Цената на тока на борсата скочила заради съседите

Търговци от Румъния и Унгария търсели ел. енергия у нас
36
Цената на тока на борсата скочила заради съседите
Снимка: flickr

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че вчерашното повишаване на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от търговци на ел. енергия от Румъния и Унгария.

Достигнатата цена е 123,57 лева на мегаватчас.

Оказало се, че вчера съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение.

Увеличеното търсене е покачилоцената, тъй като техният стремеж е бил на всяка цена да купят количествата енергия, които са им били необходими, обясни енергийният министър за Радио "Фокус".

Теменужка Петкова каза още, че същия ден и производството на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници е отчело сериозно намаление.

Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова, като се присъедини към твърдението на българската индустрия, че цената на електрическата енергия е един от основните компоненти, който формира себестойността на произвежданата продукция.

Тя уточни, че през годините Министерство на енергетиката осъществява много добър диалог с бизнеса. Правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, добави министърът.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
невинни в калта преди 4 месеца
ЗА 100 000 ЕВРО - БВП, Германия консумира 4 пъти по-малко ток, отколкото
България. Много ток се консумира, значи пазарат определя.. цената!
Заплащането заплата-сирене ог гипс и палмово масло, е от бизнесът, не от
държавата...
34
1
 
1
 
! Отговори
Гиндев преди 4 месеца
АЕЦ
е на такава печалба, че като си покрие разходите смогва и на ТЕЦ МИ2 да
удари финансово рамо и то солидно в размер на стотици милиона лева.
33
1
 
0
 
! Отговори
?! преди 4 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
32
0
 
2
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 месеца
Къде по светът е имало случай, след приватизация цените да паднат и качеството да е високо. НХК-Бургас имаше дълг, но с ниски цени спестяваше годишно 2 милиарда долара на фирмите и българите, че и пари заделяше за държавата. Сега Лукойл не спестява нищо на никого, нито дава нещо на държавата. Преди да фалира Нисан преди 20 години, се говореше, че една японска кола се сглобява от 2ма човека, а френска от 5ма човека. Но после Нисан го купиха французи. Дизайнът пести труд но и сигурност.
31
0
 
1
 
! Отговори
Питане преди 4 месеца
защо БГ индустриалците не си купуват ток от борсата в Германия, щом е толкова изгоден. Има ли някаква пречка това да се случва. На нас като не ни изнася цената за почивка по Мутроморието ходим в Гърция, Испания. Нали сме ЕС.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох, тази национална сигурност! След като сме в НАТО и около нас са държави от НАТО, защо пак ни плашат с национална сигурност, за да защитят далаверите на другарите от НЕК? Ние телекомуникациите си продадохме.....
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А това което каза Киро? Истина ли е за държавната ТЕЦ Марица? Подкупни шефове на НЕК я държат на 40% от мощността, та да манипулират борсата. Едва ли безвъзмездно. Бастион на БСП и профсъюзите.
28
0
 
2
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 месеца
Bulgаriа дoмaкинcтвa 0.098 eврo, зa фирми 0.074 eврo, Gеrmаny дoмaкинcтвa 0.307 eврo, фирми 0.153 eврo. еn.wikipеdiатoчкaоrg/wiki/Еlесtriсity_priсing
Бългaрия e cвoбoднa нe coлидaрнa пaзaрнa плутoкрaтичнa държaвa, кaтo oт прeди 1944тa и дoри кaтo прeди 1934тa. В Кoлумбия или МEКCИКO, имaт двa пъти пo-гoлeми цeни нa тoкът и нaд двa пъти пo-мaлкo тoк нa глaвa, при нaшият cтaндaрт и прoдукт нa глaвa, и дoхoд нa глaвa. 1985г?Турция 660 квч нa чoвeк, Чили 995 квч, Бългaрия 4 680 квч, Гърция 2 666
27
0
 
3
 
! Отговори
СПАРТАК преди 4 месеца
Рaзликa 60 пъти в БВП, ГEРМAНИЯ:БЪЛГAРИЯ, рaзликa в кoнcумaциятa нa тoк e 15 пъти, знaчи в бг хoрaтa и бизнecът кoнcумирaт 4 пъти пoвeчe, cпрямo eдиницa бвп.
26
0
 
2
 
! Отговори
Гинка преди 4 месеца
Теменужке , питай Ташк.о Ерменков и Свиленски за нещата в енергетиката! Ти не ги разбираш.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е тее съседи са включиле бормашините и къртачите и праат рИмонт що има.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ОСТАВКА НА НЕ КОМПЕТЕНТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ЗА ТЯХ ГРИПЪТ Е ВИНОВЕН ЗА ПОВИШЕНИЕТО НА ТОКА. Д
23
2
 
11
 
! Отговори
Таманужка Паткова преди 4 месеца
Не само Румъния и Унгария са виновни за поскъпването на цената на "Свободната" Борса в България- още една причина е и коронавирусът- Китайците са взели да конусмират много ток за да отварят нови болници и да затоплят вируса (той умира от горещо) и са ИЗКУПИЛИ всичкият ток от Свободните Борси!!! Така че,,,Китай е виновен!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мъстийски защо не уточни, че в Германия токът за бизнеса е по-евтин от тока за бита. Логиката била, че бизнесът прави продукта, с който изкарва заплатите на работещите. У нас това не може да стане, при застаряваща и най-бедна нация в целия ЕС, ако това се случи ще има революция. Както и цената му харесваше, когато продаваше на свободния, а купуваше от регулирания
21
2
 
13
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 месеца
Да не сме си върнали териториите на Симеон Велики, че унгарците да са ни станали съседи? Или просто поредните взаимоизключващи се заглавие и подзаглавие?
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютна лъжа,тази лъже като дърта tziганка в Турция и Сърбия ел.енергията излизаща от централите им е с 20-30% ,по -евтин от нашите централи!
Положението е такова ,че Турция и Сърбия имат излишества от ел.енергия,и е по-добре да купуваме от тях от колкото от ,,Мариците" и други ТЕЦове!
19
2
 
20
 
! Отговори
Абдал преди 4 месеца
От нас купуват ток на цени много по низки ,от колкото плащаме ние. Скоро ще усетите народната любов. Като ви налагат с камъни и тояги го обяснявайте тва на хората.
18
1
 
13
 
! Отговори
Въпросчо преди 4 месеца
Ами, нашите тъпи бизнесмени защо не си внесат от евтиния ток и не теглят майната на нашия скъп ток ? Нали можем всичко днес да си купим от където си искаме и както си искаме ? Да си поръчат ток за 1 евро от Германия или ток за 2 евро от Румъния. Докога престъпниците на България ще командват тази изстрадала бедна държава ??????????????? Докога ще ги търпим ??????
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
fake news. tova sa spekulacii na nezakonnia offshoren bg iznos.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 12
Ти се радвай ,че 215волта ,защото по селата и малките градчета на северозапада няма и 200волта!