Токът от ВЕЦ-ове е едва 2-3% в момента

Внасяме енергия от съседите, цените им били по-ниски
63
Токът от ВЕЦ-ове е едва 2-3% в момента
Снимка: flickr

В момента едва 2-3 процента от потребявания ток в страната е произведен от водните електрически централи.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев каза пред БНР, че най-големите ни язовири са пълни 60-80 на сто, като водата в тях вече повече от половин година умишлено се поддържа на тези нива.

"Годината беше много суха и не знам каква ще бъде следващата година, ако се случи още една такава суха пролет, сухо лято, за нас е важно да можем да съхраним голяма част от водния ресурс, тъй като той е изключително важен за сигурността на електроенергийната система. Отделно, първото предназначение на водните ресурси е да могат да се ползват за питейни нужди", посочи той.

Цачев допълни, че освен резерви от вода, страната ни има мощности, които може да използва при необходимост, и във въглищните централи.

В момента у нас се внася ток от Румъния, Турция и Сърбия, тъй като там цените са по-ниски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето това става, като управляват алчни, послушни и безмозъчни. От лакомия я докарахте до там, че да внасяме ток от съседите - срам.
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи, построени са над 200 ВЕЦ-а последните 10 години. ВСИЧКИТЕ взети заедно правят 2-3% от потреблението. Да се внася е по-евтино... Причината е проста, ставаш държавен храненик, правиш си дига и слагаш турбина. Плащат ти всеки месец да си "авариен резерв". Дори при 0% производство пак си на печалба. Като замине АЕЦ-а след 10-тина години, ще почнем да ги караме да произвеждат като единствена алтернатива. После ще ни свалят кожите както си му е реда. Държат ни за топките, колеги.
2
3
 
27
 
! Отговори
чужденец преди 4 години
ще внасяте ами и песен ше пеете. защо си затворихте енергоблоковете ? защо се набутахте със купуването на квоти за емисии парникови газове ? защо се набутахте със перки, соларки и вецове, които не са ефективни ?
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво искате да кажете със споменаването на ниския процент СЕГА? Какъвто и да е процентът, проблемът за хората е в източването на вода от водохранилищата през сушава година. Също - законодателството покрай ВЕЦ-овете. Хората, допуснали своеволията при ВЕЦ-вете, също трябва да носят наказателна отговорност. Електричество може да се внесе от чужбина, вода - не. Чист въздух и плодородна почва - също не.

Спонсорирани публикации