Бизнесът може да иска помощ при наемане на безработни

Насърчителни мерки стимулират мобилността на безработните
10
Бизнесът може да иска помощ при наемане на безработни
Снимка: архив, БулФото

Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни, съобщи Агенцията по заетостта. Документите се подават в периода 24-ти февруари до 4-ти март.

Параметрите на финансиране са определени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. и предвиждат предоставяне на средства за трудово възнаграждение и дължими осигурителни вноски за наети безработни лица с престой в бюрото по труда над 6 месеца, на възраст до 24 години или над 50 години, с основно и по-ниско образование, безработни майки с деца до 5 години и други.

Насърчителните мерки предлагат варианти за работа на пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране също е различен и варира от 3 до 12 месеца.

Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с които да стимулира тяхната мобилност или предприемачество.

Безработните могат да кандидатстват и получат финансова подкрепа за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им.

Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес като микропредприятие, която тази година вече е до 4 000 лв. И при двете мерки могат да се предоставят и средства за други услуги, подпомагащи старта на бизнеса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Когато "бизнесът" уравни заплатите с европейските, тогава ще му обърнем внимание. Сега да си бачкат сами!
7
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Този така наречен" български бизнес"! Който " страдал от към работна ръка". Напълни татковината ни,с всякакви чуждоезични и чуждоземни " работници"! Имаме си и индийци вече в БГ! Абе еййй,Пука ми за вашият " бизнес"! Утре ще се качите на самолета и кеф ти е където ви видят очите! А тези чуждоземци ще живеят сред нас! Какви българи сте вие бе?! Безработни българи са без работа а вие????!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бизнесът"? Хаха, кой бизнес ве, мутренските компании които плащат по 300 лева на месец?! Е да си намират сами кой да им работи.
5
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
1. От това няма да може да се възползва 35-годишен добре образован, но безработен мъж, а такива са доста сред безработните.2. Трудово-правните отношения ще продължат само докато продължава и въпросната помощ.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качете пенсиите и заплатите на хората,защото много неща поскъпнаха в страната!
3
1
 
18
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Пак ще има голяма лапачка за бизнеса !! Ще пишат ,че имат работници ,а всъщност ще са само техните подписи за по 20 лв. !Видяхме как се обучават по английски в софийската болница , и как са гушнали 250 хиляди !
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може Деса да е уредят с трета заплата
1
3
 
27
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Любовницата на Селянина от Банкя затвори милионния си бутик и се завръща в бюрото.по труда

Спонсорирани публикации