В парламента решиха: Оздравяване на въглищната енергетика

Петкова: Преходът от тях да е плавен, за да има сигурност
24
В парламента решиха: Оздравяване на въглищната енергетика
Снимка: архив, БулФото

Депутатите решиха да задължат правителството в срок до края на февруари да предприеме мерки и за увеличаване на капитала на "Български енергиен холдинг" с цел финансово оздравяване на "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД и да гарантира работа на централата, независимо от становището на Европейската комисия.

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори, каза в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя отговори на питане на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България.

По такива важни теми винаги сме намирали сили да постигнем най-доброто решение за България, каза Теменужка Петкова.

Правителството неведнъж е заявявало своята категорична позиция по темата за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет, посочи Петкова. Преходът от ползването на въглищни централи трябва да е плавен и да не нарушава нашата енергийна сигурност, каза тя, цитирана от БТА.

Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи нормално - ние сме заявили пред Европейската комисия, че до 2030 година те са основна базова мощност на страната, каза Теменужка Петкова.
Въглищните централи имат важно място за балансиране на енергийната ни система.

ТЕЦ "Марица Изток 2" е единствената, която има връзка с трите нива на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40% от енергията в страната и 60% през зимата.

Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите рязко падаха и това доведе до колапс на държавите около нас, като и всички те спряха износа на енергия. Тогава положението у нас беше спасено от въглищните централи и от АЕЦ "Козлодуй", каза Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Европа си прави харакири.Ще съкратим Световните емисии с 3-4%,за сметка на непосилно поскъпване на живота в Европа+ увеличаване на безработицата и от там колапс на социалната система.Евала на Екотероризма на Евробюрократите,част от които даже не осъзнават,че са пионки в играта за унищожение на бялата раса.
23
2
 
2
 
! Отговори
Посейдон преди 4 години
Предлагам да се проведе анкета с цел да се избере Мис Министерка в Република България, главни критерии: делови качества, резултати от дейността, популярност сред населението, Аутфит и обаяние не са решаващи. Оценките да са от -5 до +5, кандидатки: Петкова, Танева, Аврамова, Захариева, Ангелкова.От мен: Петкова:-3, Танева: -1 (клони към (-)безкрайност), Аврамова:-1(виж Танева), Захариева: -2 (една точка бонус заради аутфита), Ангелкова:-2. (Николова и Сачева са извънкласацията:непопулярни).
22
4
 
4
 
! Отговори
Мега миньор преди 4 години
Иии 18...просто не знаете кво ни чака като се мине на руско турските газови потоци. Сега ли си мислите че е скъп тока? Успех...като бай Владимир се събуди с накривена шапка и каже ииискам двойно или кранчето спира. Идея си нямате какво богатство е това.
21
1
 
8
 
! Отговори
Мега миньор преди 4 години
Драги ми смехурковци,лаици и софиянчета...първо ,въглища има за още 60 години...второ има технология ,която подобрява ефективността на въглищата при горене и намалява вредните емисии и налагането и би било по евтино от плащането на сегашните емисии ,да не говорим за правенето на тецовете на газ. Трето ,софиянче...нали всекидневно има извадки къде е мръсен въздуха...епааа баце ...при вас си е баш най мизерно. Да си чул в стз за мръсен въздех. Просто сте много ..с много колици и много печки.
20
2
 
4
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Тези дебеловрати и калинките им нищо не могат да оздравят. Те са специалисти по загробване. Някой да им вярва...
19
3
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
До: 14Наясно съм бе, плямпало умно!Само не знаех, че Мариците са ги преместили на Марс, а си мислех, че са още в България.Сигурно Илън Мъск ги е изстрелял?Не дишаме ли същия въздух и в София и в Стара Загора?
18
3
 
5
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Много популистко.В момента БЕХ плаща еко таксите на въглищните централи включително на американската, като трупа огромни задължения.Въглищната енергетика и мините са пред фалит. С новия закон ЕС ще ни принудят да ги затворим. Без газ без ток защото дажеда беше готова Белене не може да задоволи потреблението.Вецовете източиха язовирите и със сухия сезон става все по зле.Песимист съм
17
3
 
6
 
! Отговори
МРЗ 1000 лева преди 4 години
Интересите на гражданите на България са да се съблюдава чистотата на въздуха, т.е. горенето на въглища и *** определено не е в интерес на нашите съграждани и тяхното здраве. Като членове на ЕС имаме ясни ангажименти по спирането на въглищните централи и постигане на климатична неутралност през 2050 г. Колкото по-рано се преориентираме към възобновяема енергия и спрем да инвестираме в нещо, което ще бъде затворено, толкова по-добре. Възобновяема енергия в комбинация с батерии е бъдещето.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 11По принцип съм съгласен с твоето мнение, защото инженер Ганев разбира от всичко: И от ядрена енергетика, и от бойни изтребители, и не на последно място и от атомни подводници.Но я ми кажи какво образование трябва да имаш в случая, за да прецениш правилно дизеловите автомобили повече ли замърсяват от ТЕЦ на въглища?Лично съм се возил на парен влак и още помня!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗАЩО ЗАЩОНямало въглища в България ли?А онуй в маришкия басейн какво са?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До софиянецСтава въпрос за ТЕЦове Марица Изток бе плямпало глупаво.
13
3
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Алоооу, другари!Ами фините прахови частици? А?След като дишаме толкова мpъceн въздух, въглищата по-чисти ли са от дизела бе, другарки и другари от ГЕРБ???Я нека другарката Фандъковна да не се крие, ами да излезе и да защити позицията, като ни убеди защо и как дизелът замърсява въздуха повече от въглищата!!!За какво тогава ме скубе с тия данъци?!Ей, шайка бандити управляват държавата, докато ние, честните граждани сме техни изкупителни жертви!
12
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А защо не помислихте за огнярите, когато спряхте парните локомотиви и параходите на твърдо гориво?
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно тези сайтове са създадени за да си избиват комплексите прости и необразовани хора. Как може да се правиш на специалист по всичко и същевременно си необразован и злобен червен ***. Смешници.
10
4
 
9
 
! Отговори
Bai Ivan преди 4 години
А после *** искай чист въздух!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас дишайте изгорели ***
8
9
 
12
 
! Отговори
ЗАЩО ЗАЩО преди 4 години
Тази Новина е в подкрепа на мнението че БГ Правителството е Импотенно и Корупирано .Въглища в България НЯМА - ТЕЦ може да гори само Гуми и Найлонови Торбички .В същото време има статистика отчетена от Теменужка Петкова - в България има Инсталирани Мощности във Вид на ВЕИ - Фотоволтаици , Вятърни Перки и ВЕЦ надвишаващи Нуждите на Целия Европейски Съюз и Русия - тоест Европа .Кога Главния Прокурор ще Подхване ВЕЦ , Соларните Паркове на Депутатите ?Плащаме най-скъпия Ток в Европа и Света ?
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Национализацията продължава.Защото от държавното най-лесно се краде.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Стига с глупостите. Това е било нивото на технология когато са строени. Сега ни трябва стратегия как да ги заменим поетапно. Не е нормално да разчитаме на въглища за винаги.
5
0
 
16
 
! Отговори
9999999 преди 4 години
До ;-) 3 1 и 3 са американски , тази е българска