някви малки градчета има доста повече чужда работна ръка , щото плащат щом за пампорово са толкоз малко значи или си имат кадри или няма работа
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко! С тия заплати, догодина ще наемат от Зимбабве и Етиопия, а може и от Судан. Дори арменците и украинците ще са избягали на запад.
10
2
 
18
 
! Отговори
СВЯТ преди 4 години
ЗАЩО НЯМА ОТ АЗАРБЕЙДЖАН
9
0
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Затова и заплатите в туризма няма да се вдигнат скоро.
8
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е чудесно. Все повече българи предпочитат да са безработни от колкото да робуват на мутро-чорбаджия за 300 евро. И така като постоят известно време без работа хората рано или късно поемат към Терминал 2 и към белите развити държави.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия ще избягат, като емигрантите ни от Сирия и Ирак. На територията ни нищо не вирее.
6
2
 
30
 
! Отговори
минувач преди 4 години
А що не от Столипиново, Факултето, Филиповци?
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинките са страхотни.....

Спонсорирани публикации