Рокадите, които Кристалина Георгиева започна в МВФ

Целта е пряк контакт с ръководителите на отдели
8 фев 2020 19:23, Екип на Investor.bg
12
Рокадите, които Кристалина Георгиева започна в МВФ
Снимка: Булфото, архив

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че двама от високопоставените му представители ще напуснат постовете си в момент, когато новият ръководител на фонда Кристалина Георгиева опитва да сложи собствен отпечатък върху кредитора от последна инстанция за страни в икономическа криза, съобщава Wall Street Journal.

МВФ съобщи вчера, че дългогодишният първи заместник-директор на фонда Дейвид Липтън и заместник-управляващият директор Карла Грасо, която отговаряше за администрацията, ще напуснат постовете си в края на февруари.

Промените отразяват желанието на Георгиева, която пое управлението на фонда през септември, да има по-пряк контакт с ръководителите на отдели, включително с главния икономист и финансовия съветник, съобщават запознати източници.

Нейният предшественик Кристин Лагард, която беше адвокат по професия, разчиташе много на Липтън, бивш служител в американското финансово министерство и доктор по икономика, да наблюдава стратегията на фонда и програмите му за кредитиране.

Оттеглянето на Липтън, който помогна при управлението на реакцията на МВФ на дълговата криза в еврозоната, отваря вратата за Белия дом на Тръмп да засили влиянието си върху световната икономическа политика.

Дейвид Малпас, бивш заместник-министър в министерството на финансите, отговарящ за международната политика, пое управлението на Световната банка през април м. г. Администрацията на Тръмп се стреми да спазва неофициално споразумение, което дава на Европа избора на директор на МВФ, а на САЩ контрола върху ръководния пост в Световната банка.

САЩ, които са най-големият акционер и в двете институции, неофициално номинират и заместник-управляващия директор в МВФ. Изборът официално се прави от управляващия директор и се одобрява от борда на директорите на фонда, който представлява 189-те му страни членки.

САЩ са били уведомени за оттеглянето на Липтън, съобщават запознати източници. Те все още нямат кандидат за негов заместник.

Липтън и Георгиева са се съгласили, че е време той да напусне след девет години на поста на фона на усилията й да изглади структурата на управление на МВФ, разкриват запознатите източници. Петгодишният мандат на Грасо изтича.

Георгиева, която е български икономист и бивш заместник-директор на Световната банка, си спечели репутацията на практичен мениджър с необходимата политическа ловкост да управлява институция, известна с тромавата си бюрокрация. Тя пое ръководството на МВФ насред програмата за кредитиране на стойност 57 млрд. долара за Аржентина, най-голямата в 75-годишната история на фонда, припомня Wall Street Journal.

Георгиева похвали в комюнике „интелектуалното лидерство и иновативни прозрения“ на Липтън.

По-рано тази седмица ръководителят на европейския отдел и архитект на историческата спасителна помощ за Гърция Пол Томсен също напусна поста си.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Кух профил преди 4 години
Много си приличат с Меркел! Да не са роднини....?
11
0
 
5
 
! Отговори
Стал ин ка преди 4 години
Шъ видите вий що са *** кръстили на великия Стал инИма човек има проблем - няма човек няма проблемСички шауволня
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе селяни балкански да не си мислите, че Бойко може да казва какво да став в МВФ бе и да си назначава хора???? Толкова да сте глупави не е реално просто.
9
1
 
5
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Леля Криси гледа лошо. Явно е запретнала ръкави. След предната и реч ще каже ли сега кой и как да пуска прахосмукачката?
8
1
 
3
 
! Отговори
потеклото преди 4 години
До гостРожба на БКП-МВР.............
7
0
 
2
 
! Отговори
дъртата вещица преди 4 години
До аз-ътпо дяволите!
6
0
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Тая ако й се отвори някога досието ще има повече пагони от Бойко... Ама нема се отвори. Сега не е важно да може и да знае, важно е да е либе, а кака ги знае тия неща. Тя вече има деца, ако на дърти години обърне резб***та смятай че е следващия шеф на Световната Банка. Дърто ченге е кака...
5
0
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Кака се отрака, чисти конкуренцията. Кой е най голямата заплаха за първия? Оная Лагард беше западнячка, друга култура, но кака е от дърта коза (милиционер) яре. На нея такива не минават. Единственото по радикално от жена да ти е шеф, е да е българка.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Яга яхна метлата!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще разберат в МВФ какво е да имаш за шеф бивш комсомолец и партиец, ще видят кон боб яде ли.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРИСТАЛИНА РАБОТИ ЗА ШЕФА И НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА БОЙКО.
1
0
 
20
 
! Отговори
гост преди 4 години
Рокади не се правят от слугини.