108 корпоративни проекти с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019

78 компании участват със своите добри примери за инвестиции в хората, природата и обществото
Обновена: 11 фев 2020 13:13 | 11 фев 2020 12:50,
0
108 корпоративни проекти с кауза в Наградите за отговорен бизнес 2019

108 корпоративни проекти с кауза се състезават в Наградите за отговорен бизнес 2019 – най-авторитетния конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) организира за 17-а година. 78 компании от всички сектори участват със своите добри примери за инвестиции в хората, природата и обществото в шестте категории на надпреварата. Най-оспорвана от тях е "Инвеститор в обществото", привлякла рекордните 38 кандидатури.

Годишните награди за отговорен бизнес – най-утвърдените и престижни национални призове в областта на социалната отговорност и устойчивото развитие, отличават добрите практики на бизнеса в подкрепа на каузи като образование, здравеопазване, екология, развитие на талантите и на местните общности. Целта на БФБЛ е да популяризира приноса на частния сектор към създаването на по-справедливо общество и по-устойчиво бъдеще.

Тази година в шестте категории на конкурса са номинирани 108 проекта. Най-многобройни са кандидатурите за титлата "Инвеститор в обществото" – 38, където се наблюдава съществен ръст от близо 36% в сравнение с 2018 г. Категорията "Инвеститор в знанието" е привлякла 24 кандидатури. Общо 13 са номинациите в "Инвеститор в околната среда" – категорията, в която компаниите-финалисти получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, чиито координатор в България е БФБЛ. Също 13 са кандидатурите за титлата "Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд". Категорията "Маркетинг, свързан с кауза" е с 12 номинирани проекта, а осем компании се състезават за "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие".

Конкурсът, който е отворен за всички компании в страната независимо дали са членове на БФБЛ или не, дава представителна картина на добрите КСО практики на отговорния бизнес. В последните три години устойчива остава тенденцията подадените проекти с кауза да надвишават 100, а настоящото издание отбелязва ръст в броя на отговорните компании, включили се в състезанието – те са 78, което е рекорд в историята на инициативата.

Всички участници в конкурса получават заслужено признание за своите успешни кампании в полза на социални каузи, споделят своя опит в областта на корпоративната отговорност и устойчивост и  служат за вдъхновяващ пример и за други представители на бизнеса да инвестират в решаването на обществени предизвикателства.

Победителите се определят от авторитетното жури на Наградите, което се състои от уважавани професионалисти от бизнеса, правителствения и неправителствения сектор, академичните среди и медиите. Техните разнообразни гледни точки са гаранция за обективност на оценките. Председател отново е кметът на София Йорданка Фандъкова, а поканени да оценят кандидатурите са Бойко Таков – директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия; Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България; Веселина Кавръкова – програмен ръководител на WWF България; Деница Сачева – министър на труда и социалната политика; Десислава Тальокова – изпълнителен директор на фондация "Америка за България"; Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България; Елица Баракова – директор на фондация BCause; Ема Хопкинс – посланик на Великобритания в България; Красимир Вълчев – министър на образованието и науката; Красимира Величкова – изпълнителен директор на Български дарителски форум; Максим Майер – изпълнителен директор на S Media; Радосвет Радев – председател на Българската стопанска камара; Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата; и Юлиан Ревалски – председател на БАН. Критериите за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Британското посолство в София определя носителя на специалната награда Engage за ангажираност на служителите към отговорен проект на компанията или цялостната й социална политика. За нея се състезават всички подадени проекти.

Победителите в отделните категории, както и класираните на второ и трето място ще бъдат обявени по време на тържествена церемония по награждаването на 27 февруари 2020 г.

За повече информация: www.bblf.bg, #bblfawards2019, #отговоренбизнес

Компаниите, участвали в Годишните награди за отговорен бизнес 2019, са: 60K, A1, Адвокатско дружество "Василев и партньори", Адвокатско дружество "Гугушев и партньори", АЕЦ Козлодуй, Ай Би Ем България, Акронис България, Аксенчър България, Алианц България, Амджен България, Амилум България, Астелас Фарма, АстраЗенека, Бенефит Системс, Бер-Хелла Термоконтрол, Билла България, Виваком, Данон Сердика, Дънди Прешъс Металс Крумовград, Еврофутбол, Ейвън Козметикс България, Експириън България, ЕПАМ, Есетере България, Златарна Целье, ИНГ Банк Н.В., Каргил България, КАТРО България, Кауфланд България, Кока-Кола България, Консендо, КонтурГлобал Марица Изток 3, Куестърс България, ЛИДЛ България, Лийнплъм, Мания Тийм, МБАЛ Свети Панталеймон – Плевен, МенторМейт България, Нестле България, Обединена българска банка (ОББ), Оргахим, Пейсера България, Пловдив тех парк, Пощенска банка, ПРЕСТИЖ-96, Прогрес, Райфайзенбанк, Ред и Ко, Си 3 Ай Европа, Симбула, Ситибанк Европа АД, клон България, Солвей Соди, СофтСърв България, СофтУни, Теленор, ТЕЛЪС Интернешънъл Юръп, Титан Златна Панега Цимент, Транспрес, Уан Уърлд Клоутс Трейд България – Хумана Пийпъл ту Пийпъл България, УниКредит Булбанк, Фантастико, Филип Морис България, Хилтън София, Хюлет Пакард Ентерпрайз, Частна детска градина "Мария Магдалена", ЧЕЗ България, Шел България, BTL Industries, BULPROS, Gamifinno, INTERSPORT/Interpartners, L'Oreal България, PwC България, Sanofi, SAP, Schneider Electric, VMware България

За Годишните награди за отговорен бизнес

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са учредени през 2003 г. Целта им е да популяризират дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да насърчат останалите фирми да развиват активна социална политика.

За БФБЛ

Лидерският форум обединява организации със споделени ценности, които развиват бизнеса си по отговорен, прозрачен и етичен начин. Ние сме платформа за обмяна на добри практики и идеи за развитие на бизнес и социалната среда в България. Ангажираме и приобщаваме ключови фигури от политиката, бизнеса, дипломацията, неправителствения сектор и медиите, за да трансформираме заедно обществото. Визията ни е България да стане добро място за инвестиции, работа и живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации