Хърсев: ERM II ни дава сигурност за следващата крачка и нищо друго

Основната цел на валутния механизъм е безсмислена според експерта
14 фев 2020 09:22, Ния Христова
16
Хърсев: ERM II ни дава сигурност за следващата крачка и нищо друго

Участието на България в ERM II ни дава сигурност за следваща крачка, но и нищо друго. Идеята на механизма е държави, които имат плаващ валутен курс и сериозни колебания на курса на националната валута към еврото, постепенно да елиминират колебанията си, докато курсът се фиксира на едно ниво и националната валута бъде заменена от евро. При нас това фиксиране е станало преди 20 години и основната идея на този механизъм се обезсмисля. Това и още по темата коментира Емил Хърсев, финансист, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него присъединяването на България към ERM II е като етап от присъединяването към еврозоната и не може да се избегне.

Финансистът отбеляза, че това правило е за всички страни.

"Това е основната идея, но не е единствената. През този период се очаква да се изградят и инфраструктурата на пазара, и капацитета на БНБ да работи с европейската система на централните банки", каза Хърсев.

Хърсев е категоричен, че няма да се стигне до промяна на курса на лева и смята, че паниката и масовото купуване на евро е с цел възползване от страховете на хората.

"Този текст, който сега се прие, значи, че курсът на лева към еврото може да бъде променян само по договореност в рамките на еврогрупата, не може да бъде променян едностранно от България".
 

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Harsev si zakupi. Hotel v Germania,zashtoto e golyam,,boznesmen",a zashto li ne mu. Viarvam?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хърсев не е информиран. Костов разрки, че Стив Ханке не е бащата на валутния борд. Другото неочаквано разкритите е, че МВФ искал да закрие БНБ.

Едва днес разбираме, че Стив Ханке и МВФ са едни лоши хора и лоши банки, които посягат на българщината.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хърсев беше подуправител на БНБ, когато левът спадаше главоломно. Често се показваше по телевизията. Каквото казваше, все обратното ставаше.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за КТБ имаше пресконференция, където шефа на БНБ, финансовия министър и кой ли още не, се кълняха, че държавата стои зад банката, банката ще отвори след 10 дена, никой нищо няма да загуби... Какво друго очаквате да каже шефа БНБ или финансовия министър? А истината е, че курса лев-евро в момента зависи само от едно решение на парламента, което може да се вземе за час. А решението на парламента не зависи от 240 депутата, а само от няколко човека. Вервайте им, че няма да ви излъжат... отново!
12
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Да но Швейцария е част от ЕИО ( европейско икономическо пространство) и голяма част от правилата важащи за ЕС важат и в Швейцария. Включително свободно придвижване на хора и стоки. В този ред на мисли, ако не бяхме в ЕС нямаше да се работи свободно в Швейцария.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гадината Хърсев................мафиот и предател,................да млъкне, никой не му иска мнението!!!
10
0
 
12
 
! Отговори
aa преди 1 месец
Боже всички крадци и мошеници изпълзяха като по команда да праскат глупости по телевизията. Ама както се вика кой рзбрал, разбрал, кой не е ще разбере като му дойде времето. Българина умира да разбира нещата като им дойде времето
9
1
 
7
 
! Отговори
да преди 1 месец
Швейцария нито е в Еврозоната нито в ЕС
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къф ERM бе, к'ви пет лева?
Тук чета, че Швейцария се готви да ми наложи визи щото сме мизepници, въпрос на време е да ни изритат от ЕС!
Тоа ми говори за ERM...
7
2
 
12
 
! Отговори
да преди 1 месец
в Еврозоната бедна държава никога не е имало, но влезем ли и такава ще имат :))))
6
7
 
2
 
! Отговори
Q преди 1 месец
Много сте тъпи долните коментиращи с мисълта, че ви е ясно всичко по борда,но сте тъпи на ***! Хърсев сега Ви казва как стоят нещата, а Вие си пеете "тъжни и жални" песни за еврозоната.(Не съм съгласен с много коментари на Хърсев, но тук е прав)
5
4
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Хърсев принципно не е глупaк, но не бих се учудил да му плащат точно това да говори, защото е изгодно на него и една определена клика властеимащи.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЙД ЕРУБЛАДЖИИТЕ, ПОЧВАЙТЕ ДА НИ УБЕЖДАВАТЕ КОЛКО Е ЗЛЕ В ЕВРОЗОНАТА!
КАТО ТОЯ АГЕНТ НА ДС(КГБ)!

ще му секне в еврозоната далаверата, няма да си врътка далаверите, тва не му изнася!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много празни приказкии в крайна сметка се оказва че бордът може да промени курса на лев/евро ... но е написано най-отдолу така че едва ли някой го е прочел
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е за Гешев ,а още се мотае по студиата. Помните ли първа частна банка.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти какво искаш друго да ти дава?