50% от газовото потребление - диверсифицирано до края на 2020-а

Петкова разговаря по енергийната тема при посещението си в САЩ
24
50% от газовото потребление - диверсифицирано до края на 2020-а
Снимка: архив, БулФото

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Това заяви в рамките на визитата си в САЩ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на ведомството ѝ.

Още по темата
От цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

По време на работното посещение на Петкова и ръководена от нея делегация в САЩ са били обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

В рамките на визитата във Вашингтон тя проведе редица от срещи със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски и др.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и САЩ щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, посочват от МЕ.

За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин милиард кубични метра.

"Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона", каза Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
2025 г. ББ се прибира от посещение в Сърбия и се кълне че ще прекара Сръбски поток.
21
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Все едно да си имаш до теб прекарана тръба, но да се правиш на интересен и да ходиш до газстанцията да си купиш бутилка. И след това да се хвалиш че си независим. Малката подробност - за кого е по-скъпаия газ и по-точно Кой плаща баницата?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американска ,ама друг път.Баш си е руска ама втечнена.Американската газ ще е,за битовите абонати на по висока цена а руската т.е.същата на по ниска цена за бизнес абонати.Хем си имаме обица на ухото(американските електроцентрали) хем пак се е снишила Теменужка Калинова по ниско от тревата.Чудно как МП не е повел бандата.Да не са му спрели визите за САЩ след срещата с Тръмпеца.Или пак е изклинчил да подпише друг вместо него за да си върже гащите при евентуален скок на цената на газта в БГ-гетото.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано американците са набили бая канчето на Теменужка Калинкова....
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потреблението на газ в България при едва дишаштата и икономика е около 3 милиарда куб. м.Досега монополно ни ги доставяха от Русия на двойни цени. Сега сме щели да диверсифицираме 50%-1,5 милиарда. А това ,че забихме нож в гърба на Украйна, отказахме се от газопровода през нейна територия, отказахме се от тр . такси ,които ПРосия трябваше да ни плаща до 2030г!? В размер на няколко милиарда евро!? Строим Руски поток през Бълг. за СЪРБИЯ и го плащаме ние-3 милиарда евро. Подарихме 5-6 милиа
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още не сме избили колелца с американските ТЕЦ-ове, сега Нушка ще подпише до живот да плащаме за скъпия газ! Гласувайте "за" недоверие, докато още има време!
16
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 4 години
Пълни глупости! Кажете какви са цените на американския газ , азербайджанския газ, руския газ! Всичко друго е празно говорене за глупави индивиди!
15
1
 
4
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До Анонимен"Бакалски поток няма да има"Ха-ха,като бакалските сметки на Баце ли?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БРЕХ, ТИ ДА ВИДИШТУРСКИ ПОТОК НЯМА ДА ИМА. БАЛКАНСКИ СЪЩО.
13
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Диверсификацията-добре,ама к'во правим с цената?Щото може да сме и 100% диверсифицирани,ама когато газът е скъп-кел файда!Хим.промишленост,оранжерии и прочее-на куково лято...
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко е туй ДИВЕРСИФИЦИРАНИБЕ???На български!
11
1
 
14
 
! Отговори
БРЕХ, ТИ ДА ВИДИШ преди 4 години
До Анонимен :БАКАЛСКИ ПАТОК НЯМА ДА ИМА!А БЕ ТО И ТУРСКИ НЯМАШЕ ДА ИМА, АМА ВЗЕ ЧЕ ИМА.
10
1
 
17
 
! Отговори
БРЕХ, ТИ ДА ВИДИШ преди 4 години
Знам че е гадно братя, но това е начина хем ХЕМ АГНЕТО ЦЯЛО, ХЕМ ВЪЛКА СИТ.Неможем се опъна нито на САЩ нито на РУСИЯ и затова кандисахме половината газ да е руска за да има основание да мине газопровода през България и другата половина да е американска за да може да купуваме и американска за да ни позволят да има газопровод. Янките нищо не могат да направят нито на Турция нито на Сърбия за разлика от нас. И затова пак дръвцето е в нас.Пука им на Русия дали ние ще вземем газ от тях. Малки сме.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТИТЕ ИЗТОЧИХА ЯЗОВИРИТЕ ЗА ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ЕВРОАТЛАНТИЗМА НА БЪЛГАРИЯ
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАКАЛСКИ ПАТОК НЯМА ДА ИМА
7
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАЩО БЕ ЛИЛАВА ТЕМЕНУЖКЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧИТАШ В САЩ ЗА ГАЗОПРОВОДА. КОИ СА ТЕ???? ТОЖВА НЕ Е ЛИ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА????П КОИ СА ТЕ ТА СЕ БЪРКАТ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА НИ ПОЛИТИКА. АЙДЕ СЕГА И ТАЯ НА РАЗЛЕДВААНЕ.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това правителство е ужасно вредно за България !
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 руски тролСкъпа газ има само когато няма конкуренция, когато на пазара е само мафията от Газпром и постоянно те плашат че ще спрат газта! Българите дълги години плащаха най скъпата газ в Европа-руската, докато Германия плащаш два пъти по ниска цена за същата , нищо че България е по близо и газта и за двете е през Украйна. Сега трябва да пуснем газ от Азербайджан и САЩ- Александрополис директно за Украйна през спрения газопровод Да няма пари за уша н ките.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън дрън пляс
3
4
 
27
 
! Отговори
Перник преди 4 години
Хората вода нямат тая газ .Поредната калинка срам от Бог имате,ли ?

Спонсорирани публикации